حال و روز بازار گوشت خوب نیستش؛ یک شهر و چند نرخ!
چند ماهی است توزیع گوشت و مرغ یخ زده در تهران و برخی از مراکز استانها آغاز شده است. این گوشتها که با قیمت ۲۹ هزار تومان و ۸ هزار و ۹۰۰ تومان توزیع شده متقاضیان زیادی دارد. روزانه اگر از کنار فروشگاههایی که عاملیت فروش این گوشتها هستند، بگذرید تجمع گسترده مردم را در اطراف این مغازهها میبینید؛ تجمعی که عمدتاً افرادی ثابت را شامل میشوند که لابه لای آنها بعضاً خانوادهها نیز حضور…
بازار گوشت و مرغ در کشور چند ماهی است که به تبع شرایط اقتصادی کشور حال و روز خوبی ندارد. اگرچه دولت تمام تلاش و امکان در اختیار خود را برای تأمین و توزیع انواع گوشت و مرغ گرم و یخ زده وارداتی با قیمتهایی نزدیک به نرخهای ابتدای سال به کار بسته است، اما شواهد و بررسیها از سطح پایتخت و دیگر شهرها و مناطق مختلف کشور گویای این واقعیت است که تلاطم در بازار پروتئینی و عرضه و قیمت گوشت و مرغ بسیار است.
این روزها گوشت گوسفندی و گاوی و مرغ، مشابه وضعیت دلار در میانه امسال بیثبات و چند نرخی شده است. در بسیاری از فروشگاهها گوشت هست اما با قیمتهایی سر به فلک کشیده تا مرزهای ۸۰ تا ۱۰۰ هزارتومان. برخی فروشگاههای خاص هم عامل توزیع گوشت یخ زده ۲۹ هزار تومانی شدهاند، اما صفوف به هم پیوسته دلالان حرفهای و تجمع روزانه آنها جلوی این فروشگاه ها، اجازه رسیدن این گوشتهای ارزان سر سفرههای مردم را نمیدهد و عمده این نوع گوشت توسط دلالان با قیمتی بین ۴۰ تا ۵۰ هزارتومان از رستورانها وتولیدیهای محصولات گوشتی سر در میآورد. اختلاف دو تا سه برابری قیمتها در داخل و خارج کشور، بسیاری از دامداران و فعالان حوزه دام و طیور و مواد پروتئینی را وسوسه کرده است که به جای عرضه دام به کشتارگاه ها، آنها را بهصورت گسترده و قاچاق روانه مرزها کنند.
حجم گسترده قاچاق دام باعث شده است تا خلأ کم سابقهای در عرضه گوشت در کشور ایجاد شود؛ خلائی که قیمت گوشت گوسفندی ۴۰ هزار تومانی را تا ۸۰ هزارتومان و بیشتر در کشور بالا برده است. در این شرایط دولت برای جبران کمبود در بازار، اقدام به واردات کرد. با گران شدن قیمت انواع گوشت در سرتاسر کشور، دستگاههای متولی تأمین نیازهای غذایی این بار دست به دامان کشورهای صادرکننده گوشت شدند و واردات گوشت گرم و یخ زده و حتی دام زنده از رومانی و برزیل افزایش یافت.
این در حالی است که چند ماهی است توزیع گوشت و مرغ یخ زده در تهران و برخی از مراکز استانها آغاز شده است. این گوشتها که با قیمت ۲۹ هزار تومان و ۸ هزار و ۹۰۰ تومان توزیع شده متقاضیان زیادی دارد. روزانه اگر از کنار فروشگاههایی که عاملیت فروش این گوشتها هستند، بگذرید تجمع گسترده مردم را در اطراف این مغازهها میبینید؛ تجمعی که عمدتاً افرادی ثابت را شامل میشوند که لابه لای آنها بعضاً خانوادهها نیز حضور دارند.
معمولاً معدودی از این افراد گوشتها را برای مصرف خانوار میخرند و بسیاری هم بواسطه دو نرخی شدن قیمتها، کسب و کار جدیدی بهنام دلالی گوشت به راه انداختهاند و با تجمع و حضور مداوم در صف این فروشگاهها، آنچه را که بهدست بیاورند با قیمتی در حدود ۴۰ تا ۵۰ هزارتومان به خریدارانی که عمدتاً مغازههای سطح شهر، رستورانها و تولیدکنندگان خرده پای فرآوردههای گوشتی هستند، میفروشند.
هرچند دلالی و کسب و کارهایی از این دست معمولاً تأیید شده نیست اما دونرخی شدن هر کالایی نتایجی از این دست را هم بههمراه خود دارد. نگاهی مقایسهای به قیمت غذاهای رستورانها و فست فودها تا حدی میتواند وضعیت قیمت تمام شده مواد غذایی گوشتی در کشور در مقایسه با ابتدای سال یا سال گذشته را نشان دهد.
حالا سؤال اینجاست چرا قیمتها خیلی تغییر نکرده اند؟ چون سیستم توزیع طوری عمل کرده است که کمبود خیلی شدید مواد اولیه در بازار احساس نشود.
در کنار توزیع گوشت یخ زده، دولت از هفتههای گذشته هم توزیع نسبتاً گسترده گوشت و مرغ گرم وارداتی را در فروشگاههای زنجیرهای و میادین میوه و تره بار برخی شهرها آغاز کرده است. این گوشتها با قیمت ۴۰ هزار تومان و ۹۸۰۰ تومان در میادین سطح شهرتهران توزیع شده است.
توزیع گوشت گرم بخصوص در کلانشهرها هرچند سیستم توزیع نسبتاً مناسبی دارند اما در مقایسه با حجم بالای تقاضا و همچنین تقاضاهای کاذب ناشی از نگرانی خانوادهها از آینده، چندان کافی نبوده و نتوانسته جلوی افزایش شدید قیمتها در بازار آزاد را بگیرد.
سرانه مصرف گوشت مشخص و ثابت(۱۲ کیلوگرم) است و وقتی با هر قیمتی حتی ۱۰ هزار تومان بالاتر این گوشتها توسط افراد خریداری و در بازار توزیع شود منجر به تنظیم بازار و حتی تعدیل قیمتها خواهد شد. البته دولت برای جلوگیری از تخلف شهروندان و با هدف توزیع عادلانه گوشت، ثبت شماره ملی هر فرد را برای گرفتن وزنهایی مشخص از این نوع گوشتهای وارداتی گرم و یخ زده با قیمت دولتی را الزامی کرده است. اما اینکه این اقدام تا چه اندازه رعایت میشود و در عمل مؤثر است و اینکه کلاً چند و چون عرضه و تقاضای گوشتهای با نرخ مصوب چگونه است، سؤالاتی است که در این گزارش از توزیعکنندگان و عاملان فروش گوشت در سطح شهر تهران پرسیدهایم.
مسئول یکی از فروشگاههای عامل توزیع این گوشتها در پاسخ به اینکه الزام استفاده از کارت ملی برای دریافت گوشت چقدر رعایت میشود، گفت: ما معمولاً شماره ملی را ثبت میکنیم ولی نمیتوانیم جلوی دلالان گوشت را بگیریم؛ چرا که این دلالان با تبانی با متقاضیان از کارت ملی آنها برای خرید گوشت استفاده میکنند.
افزایش ذخیره سازی مرغ و گوشت منجمد در قزوین
این توزیعکننده با بیان اینکه ما دلالان را میشناسیم، افزود: دلالان را ساماندهی کردیم که بقیه افراد در صف اذیت نشوند ولی واقعیت این است که بیشتر این گوشتها به دست دلالان میرسد که با قیمتهای مختلف و توافقی به رستورانها میفروشند. وی با بیان اینکه توزیع این گوشتها بشدت محدود است و نیاز بازار را نمیتواند تأمین کند، گفت: همین موضوع باعث صفهای طولانی حتی زد و خرد میان متقاضیان میشود. این فروشنده با بیان اینکه سهمیه ما هفتهای یک روز و ۵٠٠ کیلو گوشت یخ زده است که با قیمت۲۷ هزار تومان میخریم و ۲۹ هزار تومان میفروشیم، گفت: گوشت گرم به عاملان اجازه توزیع در سطح شهر نمیدهند بلکه در میدانهای تره بار و فروشگاههای زنجیرهای بهصورت روزانه پخش میشود.
وی درباره قیمت مرغ هم گفت: سهمیه مرغ ما هم یخ زده است که بهصورت هفتگی میگیریم و به قیمت ۸۵۰۰ می خریم و به قیمت ۸۹۰۰ میفروشیم. این فروشنده با تأکید دوباره بر رونق دلالی در توزیع این گوشتها هم تصریح کرد: دلالان زیادند و گوشت را به قیمت ۲۹ هزار تومان میخرند اما با دو برابر قیمت میفروشند. باید جلوی فعالیت آنها گرفته شود تا گوشت به دست مصرفکننده واقعی برسد. گشتی در میان صف متقاضیان هم صحبتهای این توزیعکننده را تأیید میکند. در بازدیدی که از چند مرکز فروش این گوشتها در سطح شهر داشتیم دلالان با اسکناسهای در دست بهدنبال خریداران و متقاضیان این گوشتها بودند.
در صفهای خرید این گوشتها زنها و بچههای کوچکی بودند که هنوز گوشت خود را تحویل نگرفته، بر سر قیمت با دلال چانه میزنند. یکی از دلالان با بیان اینکه گوشت را کیلویی ۳۵ تومان از فروشنده میخرد، گفت: من این گوشت را به رستورانها کیلویی ۴۵ تا ۵۰ میفروشم. این دلال که چند کارت بانکی در دست داشت و همانجا پول را به حساب افراد واریز میکرد، افزود: خانم اوضاع مالی و کار خراب است من هم از این طریق هزینههای زندگی خود را تأمین میکنم.
دلالی دیگر که ۳ کیسه ۴ کیلویی گوشت به موتور خود آویزان کرده هم در پاسخ به اینکه این حجم گوشت را برای چه میخواهید ابتدا میگوید برای یک خانواده ۱۵ نفره اما در ادامه میگوید از مردم میخرم و به یک رستوران میفروشم کیلویی ۴۵ تومان. واقعیت این است که هر چند توزیع گوشت و مرغ گرم و یخ زده در بازار در حال انجام است ولی روند توزیع این گوشتها مناسب نیست. این کالا که با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد میشود تا نیاز مصرفکننده اصلی را تأمین کند سر از رستورانها و مغازههای پروتئینی در میآورد و باز خانوادههای ایرانی میمانند و سفرههایی خالی و حسرت تأمین بخشی از پروتئین مورد نیاز خانوار.
ایران
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet