خیلی ها عبرت نگرفتند
محسن آرمین از فعالان سابق اصلاح طلب طی مصاحبه ای با سایت تابناک، با بیان اینکه رفتار معترضان دیماه در میدان اصلاحطلبی نبود، گفت: نارضایتیها و اعتراضات در شرایط کنونی بسیار عمیقتر از آن چیزی است که در حوادثی اینچنینی ظهور و بروز پیدا میکند….
وی افزود: گستردگی اعتراضات در سطح ٧٠شهر، حاکی از گستردگی نارضایتیها در سطح جامعه است. اخبار جستهوگریختهای که از گزارش مراجع و نهادهای امنیتی و انتظامی به نهادها و مراکز مسئول به گوش میرسد، بیانگر همین واقعیت است.
مقام امنیتی: با وضعیت متفاوتی مواجهیم
وزیر کشور در دولت روحانی در باره اعتراضات دیماه به روزنامه ایران گفت: در خلال اعتراضها و پس از آن اینگونه عنوان شد فشارهای اقتصادی و مسائلی مثل بیکاری، وزن بالایی در شکل دادن اعتراضها داشت. در حالی که این همه ماجرا نبود. نتایج تحقیقات میدانی نشان داد بیش از ۶۰ درصد کسانی که در اعتراضها حضور داشتند، شاغل بودند. در حالی که اگر بیکاری و درخواست شغل، عامل اصلی اعتراضها بود باید شمار بیکاران حاضر در اعتراض بسیار بیشتر از این تعداد بود؛ یا اگر فشارهای اقتصادی مهمترین انگیزه بود، اعتراضها باید در حاشیه شهرها دیده میشد؛ در حالی که این گونه نبود. همچنین گفته شد افرادی که از سمت مؤسسات مالی متضرر شدهاند، اکثریت جمعیت معترضان را تشکیل میدادند در حالی که آمار نشان میداد این افراد حضور بسیار اندکی در این اعتراضها داشتند.
خب پس عامل اصلی چه بود؟ آیا جریان خاصی آن را هدایت میکرد؟
برخی نارضایتیها هم در حوزه سیاسی، هم اقتصادی، هم اجتماعی و فرهنگی و امنیتی بود. همچنین ما در تحقیقات خود به هیچ وجه به سازمان یافتگی اعتراضها نرسیدیم؛ بهعبارت واضحتر به این نتیجه نرسیدیم که یک گروه، طیف و جناح یا معاندین و ضد انقلابها اعتراضها را از بیرون سازماندهی کرده باشند.
وی افزود: ویژگی دیگر این اعتراضها، ابعاد وسیع آن بود. ظرف یکی دو شب به ۱۰۰ شهر رسید و در ۴۲ شهر، درگیری داشتیم… این یافتهها بر اساس تحقیقات میدانی بود، اما در بررسیهای عمیقتر به عوامل دیگر که بستر اصلی حوادث بودند میرسیم و متأسفانه هنوز هم در معرض آن حوادث هستیم.
این بسترها چیست؟
اول تغییر نسل است؛ بعد از ۳۹ سالی که از انقلاب اسلامی میگذرد، با نسلی مواجهیم که در چارچوب نظام و ارزشهای دینی، سلایق، باورها، تفکرات، اعتقادات، روابط، خواستها، مطالبات و نیازهای متفاوتی دارد که حتماً باید به آن توجه کنیم، عدم توجه به این موضوع، موجب انباشتگی نارضایتی میشود و سرخوردگی هم بالاخره خودش را یک جا نشان میدهد. موضوع دیگر، تغییر سبک زندگی است.
وزیر کشور افزود: یکی از نکات قابل تأمل در رویدادهای دیماه این بود که اعتراضها به شهرها و شهرستانهایی کشیده شد که شاید خیلی ها اسم این شهرها را تا آن زمان نشنیده بودند. چون سطح انباشتگی نارضایتیها بالا رفته و عمومی شده بود و در هر کجایی که امکان بروز پیدا میکرد، ابراز میشد. باید واقعاً عبرت بگیریم، اما بهنظرم خیلیها عبرت نگرفتند.
مقام امنیتی: با وضعیت متفاوتی مواجهیم
معاون امنیتی وزیر کشور دولت روحانی گفته: با وضعیت متفاوتی مواجهیم. اعتراضات اخیر عبور از همه جریانهای سیاسی کشور بود. ۸۵درصد بازداشت شدگان اعتراضات دی ماه زیر ۳۵سال سن داشتند. اگر دچار برخی غفلت های راهبردی شویم و پدیده ها را دقیق نشناسیم و درست تحلیل نکنیم، امنیت تبدیل به تهدید می شود.
به گزارش ایلنا؛ حسین ذوالفقاری درباره حوادث دی ماه گفت: ما در گذشته چنین پدیده ای نداشتیم. ما با وضعیت متفاوتتری از گذشته مواجهیم. این اعتراضات بسیار سریع و عموما در شهرهای کوچک گسترش یافت و خشونت در این اعتراضات بیش از همیشه بود. این اعتراضات عبور از همه جریانهای سیاسی کشور بود و هیچ حزب یا گروه سیاسی یا مذهبی آن را رهبری نمیکرد.
معاون وزیر کشور تأکید کرد: عمده دستگیر شدگان این اعتراضات، افرادی فاقد سابقه امنیتی بودند و ۸۵درصد این افراد زیر ۳۵سال سن داشتند. در این راستا باید توجه داشت که ۷۰درصد کشور زیر ۴۰سال هستند.
ذوالفقاری با اشاره به اینکه یکی از مولفه های این اعتراضات، استفاده حداکثری از فضای مجازی بود و فضاسازی های رسانه ای موجب شد تا آتش اعتراضات بیشتر شود گفت: تا دیر نشده باید با دنیای مجازی مانند دنیای واقعی مواجه شویم و قانون و چارچوب هایی برای آن تعیین کنیم.