شبکههای اجتماعی؛ حکومت در مقابل شهروندان
هیچ عاقلی وارد پیامرسان داخلی نمیشود
روزنامه جمهوری اسلامی در مورد طرح جایگزینی پیامرسان داخلی به جای تلگرام نوشته است: تبلیغ استفاده از شبکه اطلاعرسانی داخلی در حالی صورت میگیرد که خبرهای موثقی حاکی از دسترسی راحت متولیان آن به اطلاعات شخصی کاربران میباشد و بدون احساس امنیت، هیچ فرد عاقلی به این محیط وارد نمیشود.
بهار نیوز هم نوشته است: تسلط فضای امنیتی بر حوزه اطلاع رسانی و رسانهها و انحصار رسانهای حاکمیت و نبود رسانههای فراگیر خصوصی، باعث شده است که نظام اطلاع رسانی در کشور ما ضعیف و نحیف بماند. عملکرد جناحی صدا و سیما و بسیاری از رسانههای وابسته به نهادهای خاص، اعتماد شهروندان را به نظام رسانهای داخل مخدوش کرده اند. به همین دلیل هم، انسداد و فیلتر یک پیام رسان خارجی به معنای تضمین رفتار شهروندان برای استفاده از یک پیام رسان داخلی نخواهد بود. به ویژه آن که آن پیام رسان مطرح داخلی هم از آغازین روز معرفی برای جانشینی مشابه خارجی خود، با برچسب دولتی و حکومتی بین کاربران ایرانی همراه شده است.
فیلترینگ؛ طرحی شکست خورده است
روزنامه حکومتی ایران در سرمقاله خود به شکست طرح رژیم برای فیلترینگ تلگرام اعتراف کرد و نسبت به آن هشدار داد و نوشت: موضوع فیلترینگ تلگرام مبهم است. به نظر میرسد این بحث بعد از اعتراضهای دی ماه ۹۶ جدی شده که تلگرام با مسأله امنیتی و اعتراضهای مردمی پیوند داده شد. هدف از فیلترینگ گسترش پیام رسانهای داخلی اعلام شده است. اما چطور مردم به گردانندگان شبکههای پیامرسان داخلی اعتماد کنند که طبیعتاًً نهادهای دولتی و حاکمیتی خواهند بود. یعنی همه حرفهای دل خود را در شبکهیی بگذارند که بهراحتی قابل دسترسی و اطلاعیابی و کاوش از سوی نهادهایی است که بعضاً مردم یا به آنها اعتماد ندارند یا از آنها احتراز میکنند. چون اینجا فضایی برای تبادل نظرات بهصورت آزادانه و به دور از هراسهای امنیتی است. این نکته هم البته قابلتوجه است که حکومتها اتفاقاً باید از چنین فضاهایی استقبال هم بکنند که در حکم یک سوپاپ اطمینان عمل میکند و اگر بسته شود چه بسا برخی مسائل اصطلاحاً زیرزمینی و برای کشور (نظام) هزینه زا شود.
مسئولیت فیلتر تلگرام با روحانی است
محمود صادقی، نماینده مجلس شورای اسلامی با اشاره به مسولیت و نقش تاثیرگذار روحانی در شورای عالی مجازی و شورای عالی امنیت ملی گفت: اگر بحث فیلترینگ بعد امنیتی داشته باشد باید در شورای امنیت به آن پرداخته شود و اگر مربوط به فضای مجازی و فنی باشد به شورای عالی فضای مجازی مربوط میشود که در هر دو زمینه شخص رئیسجمهور، رئیس هستند و انتظار میرود که برخورد فعالانهتری با موضوع داشته باشند. وزارت ارتباطات نیز به عنوان یکی از بخشهای دخیل در زمینه فنی زیر نظر رئیسجمهور است.
این نماینده مجلس با بیان اینکه در صورت فیلتر تلگرام روحانی باید پاسخگو باشد، گفت: طبیعتا هرکسی که مسئولیت بیشتری دارد باید بیشتر پاسخگو باشد و آنطور که ما در جریان هستیم آقای روحانی بیشتر از همه دارای مسولیت است.
صادقی، در پاسخ به این سوال که فیلترینگ تلگرام چقدر جدی است، گفت: اخبار ضد و نقیضی در این زمینه مطرح شده است. از سوی دیگر لحن سخنان آقای بروجردی بهگونهای است که تصمیم گیری در این باره از سوی رهبری اتخاذ شده است.