دلار ۶هزار و نایاب شد
خبرگزاری ایلنا دقایقی پیش اعلام کرد که در خیابان فردوسی در بازار غیر رسمی و در میان دلالان به ۶ هزار تومان شده است….
قیمت فروش سکه بهار آزادی به ۱۹۶۰تومان و فروش دلار ۲۰ فروردین ۹۷ امروز به دلار ۶۰۰۰ تومان رسید.
همچنین سکه تمام ۱۹۱۰ تومان از مردم خریداری میشود.
امروز نیز طبق روزهای گذشته همچنان نرخ ارز رو به افزایش بوده و فروش دلار امروز به ۶۰۰۰ تومان و خرید آن به ۵۷۰۰ رسیده است.
در حال حاضر بیشترصرافیها اعلام میکنند که خرید و فروش ندارند یا تنها به یک نفر از اعضای خانواده ارز میفروشند.
درخیابان پاسداران نیز هر دلار به قیمت ۶۱۰۰ معامله میشود و هر یورو ۷۰۰۰ تومان در بازار آزاد به فروش میرسد.
در مقابل صرافیهای که اقدام به فروش دلار با نرخ دولتی کردهاند صفهای طولانی تشکیل شده است.
به نظر میرسد با وجود حضور نیروهای پلیس در بازار همچنان دلالان هستند که برای ارز و نرخ آن تعیینتکلیف میکنند.
تحلیل یک دلال از اوضاع بازار ارز
تزریق مقطعی و بدون پشتوانه دلار به بازار نمیتواند حجم عظیم تقاضا را کنترل کند. اینکه خریداران را مجبور کنیم با کارت ملی و پاسپورت دلار دریافت کنند، هیچ گاه چاره واقعی حل معضل افزایش نرخ ارز نبوده و نخواهد بود؛ چرا که خریدار با خود می گوید حتما قرار است خبری شود که اینقدر در دادن دلار سخت گیری می شود!
از دیروز صبح که نرخ دلار روند افزایش شدیدی به خود گرفته است، بسیاری از مردم در فضای مجازی خشم خود را از دولت بروز میدهند. بیشتر عصبانیتها از روحانی است، او که سال گذشته به مردم وعده داده بود که نگران قیمت ارز نباشند.
یکی از کاربران نوشت: خدایی با چه انگیزهای بریم کار کنیم وقتی دستمزدمون داره میشه پهن….صبح حقوقم ۳۵۰ دلار بود الان شد ۲۸۰ دلار…
یکی دیگر نوشت: در اثر ناکارآمدی دولت و ۵ سال تعلل و گره زدن هر چیزی به برجام، مردم با گرانی و از دست رفتن سرمایههایشان مواجه شدهاند. اگر رئیس جمهور به خاطر این غصه دِق کند و بمیرد کار ارزشمندی انجام داده است….
دیگری نوشت: از سوریه شدن میترسیدی؟ حالا ونزوئلا شدن رو ببین….
یک کاربر دیگر نوشت: مسئول صرافیه گفت دلار براشون توزیع نشده….این نشون میده به طرز فاجعه باری اوضاع خرابه، من حتی میبینم مردم طبقه متوسط هم قدرت خرید میوه یا گوشت رو ندارن، مطمئن باشید به زودی دوباره اعتراضات بالا میگیره چون فشار اقتصادی آستانه تحمل روحی و روانی مردم رو به شدت پایین آورده و همه آماده هستن تا با کوچکترین جرقه بریزن تو خیابون….
***
علت گران شدن دلار در ایران از نگاه رویترز
رئیس سابق اتاق بازرگانی تهران نرخ واقعی دلار را نهایتا ۴۲۰۰ تومان دانست و تصریح کرد که نرخ موجود در بازار اصلا واقعی نیست و عزمی هم برای کنترل این بازار وجود ندارد. این در حالی است که ارزش پول ملی ۴۰ درصد افت کرده است.
یحیی آل اسحاق – رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق – با بیان اینکه افزایش نرخ دلار آثار واقعی در اقتصاد دارد، تصریح کرد: پیش از این ماجراها ارزش پول ملی تا ۳۴ درصد کاهش یافته بود و میتوان گفت که پس از تغییرات به وجود آمده در بازار ارز، ارزش پول ملی تا ۴۰ درصد کاهش یافته است؛ یعنی عملا یک میلیون تومان پول در جیب مردم ارزشی معادل ۶۰۰ هزار تومان پیدا کرده است.
افزایش نرخ دلار با نزدیکی به ۲۲ اردیبهشت
رییس پیشین شورای رقابت گفت: طبیعی است که در صورت بازگشت تحریم ها، درآمدهای ارزی ما تحت تاثیر قرار میگیرند؛ صادرات نفتی و پتروشیمی ما تحت فشار قرار میگیرد عرضه به طور کلی کاهش مییابد؛ و بدیهی است که انتظاری که به دنبال این اتفاق وجود دارد، افزایش قیمت ارز است.
به گزارش انتخاب، جمشید پژویان، اقتصاددان میگوید هرچه به ۲۲ اردیبهشت، زمان اعلام نظر ترامپ درباره برجام نزدیکتر میشویم، انتظار افزایش قیمت دلار در بازار بالاتر میرود.
پژویان در پاسخ به این سوال که «اوضاع متلاطم بازار ارز چقدر با احتمال خروج آمریکا از برجام در روز ۲۲ اردیبهشت ماه، ارتباط دارد؟»، گفت: کاملا آشکار است مسئلهای که امروز در بازار ارز شاهد آن هستیم، بخش عمدهای از آن مربوط از به تهدید بازگشت تحریمها و حتی تشدید آن به وسیله آمریکاست.
علت گران شدن دلار در ایران از نگاه رویترز
به گزارش رویترز، روز یکشنبه ارزش پول رسمی ایران به دلیل نگرانیها از بازگشت تحریمهای آمریکا ۵.۵ درصد کاهش یافت و رکورد جدیدی را به ثبت رساند. نگرانی بازار از این بابت است که دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا تهدیدات خود را تا خروج از توافق هستهای با تهران ادامه دهد.
مجلس از وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی دعوت کرد تا روز سه شنبه در مجلس برای توضیح بیشتر در این زمینه حضور یابند البته قرار است این جلسه پشت درهای بسته انجام شود.
بر اساس این گزارش ارزش ریال در اوایل ماه فوریه به حدود ۴۷ هزار ریال در برابر دلار رسیده بود که این رقم در اواسط سپتامبر ۳۶ هزار ریال بود.
از سال گذشته بانک مرکزی ایران اجازه داده است تا ارزش ریال کاهش یابد تا بلکه بتواند اثرات تورم بالا را جبران کند و صادرات خود را در بازارهای جهانی رقابتی کند اما کاهش ارزش ریال طی چند ماه گذشته شدت بیشتری پیدا کرده و این مسئله تا حدود زیادی برای مقامات این کشور مشکلساز شده است.
صف خرید دلار/تابلوی ۵۷۰۰ تومانی
نرخ دلار در بازار ارز ایران از مرز ۵۶۰۰ تومان گذشت و رکورد جدیدی به جای گذاشت.
صدای آمریکا: رسانههای داخلی روز یکشنبه ۱۹ فروردین، به نقل از صرافیها و فروشندگان ارز در تهران گزارش دادند که هر دلار آمریکا که روز شنبه حدود ۵۱۰۰ تومان فروخته میشد، بعد از ظهر روز یکشنبه از ۵۶۰۰ تومان هم فراتر رفت و طبق برخی گزارش ها به بیش از ۵۷۰۰ رسید. (عکس زیر)
نرخ فروش یورو نیز از ۶۵۰۰ تومان فراتر رفت. افزایش چند صد تومانی نرخ دلار طی یک روز در حالی است که در ماههای اخیر نرخ ارز در بازار ایران روند صعودی داشته است.
روند افزایش نرخ ارز از اواخر تابستان گذشته، که هر دلار آمریکا در بازار ایران ۳۵۰۰ تومان به فروش میرسید، آغاز شد و در چند مرحله افزایش پیدا کرد تا اینکه از مرز ۵۶۰۰ تومان نیز گذشت.
ارزش پول ملی جمهوری اسلامی ایران در برابر دلار طی هفت ماه گذشته ۵۰ درصد افت کرده است.
کاهش ارزش دلار طی ماههای اخیر بازار ایران را دچار آشفتگی کرده و شهروندان را نگران آینده اقتصاد خانواده کرده است. از آنجا که بسیاری از کالاهای مورد استفاده شهروندان ایرانی وارداتی بوده یا از مواد اولیه وارداتی ساخته میشوند، افزایش نرخ ارز به سرعت موجب افزایش قیمت کالاها میشود.
دلایل افزایش نرخ ارز
دو ماه پیش در پی افزایش ناگهانی ارزش دلار، دولت تلاش کرد با اقداماتی نظیر بازداشت دلالان ارز و تزریق ارز به برخی صرافیهای به نرخ ارزان، روند صعودی نرخ ارز را متوقف کند، اما این روند دوباره در فروردین آغاز شد.
طی ماههای اخیر برخی از کارشناسان نگرانی از بازگشت تحریم ها در صورت خروج آمریکا از برجام، ناآرامی های دی ماه، افزایش نقدینگی و مشکلات دولت ایران برای وارد کردن پول فروش نفت به کشور را از دلایل افزایش نرخ ارز اعلام کردند.
این در حالیست که سیامک شجاعی، اقتصاددان و استاد دانشگاه ویلیام پترسون نیوجرسی آمریکا، علل دیگری را هم دخیل میداند.
آقای شجاعی مساله دیگر را بیاعتمادی مردم به وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور دانست و گفت که سرمایه داران بزرگ داخلی به هر شکلی که شده سرمایه های خود را از کشور خارج میکنند.
او به ثبت بیش از ۵۰ هزار موسسه مالی و اقتصادی ایرانی در امارات و همچنین تحقق نیافتن درآمد نفتی ۴۱ میلیارد دلاری که وزیر نفت وعده داده بود اشاره کرد.
این اقتصاددان با اشاره به واردات ۳۵ میلیارد دلاری، گفت که همه این آمار را باید در کنار یکی دیگر از عوامل افزایش نرخ ارز، یعنی آخرین اشتباه بانک مرکزی ایران، بگذاریم. او توضیح داد: «بعد از دستگیری گسترده صرافان و دلالان خیابانی غیرمجاز ارز، بانک مرکزی حجم زیادی دلار ارز خارجی به بازار تزریق کرد تا دلار را زیر ۴۵۰۰ تومان نگه دارد، در حالیکه بلافاصله پس از دست زدن به چنین اشتباهی، که حتی در کتابهای درسی نیز به آن اشاره شده، ذخایر ارزی کشور از دست می رود و قیمت ارز دوباره بالا میرود.»