آتش به جان بچه ها
بار دیگر آتش، از میان دختران دانشآموز قربانی گرفت. شینآبادی دیگر این بار در زاهدان رقم خورد. اینبار اما دخترکان زودتر از حد تصور از بین رفتند. دختران شینآبادی با سوختگیهای عمیق بر جسم و جانشان ماندند و درد و رنج زیادی کشیدند، بهطوریکه هنوز هم به طور کامل درمان نشدهاند و کسی دیگر برای آنها اقدامی نمیکند. آنها ماندند با دهها بار مردن. دخترکان سیستانی اما از بین رفتند. …
به گزارش جهان اقتصاد،دردناکتر از اینکه فرزندتان صبح به مدرسه برود و ظهر زندهزنده بسوزد، برای هیچ کس در دنیا زجری وجود ندارد. جان کودکان در نبود امکانات و مدارس استاندارد و وسایل گرمایشی مناسب، از بین میرود و دولتها فقط تاسف میخورند. تاسف میخورند و برکنار و عزل میکنند و مدارس غیراستاندارد پلمب میکنند، اما همه اینها زمانی عملیاتی میشوند که چند نفری در این میان از بین رفته باشند. پیش از آنکه حادثهای گریبانگیر شود، نه کسی اقدامی میکند، نه کسی استعفایی میدهد، نه مدارس بیچیز تعطیل میشوند. حالا سه دخترک دیگر در آتشسوزی بخاری نفتی مدرسهای در زاهدان سوختند و پر کشیدند. به راستی تا کی قرار است هرازچندی از این اخبار دلخراش و تلخ بشنویم و اما کاری برای مدارس نکنیم؟ تحصیل در این کشور رایگان است و مدارس مناسب و امکانات تحصیلی حق بدیهی هر کودکی در این سرزمین. چند سال دیگر باید طی شود تا این حق طبیعی به کودکان تعلق پیدا کند؟ بطحایی وزیر آموزشوپرورش اعلام کرده: اگر همین حالا هم دست به کار شوند هشت سال طول میکشد تا مدارس استاندارد شوند. هشت سال؟! در این سالها چه کردهاند؟ چند نفر دیگر قرار است قربانی بیمسوولیتی، ناکارآمدی، بیتوجهی نسبت به وضعیت کودکان در مدارس و خطراتی که در مدارس آنها را تهدید میکند شوند؟ حالا زوایای مختلف این فاجعه با اظهارنظر مسوولان مختلف شکل جدیدی به خود گرفته است.
تخلف عوامل مدرسه در بروز حادثه آتشسوزی محرز است
مدیرکل آموزشوپرورش استان سیستانوبلوچستان از محرز بودن تخلف عوامل مدرسه اسوه حسنه زاهدان در بروز حادثه آتشسوزی خبر داده است.
علیرضا نخعی در خصوص حادثه آتشسوزی در این مرکز آموزشی گفته:لازم میدانم در ابتدا به خانواده کسانی که عزیزانشان را در این حادثه از دست دادهاند، تسلیت بگویم. حادثه به این صورت بوده که در کلاس درس دانشآموز در حال حرکت به چراغ نفتی به آن برخورد میکند و موجب افتادن چراغ نفتی، مشتعل شدن موکت و پارتیشن کف کلاس میشود. متاسفانه اقدام همکاران ما نیز در مدرسه به موقع نبوده و موجب شده این حادثه دلخراش رخ دهد. این بررسیها نشان میدهد که کوتاهی بعضی از همکاران ما موجب بروز این حادثه شده و طبیعتا با آنها برخورد صورت خواهد گرفت، زیرا تاکید بسیار جدی آموزشوپرورش در قالب بخشنامهها و جلسات متعدد و آموزشهای مستمر بر این است که از وسیله گرمایشی غیرمطمئن استفاده نشود و متاسفانه این مدرسه به تاکیدها و دستورالعملها توجه نکرده است. ضمن اینکه جابهجاییای که این مدرسه غیردولتی داشته قانونی نبوده و بدون تایید مراجع رسمی و سازمان نوسازی مدارس جابهجایی به مکان جدید انجام شده و مکان، ایمنی کافی را نداشته است.
نخعی تاکید کرد: تخلف تا حدود زیادی محرز است. خانوادهها باید در مدارس غیردولتی نظارت داشته باشند و اگر موردی هست آن را منعکس یا به مدرسه تذکر دهند. مجموعه این نظارت چندجانبه میتواند ضریب امنیتی ما را افزایش دهد. همچنین قطعا در خصوص ادامه فعالیت این مدرسه تجدیدنظر خواهد شد و شورای نظارت آن را بررسی خواهد کرد.
این در حالی است که ایرنا نیز در گزارشی عنوان کرده: برخی مسوولان مدرسه به دانشآموزانی که در آتش در حال سوختن و از بین رفتن بودهاند، کمک نکردهاند! و یکی از مغازهداران آن حوالی به کمک کودکان شتافته است. باید دستمریزاد به این مسوولان شجاع و دلسوز گفت!
برخورد شدید اداری با مقصران آتشسوزی مدرسه زاهدان
وزیر آموزشوپرورش نیز در خصوص این حادثه اظهار کرد: مقصران حادثه آتشسوزی مدرسه در زاهدان با شدیدترین برخوردهای اداری مواجه میشوند.
محمد بطحایی در حاشیه جلسه هیات دولت در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره علت وقوع آتشسوزی اخیر در یکی از مدارس شهر زاهدان گفت: ما شاهد حادثه بسیار غمناکی بودیم و از همینجا باید خدمت اولیای محترم این دانشآموزان تسلیت عرض کنم. اتفاقی که در آن مدرسه رخ داد از سوی دو تیم در حال بررسی است و در عین حال تیمی از مقامات قضایی هم این موضوع را مورد بررسی قرار دادهاند.
او بیان کرد: ابتدا باید سهم قصور یا تقصیری که موجب این حادثه شده است را مشخص کنیم، البته بخاری که آنجا استفاده میشده و ساختمانی که به آن مدرسه اختصاص یافته بوده از جهت فنی ابهاماتی دارد. متاسفانه به دلیل کافی نبودن اعتباراتی که به وزارتخانه اختصاص مییابد هنوز مدارسی داریم که از وسایل گرمایشی خطرآفرین استفاده میکنند. برخی از بخاریهای نفتی با وجود اینکه استاندارد هستند، اما وجودشان در محیط مدرسه به دلیل شیطنتها و بازیگوشیهای دانشآموزان، مناسب مدرسه و کلاس درس نیست.
بطحایی با بیان اینکه دولت تمام تلاش خود را میکند تا بتواند در شرایط سخت اقتصادی، اعتبارات لازم را تخصیص دهد، اظهار کرد: به نظرم الان فرصت خوبی است که از مجلس خواهش کنم کمپینی برای برچیدن این وسایل گرمایشی غیراستاندارد و خطرناک از مدارس داشته باشند، در غیر این صورت با روند اعتباراتی که به آموزشوپرورش اختصاص مییابد، تا سالهای آینده هم امکان جمع کردن این وسایل گرمایشی از مدارس را نداریم و باید مدام تنمان بلرزد که یک مدرسه از ۱۰۵ هزار مدرسهای که در کشور وجود دارد اتفاقی مشابه آنچه در زاهدان رخ داد را تجربه کند.
بطحایی تصریح کرد: حتی اگر برای تمام مدارس هم وسایل گرمایشی مناسب اختصاص دهیم بازهم باید مدیریت نامناسب و بیتدبیریهایی که از سوی مسوولان امر در مدارس صورت میگیرد را بررسی کنیم و میزان دخالت آنها در وقوع چنین حوادثی را مشخص کنیم و حتما کسانی که مقصر باشند با شدیدترین برخوردهای اداری مواجه خواهند شد.
جمعیت امدادی و خیریه امام علی نیز که در راستای حقوق کودکان و حمایت از آنها فعالیت میکند در خصوص این حادثه اعلام کرد: اگرچه وزارت آموزشوپرورش از ممنوعیت استفاده از چراغ نفتی میگوید اما به نظر میرسد مکانیسمهای نظارتی مناسب برای اجرای این قانون از سوی این وزارتخانه که مردم، کودکان خویش را برای تحصیل به مراکز آن میفرستند، در نظر گرفته نشده است. آنچه واضح است تنها با وضع قوانین و بدون اعمال نظارت، نمیتوان وضعیت موجود را سامان داد. در حالی که در ابتدای سال تحصیلی ۹۷-۹۸ وزارت آموزشوپرورش از ایمن نبودن ۲۵ درصد مدارس سخن گفت، باید دید برای حل این مشکل که همچنان در کمین تعداد زیادی از دانشآموزان این کشور است چه چارهای اندیشیده شده و چه پیگیریهایی انجام گرفته است؟ اگر پیگیری انجام شده، در کدام مرحله به بنبست رسیده و چه کسانی در مسوولیت خود کوتاهی کردهاند؟ وزارت آموزشوپرورش در قبال مرگ این سه کودک کاملا مسوول است و باید نسبت به کوتاهی خود در نظارت بر مدارس، در مورد قانونی که خود وضع کرده، پاسخگو باشد و راههای جلوگیری از چنین فجایعی را به اطلاع عموم مردم برساند. کودکان این سرزمین، ابزار سهلانگاریها، بیمسوولیتیها و هزاران اهمال ایشان نیستند که هر روز خبری ناگوار از گوشه و کنار ایران، همه ما را داغدار کند و آنها همچنان محکمتر بر صندلیهای بیمسوولیتی خود بنشینند. به همین منظور پیشنهاد میشود علاوه بر افزایش بودجه بازسازی و نوسازی مدارس، سامانهای آنلاین به منظور اعلام مشکلات ایمنی و خطرساز در مراکز آموزشی و مدارس توسط وزارت آموزشوپرورش راهاندازی شود. در این زمینه میتوان از ظرفیت نهادهای مردمی به عنوان بازوی نظارتی در این زمینه بهره برد و در صورتیکه مدرسهای در این زمینه همکاری لازم را نداشت امکان اعلام آن در این سامانه مهیا باشد.
آمادگی هلالاحمر برای تامین سیستم گرمایشی مدارس سیستانوبلوچستان
از آن سو پس از وقوع این حادثه تلخ، رییس جمعیت هلالاحمر از آمادگی هلالاحمر برای تجهیز تمام مراکز دبستان و پیشدبستانی سیستانوبلوچستان به سیستم گرمایشی استاندارد خبر داد. شاید بهتر باشد از هلالاحمر و مدیریت آن پرسید چرا تاکنون چنین پیشنهادی را با توجه به وضعیت نامناسب اعتبارات و بودجه آموزشوپرورش در خصوص نوسازی و استانداردسازی مدارس، به این وزارتخانه نداده است؟ حتما باید پس از مرگ چند کودک آمادگی و توان خود را برای مجهز و استانداردسازی مدارس استان محروم سیستانوبلوچستان اعلام میکردند؟ آن هم زمانی که میتوانستند زودتر از اینها اقدام پیشگیرانه در این زمینه انجام دهند.
مجتبی زینیوند، رییس سازمان مدارس غیردولتی نیز یکی از کسانی است که در این خصوص اظهار نظر کرده است. او که به زاهدان سفر کرده درباره علت این حادثه توضیحاتی عنوان کرده: این حادثه در زنگ تفریح مدرسه رخ داده است. تعدادی از دانشآموزان وارد کلاس درس شدهاند که از کیفشان وسیله بردارند که متاسفانه چراغ والور کلاس برگشته است. دانشآموزان حادثهدیده پیشدبستانی و اول ابتدایی بودند. در این زمان مدیر مدرسه هم برای هماهنگی اردوی فردای دانشآموزان در اداره آموزشوپرورش حضور داشته و در مدرسه نبوده است.
زینیوند در ادامه گفت: پس از اینکه معلمان متوجه حادثه شدند، دانشآموزان را از مدرسه خارج و آتشنشانی و اورژانس را مطلع کردند، اما متاسفانه چهار کودک دچار سوختگی گسترده شده و متاسفانه سه دانشآموز فوت شدند. لازم به تاکید است ما همچنان ابعاد مختلف این حادثه را پیگیر هستیم.
پلمب مدارس ناایمن در سیستانوبلوچستان
دادستان عمومی و انقلاب زاهدان نیز با اشاره به حادثه تلخ آتشسوزی پیشدبستانی اسوه حسنه زاهدان گفت: برای جلوگیری از این گونه حوادث ناگوار، به دو ارگان بهزیستی و آموزشوپرورش استان ابلاغ شد تا مدارسی که استاندارد نیست، پلمب شوند. حجتالاسلام موحدیراد در این خصوص تاکید کرده: در این رابطه دستور بازداشت مدیر و مربی آموزشی مدرسه صادر شد. او همچنین از نظارت ویژه مدارس ناایمن در خصوص وسایل گرمایشی و سرمایشی نیز خبر داد. همچنین رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز با ابراز تاسف از این حادثه گفت: قطعا باید با متخلفان برخورد قاطع شود.
حالا خیلیها رفتند و توبیخ شدند و مدرسه هم تعطیل شد اما هیچ یک از این اتفاقات قبل از وقوع فاجعه رخ نداده است. آیا جان شیرین این کودکان بازمیگردد؟ آیا باز هم فرزندان این ملک قربانی بیمسوولیتی افرادی شدند تا واقعا درس عبرتی برای جلوگیری از وقایع بعدی شوند؟ به نظر میرسد با بیاهمیتی نسبت به وضعیت آموزش و تربیت پایه و فراهم نکردن امکانات اولیه برای آموزش کودکان، بساط این روند همچنان ادامه خواهد داشت. چیزی که زیاد است مدارس غیراستاندارد و خرابه با بخاریهای نفتی در مناطق مختلف محروم کشور است.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet