صلح، ورزش و تبعیضهای جنسیتی
تبعیضهای جنسیتی همانند سایر تبعیضهای قومی، مذهبی و سیاسی میتواند یک جامعه مسالمتآمیز را با چالش مواجه سازد، زیرا تبعیض به عنوان یکی از اشکال خشونت، هیجانات عاطفی و احساسات را جهتبندی کرده و انسجام جامعه را به مخاطره میاندازد.
جامعه شناسی صلح زنجیرهای از ایدههای علمی است که تلاش مینماید با ابزارهای جامعه شناختی و مباحث نظری، با شناخت ریشههای پنهان منازعات وخشونت، زندگی اجتماعی را بهبود بخشد. تبعیضهای جنسیتی همانند سایر تبعیضهای قومی، مذهبی و سیاسی میتواند یک جامعه مسالمتآمیز را با چالش مواجه سازد، زیرا تبعیض به عنوان یکی از اشکال خشونت، هیجانات عاطفی و احساسات را جهتبندی کرده و انسجام جامعه را به مخاطره میاندازد. از این رو جوامع بشری نیازمند راه حلهای نوآورانه برای پیشگیری و مهار این تهدید میباشد .
تا چند دهه پیش، نگرشهای جنسیتی که از مشارکت زنان و دختران در بسیاری از عرصهها و فعالیتهای اجتماعی جلوگیری میکرد بسیار شایع بود، یکی از این عرصههای اجتماعی، ورزش برای دختران و زنان بود، با اینکه بهتدریج بعد از قرن ۱۹ زنان تشویق به ورزش شدند.
اما کماکان ماهیت مردانه فرهنگ ورزش سازمانیافته و نیمه سازمانیافته، زنان را به حاشیه میراند و اشکال خاصی از زبان جنسیتی و گفتمان مردانگی غالب در محیط اجتماعی جهت کنار گذاشتن زنان رایج بود تا جنبش حقوق مدنی در دهههای ۱۹۵۰ و۱۹۶۰ آغاز شد، جنبش زنان نیز که به دنبال استیفای حقوق زنان بود دریافت که ورزش دارای قدرت عظیمی برای انسجام اجتماعی و تغییرات اجتماعی در جهت رفع تبعیض میباشد، در ضمن شواهد متعددی حکایت از این داشت که مشارکت زنان در ورزش میتواند برطرف کننده کلیشههای جنسیتی و بهبود عزت نفس زنان باشد. بهعلاوه بهدنبال موفقیت زنان در ورزشهای قهرمانی، فعالان جنبش زنان، ورزش را به عنوان نیرویی برای تقویت زنان مطرح نمودند و مطالعاتی که در مورد فواید و مزایای بهداشتی ورزش زنان صورت گرفت نیز نشان داد که علاوه بر بهبود تناسب اندام و سلامت فیزیکی، ورزش به سلامت روانی، اجتماعی و تواناییهای عملکردی و کیفیت کلی زندگی نیز کمک میکند.
جامعه شناسان نیز از ورزش به عنوان یک شبکه اجتماعی و تعامل اجتماعی یاد کردندکه ورزش یک راه برای همه است و هیچ شخصی نباید برمبنای جنسیت یا هرگونه صور دیگر تبعیض از مشارکت ورزشی خارج شود. از این رو گفتگو درباره زنان در ورزش را باید تغییر داد و حضور زنان در ورزش، به عنوان بخشی از تنطیمات اجتماعی باید مورد توجه قرا گیرد. لذا توجه به ورزش زنان و رفع موانع مشارکت زنان در ورزش، اهمیت سیاستهای اجتماعی، سیاسی و بهداشتی را برجستهتر میسازد. با این که حضور و مشارکت فراگیر زنان برای ورزش در جامعهای که وسواس تصویر بدنی دارد آسان نیست، اما توجه به اهمیت تبعیض علیه زنان در ورزش به جهت بالانس تنظیمات اجتماعی است، فراموش نکنیم که زنان قویتر، ملت قویتری خواهند ساخت.
· اهمیت الگوهای زنانه ورزشی برای دختران
مطالعات فرهنگی نیز نشان از شواهد متعددی دارد که سریعترین تغییرات فرهنگی یا اشاعه عناصر فرهنگی را مد تشکیل میدهد، از مد حتی میتوان به عنوان مفهوم فرهنگ سیال نام برد. (سلبریتیها و الگوهای ورزشی میتوانند اشاعه دهنده مد باشند).
هستی شناسی مد (fashen) نشان میدهدکه توجه فرهنگی به بدن است، همانطور که سبکها تغییر میکنند، بنابراین نوع ایدهای که بدن باید لباس را اشغال کند نیز پویا است، تغییرات قابل توجه در مد به عنوان یک واکنش به نسل قبلی عمل میکند.
در پایان باید گوشزد نمود که با توجه به نقش مهم زنان در صلح و توسعه وجود تنها محدودی کرسی برای زنان در مدیریت کشور، که نماینده نیمی از جمعیت هستند دیگر کافی نیست. (زنان به عنوان غایبان بزرگ پروسه صلح)
حسن امیدوار- مستقل
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet