تهران همچنان پرچمدار معضل زمینخواری
این روزها ساختوسازهای غیرمجاز در حاشیه رودخانهها، جنگلها و مراتع به معضلی بزرگ برای شهرهای بزرگ و کوچک تبدیل شده است. در همین راستا سودجویی و منفعتطلبی برخی از افراد منجر شده تا بهراحتی، بسیاری از مناطق خوش آبوهوا تغییر کاربری دهند و به جایی برای سبز شدن ساختمانهای لوکس و بعضا ویلاهای گرانقیمت تبدیل شوند.
تغییر کاربری غیرمجاز زمینهای حاصلخیز در حاشیه رودخانهها مثلا در مناطق خوش آبوهوایی مانند شمیرانات که بهدلیل داشتن پتانسیل خوب پوشش گیاهی و اقلیمی، روزگاری بهعنوان کمربند سبز و منبع هوای سالم برای شهر شلوغ و آلوده کلانشهر تهران محسوب میشد، اما این روزها این شهر پرهیاهو را با مشکلات جدی مواجه کرده است.
برجهای سر به فلک کشیده و باغهای نابود شده
ویلاسازی و سر به فلک کشیدن برجهای آسمان خراش در چند سال اخیر باعث نابودی بسیاری از باغها و پوشش گیاهی نادر در مناطق جنگلی و تخریب اراضی ملی شده است. بهطوری که دیگر با افزایش روند ساختمانسازی در مناطق مختلف حتی برخی از بومیان ساکن این مناطق نیز بهراحتی زمینهای زراعی و باغهای خود را به مسکونی و تجاری تغییر کاربری دادند. یکی از این مکانها، حاشیه رودخانههاست که بهعلت داشتن فضای جغرافیایی مناسب و منابع آبی در دسترس به جایی برای اسکان سرمایهداران و افرادی که از توان مالی خوبی برخوردار و قادر به خرید زمینهای گرانقیمت در این مناطق هستند تبدیل شده بهطوری که در اغلب موارد هتلها، رستورانها و سفرهخانههای متعددی در نزدیکی این مناطق احداث میشود که بهره اقتصادی را برای آنها بههمراه دارد. با گسترش روند ساختوساز در مناطق مختلف شمیرانات و حاشیه رودخانهها قیمت زمینهای این منطقه روزبهروز افزایش یافته و بر ارزش این زمینها افزوده است، تا جایی که قیمتهای نجومی ومیلیاردی این زمینها باعث شده تا صاحبان آنها برای کسب سود و منفعت هر چه بیشتر طمع کرده و زمینهای خود را به قیمتهای کلان بفروشند و یا ساختمانهای چند طبقه احداث کنند. در این میان به اصطلاح بساز و بفروشهایی که در شهر، کاسبی خوبی را در حوزه املاک به راه انداختهاند، به این مناطق هجوم آورده و برای زمینهای خوش آبوهوای شمیرانات که از لحاظ گردشگری، بافت گیاهی و تفرجگاهی شرایط مناسبی دارد، تور خود را پهن کرده و بازار خوبی را برای خود در این مناطق دست و پا کردهاند. تصرف زمینهای دولتی و اراضی ملی و کشاورزی مانند کوهخواریها، زمینخواریها و جادهخواریها یکی از موضوعات و چالشهای بحث برانگیز در یک دهه اخیر است که روزانه بر این اساس پروندههای بسیاری مبنی بر تغییر کاربری این زمینها مشاهده میشود. این چالش بزرگ که دامنگیر بسیاری از شهرهای کشور شده بهعلت عدم نظارت مسئولان در چند سال گذشته است که منابع طبیعی و مراتع موجود را دستخوش تغییرات قابل توجه کرده و منجر به نابودی بافت گیاهی و فرسایش خاک حاصلخیز در این نواحی شده است. این دسته از افراد با دادن رشوههای کلان بهطور غیرقانونی جواز ساخت منزل مسکونی و تغییر کاربری این زمینها را گرفته و بهطور مخفیانه و البته یک شبه به تخریب زمین و ساختوساز اقدام کردهاند.
دریافت پولهای کلان به قیمت نابودی منابع طبیعی
متاسفانه در بعضی مواقع ردپای برخی از مقامات دولتی و مسئولان در ارتکاب این قبیل جرایم و ناهنجاریها دیده میشود که با دریافت پولهای کلان زمینه ساختوساز غیرمجاز در این مناطق را برای سودجویان مهیا میکنند. براساس سخنان و تاکیدات مقام معظم رهبری بر ضرورت و حفظ منابع طبیعی و محیطزیست و حل مشکلات زیستمحیطی مانند کوهخواری، زمینخواری، تخریب جنگلها و مراتع سرسبز و زمینهای کشاورزی باید تمامی نهادها و ارگانهای مسئول بر این امر اهتمام ورزند تا از گسترش، پیشروی و دستبرد افراد سودجو به منابع طبیعی ارزشمند هر چه سریعتر جلوگیری به عمل آید. پدیده زمینخواری و کوهخواری و ساختوسازهای بیرویه و غیرقانونی در ارتفاعات و نواحی خوش آبوهوا از جمله مسائل ناخوشایندی است که براساس بیانات رهبر معظم انقلاب باید در قانون، این گونه اقدامات جرم تلقی شود و افراد سودجو بیهیچ اغماضی مورد پیگرد قانونی قرار گیرند و حتی در صورت کوتاهی هر یک از دستگاههای قضائی و ارگانهای مسئول در این زمینه با آنها نیز بهشدت برخورد شود. حال با توجه به ضرورت حفظ منابع طبیعی و به منظور صیانت از مواهب الهی در سطح منطقه شمیرانات به همت فرمانداری این منطقه در راستای اجرای احکام قضائی مربوط به ساختوسازهای غیرمجاز و تصرفات غیرقانونی حریم رودخانه جاجرود واقع در بخش رودبار قصران با اهتمام دستگاههای اجرایی، اداره امور آب و جهاد کشاورزی شهرستان شمیرانات و نیروی انتظامی اقدامات قانونی انجام گرفته و احکام لازم برای رفع تصرف زمینهای این منطقه اجرایی شد. خرداد سال گذشته عزتا… خانمحمدی، فرماندار شمیرانات در اینباره گفت: با اجرای این احکام نزدیک به ۲۰هزار متر مربع از اراضی این منطقه رفع تصرف شد و بدین وسیله بخشی از اراضی دولتی که در حریم رودخانهها بود و ارزش ریالی آنها حدود ۳۰میلیارد تومان برآورد شده است به بیتالمال بازگردانده شد. به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، با این تفاسیر امیدواریم که با پیگیری و اهتمام ویژه همه نهادهای مسئول برای جلوگیری از تخریب محیطزیست و منابع طبیعی در شهرهای مختلف و بهویژه شهرستان لواسانات اقدامات مناسب و مداومی انجام گیرد تا شاهد نابودی پوشش گیاهی و خاک حاصلخیز در چرخه اکوسیستم نباشیم و دست سودجویان را از قلع و قمع این منابع نادر و حیاتی کوتاه کنیم.
تخریب ۱۲۰ مورد ساختوساز غیرمجاز در کهریزک
زمینخواری تصرف اراضی اعم از دولتی و شخصی از سوی اشخاص یا مراجعی است که با استفاده از نفوذ و روابط خود در دستگاههای مختلف اداری و یا با شناسایی خلأهای قانونی و گاه نیز با جعل اسناد و مدارکی به سوءاستفادههای مالی و ملکی میپردازند. در گزارش کمیسیون اصل ۹۰ آمده است «زمینخواری، جرم پیچیدهای است که دستهای زیادی در پس آن دیده میشود، برخورد قاطع قضائی میتواند این دستها را قطع کند. هر چند بهنظر میرسد سازمانهای دولتی باید در واگذاریها دقت کنند تا زمینها و مستغلات به نام مردم و کام زمینخواران رها نشود.» اردیبهشت امسال محمدرضا امیرحسنخانی، نایبرئیس کمیسیون اصل نود مجلس به خانهملت گفت: بر اساس گزارشهای واصله همچنان بیشترین تخلفات زمینخواری در تهران رخ میدهد. با وجود این، یکصد و بیست مورد ساختوسازهای غیرمجاز در زمینهای کشاورزی بخش کهریزک تخریب شد. آبان امسال معاون فنی عمرانی فرمانداری شهرستان ری از بازگشت ۱۲ هکتار از زمینهای کشاورزی بخش کهریزک شهرستان ری که بهصورت غیرمجاز تغییر کاربری داده بود خبر داد. ناصر حسینی گفت: در راستای برخورد با زمینخواران و جلوگیری از تخریب منابع طبیعی، ۱۲ هکتار از زمینهای کشاورزی روستاهای اسماعیلآباد، کریمآباد و توابع بخش کهریزک شهرستان ری که بهصورت غیرمجاز با ساخت باغ و ویلا تغییر کاربری داده بود مجددا به اراضی کشاورزی باز گشت و ۱۲۰ مورد ساختوساز غیرمجاز آن تخریب شد. او افزود: سودجویان و زمینخواران این زمینهای کشاورزی را از کشاورزان به قیمت ارزان میخرند و با تقسیم کردن به زمینهای کوچکتر بدون داشتن مجوز قانونی نسبت به تغییر کاربری این زمینها اقدام میکنند. به گزارش صداوسیما، حسینی ادامه داد: براساس قانون تبصره دو ماده ۱۰ قانون حفظ کاربری اراضی کشاورزی هر گونه ساختوساز در حریم منابع طبیعی و اراضی کشاورزی بدون مجوز مشمول قلع و قمع، تخریب و جریمه سازندگان خواهد بود.