فساد، پدیدهیی نهادینه شده در حکومت «اسلامی»
سازمان شفافیتِ بینالملل، دوم اسفندماه جاری، تازهترین گزارش از فساد اداری در جهان را اعلام کرد که بنا بر آن، ایران در رتبه ۱۳۰ در میان ۱۸۰ کشور جهان ایستاده است. ایران در این گزارش، جایگاه سیزدهم در میان ۲۰ کشور خاورمیانه و شمال آفریقا را از آن خود کرده و عربستان رقیب منطقهای ایران بسیار فراتر در رتبه ۵۷ ایستاده است. هزینهٔ چنین فساد گسترده ای در طول تمامی این سالها بر دوش زحمتکشان میهن گذاشته شده است و در این مورد بهنظر میرسد که در صورت ادامه رژیم ولایتفقیه پایانی بر این مصیبت نیست…
فساد در ایران سیستماتیک شده است. این اظهار نظری است که هر روز کارشناسان اقتصادی به زبان آمار و گاه به اشاره و کنایه میگویند و اخبار متنوع اختلاس و رقمهای نجومی که به تومان و ریال و دلار اعلام میشود هم شاهدی است بر مدعای فساد ساختاری در ایران. فساد و اختلاسهای کلان، سمبل و رکوردداری نیز دارد؛ محمود رضا خاوری مدیر عامل بانک ملی ایران با متهم فساد سه هزار میلیارد تومانی که به کانادا گریخت.
اختلاسهای متعدد در بانک و بیمه و حتی شرکت نفت و آستان قدس رضوی چنان پیدرپی رخ داده است که دیگر حساسیتی هم در جامعه ایجاد نمیکند. شاید بتوان گفت اختلاسگران بیش از پولی که دزدیدهاند، به باور مردم ضربه زدهاند.
بنابر گزارش خبرگزاری بینالمللی رویترز، روز چهارشنبه دوم اسفندماه، سازمان بینالمللی شفافیت در تازه ترین گزارش سالانه خود به تعین کشورهای فاسد در جهان که سیستم مالی آنها از عدم شفافیت رنج میبرد پرداخته و در مقابل نیز کشورهایی که دارای سیستم مالی عیان و سالمی هستند را مشخص کرده است.
شاخص فساد از طرف این نهاد بین المللی از یک تا صد به کشورها تعلق می گیرد، شاخص صفر برای کشورهای به شدت فاسد و شاخص صد متعلق به کشورهای شفاف است. در این گزارش برای ایران امتیاز ٣٠ در نظر گرفته شده و در جایگاه ١٣٠م کشورهای جهان از لحاظ شفافیت مالی قرار گرفته است.
بر اساس گزارش مذکور دو سوم کشورهای جهان از لحاظ شاخص شفافیت زیر ۵۰ بودهاند. همچنین فاسدترین کشور در ردهبندی این سازمان سومالی و شفافترین کشور نیوزلند میباشد.
شفافیت بینالمللی متذکر میشود که مطالعات این سازمان نشان می دهد فعالین مدنی و روزنامهنگاران مستقل در مناطق با فساد مالی بالاتر هر روز زندگی خود را در ریسک قرار می دهند. این گزارش میافزاید، دولتهایی که در ستیز با فعالیت رسانههای آزاد و سازمانهای غیردولتی هستند، از لحاظ فساد مالی در بدترین شرایط قرار دارند. در کشورهای با فساد بالا، در مجموع طی سال گذشته هر هفته یک خبرنگار کشته شده است.