روستایی با کمبود فضای آموزشی؛ ۸۰۰ کودک در روستای “رضاآباد” شناسنامه ندارند
مسئولان روستا در حالی از کمبود فضای آموزشی و وجود مدارس کانکسی در روستا گله دارند که براساس آمارهای رسمی ۸۰۰ کودک این روستا شناسنامه ندارند. یک عضو شورا با اشاره به اینکه هر ۶ مدرسه این سه روستا چرخشی است، می گوید: “مدرسه ۱۲ کلاسهای چند سال قبل در رضاآباد کلنگ زنی شد تا بخشی از مشکلات حل شود اما این پروژه بلاتکلیف است و پیشرفت فیزیکی خوبی ندارد.. بارها مشکلات را به گوش مسئولان رساندهایم اما شرایط تغییر چندانی نداشته است ”. ..
به گزارش خبرگزاری هرانا به نقل از مهر، روستایی سرسبز در مجاورت جاده ترانزیت گرگان- آزادشهر که از نظر تقسیمات کشوری در شهرستان رامیان قرار گرفته است. «رضاآباد» به نوعی مرکز دو روستای «بلوچ آباد گردایش» و «بلوچ آباد سیاه خان» محسوب می شود و بسیاری نام از این روستا را تفکیک نمی کنند و به همه این سه روستا «رضاآباد» می گویند.
در نگاه اول، وجود مغازههای پارچه فروشی که تقریبا در کنار هر خانه ای دیده میشود و نهالستانها، بیشتر از فقر و تنگدستی اهالی، به چشم می آید اما چند دقیقه زمان برای قدم زدن در کوچه و پس کوچههای روستا کافی است تا از میان این همه سرسبزی و رنگارنگی، اوج محرومیت اهالی را با جان و دل لمس کرد.
بخشدار فندرسک میگوید که طبق آمار رسمی، جمعیت این سه روستا (رضاآباد، بلوچ آباد گردایش و بلوچ آباد سیاه جان) ۱۰ هزار نفر است اما جمعیت واقعی آن تا حدود ۱۵ هزار نفر هم ذکر میشود.
محمد ابراهیمی با بیان اینکه ۹۰ درصد اهالی این سه روستا بلوچ و ۱۰ درصد از قوم سیستانی هستند، تعامل، همدلی اهالی با یکدیگر را نقطه قوت و فقر و محرومیت را شاخصه اصلی این سه روستای بخش فندرسک رامیان میداند.
احمدعلی لب بزن با بیان این که در بخش آسیبهای اجتماعی وضعیت خوبی نداریم، ادامه داد: “بزرگترین دغدغه اهالی این سه روستا، کلاسهای کانکسی و کمبود فضای آموزشی است”.
عضو شورای بلوچ آباد سیاه خان با اشاره به اینکه هر ۶ مدرسه این سه روستا چرخشی است، اضافه کرد: “مدرسه ۱۲ کلاسهای چند سال قبل در رضاآباد کلنگ زنی شد تا بخشی از مشکلات حل شود اما این پروژه بلاتکلیف است و پیشرفت فیزیکی خوبی ندارد”.
لب بزن تصریح کرد: بارها مشکلات را به گوش مسئولان رساندهایم اما شرایط تغییر چندانی نداشته است.
فضا و نیروی کافی نداریم
وضعیت آموزشی این سه روستا را از معاون آموزش و پرورش شهرستان رامیان جویا شدیم و محمد سوسرایی با تایید مشکلات در این سه روستا به خبرنگار مهر گفت: “در این شهرستان مشکلات زیادی داریم که تنها مختص این سه روستا هم نیست”.
وی از دانشآموزان فاقد شناسنامه در این شهرستان به عنوان مشکل اساسی نام برد و گفت: “بین ۸۰۰ تا هزار دانشآموز فاقد شناسنامه در این سه روستا وجود دارد که باید در کمیسیون مخصوص در شهرستان گنبدکاووس تعیین تکلیف شوند”.
وی آمار دانش آموزان فاقد شناسنامه شهرستان را حدود هزار و ۶۰۰ نفر اعلام کرد و افزود: “در حالی که کلاسبندی مدارس در تیرماه انجام شده و تا مرداد به پایان میرسد اما این دانشآموزان در مهرماه تعیین تکلیف شده و مجوز ثبت نام دریافت میکنند”.
سوسرایی ادامه داد: “تعیین تکلیف دیرهنگام دانشآموزان فاقد شناسنامه باعث میشود ۶ کلاس یک مدرسه به ۱۰ کلاس افزایش یابد”.
وی با اشاره به اینکه به شدت با کمبود فضای آموزشی در این سه روستا مواجه هستیم، اضافه کرد: “هماکنون هر ۶ مدرسه این سه روستا (۴ مدرسه ابتدایی و دو مدرسه متوسطه اول) جزو مدارس پرجمعیت و چرخشی است که باید تفکیک شوند اما با افزایش تعداد دانشآموزان (تعیین تکلیف دیرهنگام) مجبور به استفاده از کانکس هستیم”.
معاون آموزش و پرورش رامیان از ساماندهی دانشآموزان به عنوان کاری دشوار نام برد و تصریح کرد: “مدرسه ۱۲ کلاسه ای در روستای رضاآباد سال ۹۴ کلنگ زنی شد اما با گذشت چند سال این پروژه تنها ۲۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد”.
وی به دیگر مشکلات هم اشاره و بیان کرد: “افت تحصیلی بالا، شناسایی نشدن دانشآموزان برای ثبت نام، نگهداشت دانشآموزان تا پایان سال تحصیلی در مدارس و … از مشکلاتی است که در این سه روستا با آن مواجه هستیم”.
به گفته سوسرایی تا مهر و آبان با دغدغه ثبت نام دانشآموزان فاقد شناسنامه مواجه هستیم و بعد از آن ترک تحصیل و بازماندن دانشآموزان از تحصیل به دلیل فقر مالی نگران اصلی ماست.
معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش گلستان آمار جذب مقطع متوسطه را نگران کننده دانست و به خبرنگار مهر گفت: “در مجموع ۲۲ هزار و ۷۱۹ گلستانی که در سن تحصیل در دو مقطع متوسطه اول و دوم هستند به هر دلیلی چه به لحاظ فقر فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی توسط خانواده در مدارس ثبت نام نشدهاند”.
به سادگی نمیتوانیم شاخصها را بهبود ببخشیم
ابراهیم حاجیلری با تاکید بر اینکه به غیر از فقر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی سرفصل دیگری در این حوزه نداریم، اضافه کرد: “این موضوع به نوعی میتواند بیانگر شاخصهای توسعه استان باشد؛ این شرایط نشان میدهد گلستان به لحاظ توسعه یافتگی آنقدر ضعیف و در ردههای پایین است که خانوادهها به لحاظ فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی نمیتوانند فرزندانشان را در مدارس ثبتنام کنند”.
هرچند معاون آموزش متوسطه اداره کل آموزش و پرورش گلستان از برنامهریزی برای بهبود شاخص پوشش تحصیلی در گلستان خبر میدهد اما رضاآبادهای بسیاری در گلستان وجود دارد که به دلیل مسائل فرهنگی و اجتماعی و به ویژه فقر اقتصادی، کودکان بازمانده از تحصیل بسیاری دارد که نیازمند برنامهریزی و اهتمام همه دستگاههای متولی مسائل فرهنگی و اجتماعی است.