
وضعیت دانشجویان بازداشتی در تأیید و تکذیب دادستانی و وزارت علوم
در اعتراضات سراسری مردم ایران در دی ماه ۱۳۹۶، بیش از ۳۰ تن کشته و دست کم چهار هزار نفر نیز بازداشت شدند، بیش از صد دانشجو نیز در نخستین روزهای اعتراضات بازداشت شدند، که از سوی مسئولان جمهوری اسلامی به بازداشت پیشگیرانه دانشجویان معروف شد.
در حالی دادستان تهران روز گذشته ضمن تشریح آخرین وضعیت دانشجویان بازداشتی، گفت: وزارت علوم تاکنون درخواست رسمی در رابطه با دانشجویان نداشته و اسامی آنها را نیز اعلام نکرده است که در هفته گذشته وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در واکنش به احکام سنگین دانشجویان اعلام کرده بود: از مسئولان قوه قضائیه حضوری صحبت و خواهش کردم در احکام صادرشده برای دانشجویان حداکثر ارفاق را داشته باشند و حتی درخواست صفرشدن این احکام را کردیم. غلامی با اشاره به اینکه درخواست تخفیف احکام دانشجویان با استقبال از سوی قوه قضائیه روبهرو شده است، گفت: این مسئله به قضات مربوط میشود و امیدواریم نتیجه مثبت باشد. حالا اما جعفریدولتآبادی میگوید از وزارت علوم هیچ واکنشی درباره دانشجویان بازداشتی دریافت نکردهاند.
به گزارش شرق، عباس جعفریدولتآبادی در جمع خبرنگاران در پاسخ به سؤالی درباره احکام صادره برای برخی دانشجویان در ارتباط با حوادث دی سال ۹۶ گفت: سؤال سختی کردید اما مجبور هستم پاسخ بدهم. شرکت در آشوب و اغتشاش جرم است و این به قشر خاصی هم ربط ندارد. دولتآبادی با بیان اینکه حوادث دیماه تظاهرات نبود، آشوب بود، گفت: اخیرا برخی از طرفداران اینها هم گفتهاند که اصلا شرکت در این تظاهرات جرم نیست. چه کسی این حرف را زده؟ قانون میگوید شرکت در آشوب و اغتشاش و دعوت به آشوب و اغتشاش جرم است و مجازات بسیار سنگینی هم دارد. بنابراین دوستانی که ادعا دارند شرکت در تظاهرات جرم نیست، این حرف خود را اصلاح کنند. دادستان تهران تصریح کرد: اولا حوادث دی سال ۹۶ تظاهرات نبود، بلکه آشوب و اغتشاش بود. پس اینکه یک کسی بیاید و بگوید من دانشجو هستم و در تظاهرات شرکت میکنم، نمیشود. تظاهرات قانونی نیاز به مجوز دارد. اینها مجوز نداشتند، بلکه ریختهاند در خیابان و آتش زدهاند و شعارهای ساختارشکنانه دادهاند و پلیس آنها را دستگیر کرده است. وی تأکید کرد: نکته دوم این است که برخی مدعی هستند تعداد این افراد ۱۱ نفر و برخی نیز ادعا دارند شش نفر است. ما تاکنون پنج نفرشان را شناسایی کردهایم که برایشان حکم صادر شده است که اینها فرصت اعتراض دارند. به جای اینکه بروند و اعتراض کنند، فضاسازی میکنند. پیشنهاد ما این است که این افراد به محکومیت خود اعتراض کنند و در مرحله تجدیدنظر اگر دادگاه احساس کند اینها واقعا قصد مجرمانه نداشتند، میتواند کمک کند اما به نظر من به جای فضاسازیهای متعدد و به جای اینکه بگویند اصلا شرکت در تظاهرات جرم نیست که این حرف را رد و تأکید میکنم شرکت در آشوب و دعوت به آن جرم است، بروند به محکومیت خود اعتراض کنند. دادستان عمومی و انقلاب تهران در پاسخ به سؤال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه آیا وزارت علوم درخواستی در رابطه با این دانشجویان به دادستانی داشته است؟ گفت: وزارت علوم تا این لحظه به ما رسما اسامی را نداده است و بعد از پیگیریهای تلفنی، نام چند نفر را دادند. این تعدادی که ما شناسایی کردیم، احکامشان صادر شده و توصیه میکنیم به احکام خود اعتراض کنند و دادگاههای تجدیدنظر به این نکات توجه خواهند کرد. دولتآبادی درباره میزان محکومیتهای حبس صادره نیز گفت: احکام صادره متفاوت و از یک تا پنج سال حبس است. البته برخی از اینها چند فقره اتهام دارند و تا هشت سال حبس هم گرفتهاند؛ بنابراین اشد محکومیت که پنج سال است، اجرا میشود. وی ادامه داد: برخی از این دانشجویان مربوط به جریانهای سیاسی هستند؛ نه جریانهای سیاسی داخل نظام بلکه ممکن است از گروههای خاصی باشند و اگر احکامشان شدید بوده به همین لحاظ است. بنابراین نمیشود برای همه یک حکم واحد صادر کرد. دادستان تهران گفت: پیشنهاد ما این است که ابتدا وزارت علوم اسامی اینها را به ما بدهد تا پروندهشان را ببینیم. اگر واقعا نهادهای امنیتی و پلیس به ما گزارش بدهند که اینها آنطور که در گزارشات اولیه آمده، نبودهاند حتما به محاکمه آنها توجه میکند.
اما دکتر علیرضا عبداللهینژاد، مدیرکل روابطعمومی وزارت علوم، در گفتوگو با «شرق» در پاسخ به این سؤال که چه اقداماتی درباره دانشجویان بازداشتی و احکام صادرشده برای آنها از جانب وزارت علوم انجام شده است، گفت: شخص وزیر علوم همانطور که بارها اعلام کرده پیگیر ماجرا هستند و شخصا با آیتالله آملیلاریجانی گفتوگو کردهاند و خواستار حداکثر تخفیفات و رأفت با دانشجویان بازداشتشده شدند. از همان روزهای ابتدایی کارگروهی در وزارت علوم متشکل از سه نفر از معاونان مرتبط با این مسئله تشکیل شده و آنها به صورت جدی پیگیر این ماجرا هستند.