عطش این روزهای نگین فیروزهای کشور
دریاچه ارومیه، نگین فیروزهای ایران زمین، نفسهای آخر خود را میکشد و خشکی دریاچه، تنها به بازیچهای برای زورآزمایی جناحهای سیاسی یا شعاری برای انتخابات تبدیل شده است. طوفان نمک زندگی شش میلیون ایرانی را تهدید میکند. این دیگر تنها هشدار کارشناسان و فعالان محیط زیست ایران نیست، بلکه رییس سازمان حفاظت محیط زیست کشور نیز به این مساله اعتراف کرده است. عیسی کلانتری گفته است:«سالانه هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری میکنیم تا دریاچه ارومیه را از خشک شدن نجات دهیم. در سالهای گذشته بدون درنظر گرفتن حق آبه تالابها سد زدیم و توسعه کشاورزی و صنعتی داشتیم و حالا ۶ میلیون نفر با بحران نمک مواجه هستند». بحران نمکی بهدلیل مدیریت اشتباه بر منابع آبی ایران، رخ داده است و این مدیریت اشتباه همچنان ادامه دارد. در این میان نیز گزینههای مانند واردات آب یا انتقال از دریاچه خزر برای نجات نگین فیروزهای ایران پیشنهاد میشود. نکته قابل توجه اینجاست، مسئولان تاکنون به این باور نرسیدهاند که احیای دریاچه با روشهایی که موجب خشکی آن شده است، امکانپذیر نیست و برای احیا آن باید در تفکر مدیریت منابع آبی ایران بازنگری شود.
به گزارش قانون، ارومیه بهعنوان بزرگترین دریاچه خاورمیانه در استانهای آذربایجان غربی و استان آذربایجان شرقی قرار گرفته است. ارومیه، بزرگترین دریاچه داخلی ایران و دومین دریاچه بزرگ آب شور دنیاست. داستان غمانگیز خشکی دریاچه از اوایل دهه هشتاد آغاز شد و همچنان ادامه دارد. زنگ خطر خشکی دریاچه ارومیه سالهاست که بهصدا درآمده اما گوش شنوایی برای آن وجود نداشته است. البته بهجز سالهای اخیر که مسئولان، بحران را از نزدیک لمس کرده و دریافتهاند که خشکی دریاچه ارومیه دیگر شوخی بیاهمیت نیست و خطر زندگی بیش از ۱۴ میلیون انسان را تهدید میکند. اما در همان سالهایی که مسئولان مربوطه در خواب غفلت بودند، صدای زنگ خطر خشکی دریاچه در جهان پیچید و این بیاهمیتی ایرانیها به نگین فیروزهای خود موجب شد تا ما و آنچه که با دریاچه ارومیه کردهایم به درس عبرتی در کتابهای مدرسه کودکان استرالیایی شود. بحران نگین فیروزهای ایران بهجایی رسید که بری احیای آن ستادی تشکیل شد. تاکنون انتقادهای بسیاری به عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه وجود داشته است. برخی از کارشناسان بر این باور هستند که اقدامات ستاد احیا، روند هیدرولوژیک طبیعی دریاچه را برهم زده است و خسارتهای بسیاری به پوشش گیاهی آن منطقه وارد کرده است. آنها اینگونه اقدمات را خلاف اصول احیای اکولوژیکی میدانند.
مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان غربی گفت: تاکنون ۲۰۰۰ میلیارد تومان برای احیای دریاچه ارومیه هزینه شده است که از این مبلغ هشت میلیارد تومان برای فرهنگسازی بوده است.به گزارش ایسنا امیر عباس جعفری در افتتاحیه نمایشگاه پروژه احیای دریاچه ارومیه از طریق مشارکت جوامع محلی در استقرار کشاورزی پایدار که امروز در شهرستان میاندوآب استان آذربایجان غربی با حضور حمید ظهرابی – معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست و مدیر پروژه بینالمللی تالابها همچنین جمعی از مسئولان استانی و فعالان محیط زیست برگزار شد، اظهار کرد: دریاچه ارومیه یکباره خشک نشد بلکه در طول ۲۰ سال از سال ۸۴ تا ۹۲ هر ساله ۴۰ سانتیمتر کاهش تراز داشت. وی با اشاره به اینکه بهتر بود مسئولان از دهه ۷۰ وضعیت حساس دریاچه ارومیه را احساس می کردند، گفت: اگر مسئولان به جای کارهای امنیتی به کارهای فرهنگی میپرداختند شاهد چنین وضعیتی در دریاچه ارومیه نبودیم.مدیرکل مدیریت بحران استان آذربایجان غربی با اشاره به اینکه در اولین جلسه هیات وزیران در دولت یازدهم احیای دریاچه ارومیه به تصویب رسید،اظهارکرد: بر اساس تصمیمات دولت ستادی به منظور احیای دریاچه ارومیه تشکیل شد و مطالعات مربوط به احیا طی ۶ ماه توسط کارشناسان داخلی و خارجی انجام شد. در نهایت ستاد احیای دریاچه ارومیه ۲۷ راهکار به منظور احیای دریاچه به تصویب رساند. جعفری با تاکید بر اینکه دولت تا حد توان برای احیای دریاچه ارومیه هزینه کرده است، گفت: با وجود تحریمها اعتبارات دریاچه ارومیه تخصیص یافته است و تا زمان احیای دریاچه این تخصیصها ادامه خواهد داشت.وی در ادامه با اشاره به پیشرفت قابل توجه پروژه زاب اظهار کرد: پروژه زاب یک اقدام ارزشمند است که برای اجرای آن باید تونلی ۳۵ کیلومتری ساخته شود. تاکنون ۲۵ کیلومتر از این تونل ایجاد شده است.
مدیرکل مدیریت بحران آذربایجان غربی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در حوزه آبریز دریاچه ارومیه گفت: بستن چاههای غیرمجاز به رهاسازی آب از سدها اتصال زرینه رود به سیمینه رود باعث شده که آب به پیکره دریاچه ارومیه منتقل شود.جعفری با بیان اینکه بر اساس برنامه پنج ساله باید کاهش ۴۰ درصدی مصرف آب در حوزه کشاورزی صورت گیرد،اظهارکرد: این امر مهم با تخصیص اعتبارات و نهادینه کردن سیستم های آبیاری نوین اتفاق میافتد. وی با اشاره به اینکه تاکنون در سطح استان آذربایجانغربی ۳۳ درصد کاهش مصرف آب صورت گرفته است، گفت: اطلاعرسانی و آگاهیبخشی به جوامع محلی از جمله فعالیتهای مهم ما در سطح استان است.مدیرکل مدیریت بحران استان آذربایجان غربی در پایان با اشاره به ضرورت جلب مشارکت مردم محلی و سمنها و تعامل بین دستگاه ها گفت: مطمئنم که تا سال ۱۴۰۰ دریاچه ارومیه احیا خواهد شد.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet