ضابطین بسیجی میتوانند نسبت به جرم مشهود ورود کنند
این سه قانون رسما بسیج و نیروی بسیجی آموزشدیده را به عنوان ضابط به رسمیت شناخته و مدارک لازم را هم در اختیار آنها قرار داده است»
فارس: سردار سالار آبنوش معاون مقاومت مردمی سازمان بسیج مستضعفین در گفتوگویی درخصوص ایست و بازرسیهای بسیج نیز گفت: «ایست و بازرسی به معنا و مفهومی که قبلا بود الان دیگر اصلا وجود ندارد الا به اقتضا که مسئولان امنیتی نظام تشخیص دهند در یک خطه، در یک معبر، در یک گذرگاه نیاز به کمک بسیج باشد، ما تورهای موردی ایست و بازرسی را برگزار میکنیم، مثلا برای مسائلی از قبیل ورود اشرار، ضد انقلاب و معاندین، مبارزه با حمل سلاح و مهمات غیرمجاز، قاچاق کالا و مواد مخدر و…». او ادامه داد: «اما با توجه به ثبات امنیت بالای کشور و توانمندی ناجا و اشراف بالا، ایست و بازرسیهای ما کاهش پیدا کرده و ما به آن معنا ایست و بازرسیها را از دستور کار خود خارج کردیم اما برای اینکه مردم احساس آرامش داشته باشند، گشتهای محلهمحور را راهاندازی کردهایم». او با تأکید بر اینکه احساس امنیت از خود امنیت مهمتر است، گفت: «ممکن است در کشور هیچ خبری نباشد اما دشمنان مردم را نگران کرده باشند. بسیج، گشتهای محلهمحور خود را برای ایجاد احساس امنیت و آرامش در جامعه راهاندازی کرده است». آبنوش تصریح کرد: «در گشتهای محلهمحور در واقع خود مردم از محله خودشان حفاظت میکنند و ساعت این گشتها هم در اختیار خود مجریان طرح است. شاید در یک محله گشتهای محلهمحور از ساعت ۸ شب تا ۱۰، ۱۱ شب برگزار شود و در محله دیگری این گشتها از ساعت ۱۲ شب به بعد باشد؛ در واقع مجریان طرح با توجه به نیاز محله خود ساعات برگزاری آن را تنظیم میکنند». معاون مقاومت مردمی بسیج خاطرنشان کرد: «افراد حاضر در گشتهای محلهمحور از یک محل بوده و صرفا برای ایجاد و ارتقای آرامش و احساس امنیت در محلات حضور دارند و فقط کاوری به تن دارند که مشخصه آنها باشد. گشتهای محله برکاتی هم داشته؛ انسجام و رفاقت اهالی محل با یکدیگر بیشتر شده و سطح اشراف آنها را نسبت به محل بالا برده است، ناهنجاریهای کوچک محلات زودتر و بهموقع شناسایی میشود و مردم پیش از اینکه آن ناهنجاری بخواهد رشد کند، جلوی آن را میگیرند». او تأکید کرد: «ما این موضوع را جایگزین ایست و بازرسیها کردیم ولی اگر روزی شورای عالی امنیت ملی یا شورای تأمین نیاز به کمک بسیج داشته باشند، ما آمادهایم تا تورهای ایست و بازرسی را برگزار کنیم».
آبنوش با اشاره به برخورد مردم نسبت به ایست و بازرسیهای بسیج گفت: «ذائقههای مردم با یکدیگر متفاوت است، بعضیها برای مثال تحمل ترافیک را ندارند و مثلا اگر یک دقیقه در ترافیک بمانند عصبانی میشوند و… ولی بعضیها حوصله بیشتری دارند؛ ما به تعداد انسانها ذائقهها و نگاههای متفاوت داریم؛ اما این تفاوت نگاهها هم وقتی احساس نیاز کنند حتی حاضرند ساعتها ترافیک را تحمل کنند؛ برای مثال سال گذشته و پس از حمله داعش به مجلس وقتی گشتهای بسیج و ایست و بازرسیها فعال شد، هر کسی رد میشد از بچهها تشکر میکرد. چون مردم احساس خطر کرده بودند». آبنوش درخصوص وجاهت قانونی گشتهای محلهمحور بسیج گفت: «ما سه ماده قانونی قوی و محکم داریم، اول قانون بحث امر به معروف و نهی از منکر، دوم قانون تصریحی که صراحتا در آن حمایت قضائی از نیروی بسیج و بسیجیان اعلام شده و سوم ماده ۲۹ قانون دادرسی عمومی است؛ این سه قانون رسما بسیج و نیروی بسیجی آموزشدیده را به عنوان ضابط به رسمیت شناخته و مدارک لازم را هم در اختیار آنها قرار داده است». او ادامه داد: «ضابط تعریف دارد؛ ضابط کسی است که هرگونه جرم مشهود را دید، میتواند ورود کند، منتها چون در سطح کشور و جامعه تقسیم کار داریم و بر اساس این تقسیم کار عمل میکنیم، نیروهای انتظامی وظیفه دارند هر کجا جرم مشهود دیدند ورود کنند و اگر به هر دلیلی نیروی انتظامی در آن صحنه حضور نداشته باشد، یا نیروی انتظامی حضور داشته باشد و احساس کمک کند یا به هر دلیلی حضور داشته باشد و اقدام نکند، ضابطان بسیجی بر اساس قانون میتوانند نسبت به جرم مشهود ورود و اقدام کنند».