اکثریت جامعه امیدی به بهبود وضعیت در این حکومت ندارند
بالای ۷۰ درصد مردم معتقدند که در پنج سال گذشته وضع اقتصادی بهتر نشده و در پنج سال آینده هم وضع بهتر نخواهد شد. به گفته جامعه شناسان ۷۴درصد مردم نه اصلاح طلبند و نه اصولگرا …
هرچند اعتراضات دیماه در چند روز به پایان رسید و خاموش شد، اما نگرانی از اینکه دوباره این زخم سرباز کند، بین بسیاری از مسئولان وجود دارد. به همین دلیل بسیاری از راههای پیشگیری صحبت میکنند و پیشنهادهای متفاوتی میدهند؛ از جلب رضایت عمومی مردم گرفته تا حل مشکلات معیشتی و جلوگیری از فساد و رانت در دستگاهها. البته در کنار این راهکارها برخی از مسئولان نیز معتقدند شبکههای مجازی در اعتراضات دیماه نقش اصلی را بر عهده داشتند و اکنون اگر قرار است دیگر ناآرامیها تکرار نشود، باید فضای مجازی را مدیریت کرد.
عماد افروغ، جامعهشناس در گفتوگو با رویداد۲۴ درباره نقش شبکههای مجازی در اعتراضات دیماه سال ۹۶ گفت: برای اینکه یک اعتراض به عرصه عمومی بیاید نیاز به عوامل محرک دارد. حالا این عوامل محرک فقط شبکههای مجازی نیستند، میتواند رسانههای داخلی یا افراد و بلندگوها و تریبونهای عمومی باشند.
سازوکارهای درونی اتفاقات دیماه ربطی به تلگرام و توییتر ندارد
این جامعهشناس گفت: آن چیزی که در دی ماه اتفاق افتاد صرفاً به یک تهییج و بسیج ارتباطی و اطلاعاتی برنمیگردد، بلکه به واقعیتهای عینی جامعه باز میگردد. ما این واقعیتهای عینی را از طریق دادهها و پیمایشهای ملی و نظریهپردازیها ارزیابی میکنیم. ربطی به تلگرام و توییتر و امثالهم ندارد. دادهها به ما میگویند که مردم نارضایتی اقتصادی دارند.
وی ادامه داد: پیمایش ملی که در سال ۹۵ انجام شد نشان میدهد ۷٨.٨ درصد مردم مهمترین دغدغه و مشکلاتشان اقتصادی است. بعد از اتفاق دیماه هم دوباره یک نظرسنجی انجام شد و تأیید کرد که ٨۱ درصد این اعتراضات به نارضایتی اقتصادی برمیگردد. بالای ۷۰ درصد مردم معتقدند که در پنج سال گذشته وضع اقتصادی بهتر نشده و در پنج سال آینده هم وضع بهتر نخواهد شد.
۷۴ درصد مردم نه اصلاحطلب هستند و نه اصولگرا
این استاد دانشگاه افزود: یکی از عواملی که باعث میشود ما متوجه مشکلات اقتصادی نباشیم تلاش گروههای سیاسی جامعه برای تفاسیر سیاسی و قطبی از واقعیات اجتماعی و اقتصادی است. آنها دائم میخواهند قطبی شدگی سیاسی خودشان را به واقعیتهای جامعه تحمیل کنند.
او ادامه داد: در نظرسنجی اخیر از مردم سوال شده که چند درصدتان به اصلاحطلبان و چند درصدتان به اصولگرایان گرایش دارید؟ ۱۴.۷ درصد به اصلاحطلبان و ۱۱.۱ درصد اصولگرایان گرایش نشان دادهاند، یعنی رویهمرفته ۲۵.٨ درصد. بر این اساس، بیش از ۷۴ درصد نه اصولگرا و نه اصلاحطلب هستند.
افروغ تاکید کرد: میتوان با این آمار گفت، منابع کشور بین دو گروه میچرخد که معرف و نمایانگر جامعه نیستند. در این شرایط مشخص است که اعتراض میکنند و حق هم دارند. افرادی که اعتراض کردند با نظام و انقلاب مسئلهای نداشتند و ندارند. فقط به خاطر فاصله گیریهایی که اتفاق افتاده، اعتراض دارند.