دور باطل افزایش تورم و رشد فقر در جامعه
مجموعه برنامه های اقتصادی جمهوری اسلامی سبب افزایش ضریب جینی، ژرف تر شدن شکاف طبقاتی و بالا رفتن خط فقر در کشورشده است.حقوقبگیر جامعه که درآمد ثابتی دارند روز به روز قدرت خریدشان کاهش می یابد.
افزایش سطح نابرابریها و بالا رفتن خط فقر
روند افزایشی تورم علاوه بر اثرگذاری بر شاخصهای کلان اقتصادی همچنین روی وضعیت فقر طبقات مختلف و افزایش نابرابریها اثر گذاشته است؛ در این باره یک اقتصاددان معتقد است که پدیده تورم باعث شده طبقات متوسط روز به روز قدرت خرید کمتری داشته باشند و فقر طبقه متوسط رقم بخورد.
به گزارش ایسنا، افزایش موج تورم در ماههای گذشته باعث شده بسیاری از طبقات جامعه تحت تأثیر این پدیده قرار بگیرند. در این بین طبقات متوسط که عمدتاً از جمله اقشار حقوق بگیر جامعه هستند به دلیل ثابت بودن درآمدهای خود بیش از همه تحت تأثیر تورم قرار گرفتهاند.
عضو هیئت علمی دانشگاه اصفهان – در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به روند افزایشی تورم و تأثیر آن بر افزایش فقر در میان طبقات متوسط اظهار کرد: وجود انتظارات تورمی و همچنین افزایش سطح نقدینگی باعث بروز تورم شده که این مساله خود باعث شده است طبقات متوسط که عمدتاً اقشار حقوقبگیر جامعه هستند که درآمد ثابتی دارند روز به روز قدرت خریدشان پایین بیاید و اصطلاحاً فقر طبقه متوسط را رقم بزنند.
او همچنین وجود شرایط تورمی در ماههای گذشته را عاملی برای افزایش ضریب جینی ارزیابی کرد که در نهایت باعث افزایش سطح نابرابریها و همچنین بالا رفتن خط فقر میشود.
این استاد دانشگاه به نوسانات ارزی و عدم انجام سرمایهگذاری در صنایع مولد هم به عنوان بخشی از علل رکود نسبی در تولید اشاره کرد و ادامه داد: اصرار بر تثبیت قیمتها در شرایطی که قیمتهای واقعی چیز دیگری است در واقع به منزله سرکوب قیمت است. ادامه این روند میتواند باعث ایجاد رکود در صنایع تولیدی و در نهایت تورم بیشتر شود.
کمیلی به طرحهایی مانند طرح بستههای حمایتی هم اشاره کرد و گفت: دادن سبد کالا یا دیگر بستههای حمایتی در این شرایط مانند یک داروی آرام بخش است که نمیتواند چارهای قطعی برای مساله فقر باشد و چه بسا باعث ایجاد رانتهایی هم بشود. واقعیت این است که تا زمانی که در حوزه فقر اصلاحات ساختاری انجام نشود نمیتوان کاری از پیش برد.
به گزارش ایسنا، بروز تورم در کنار افزایش فقر در جامعه همچنین از طریق افزایش ضریب جینی باعث افزایش عمق شکافهای طبقاتی و نابرابری هم خواهد شد. ضریب جینی در واقع یک واحد اندازهگیری پراکندگی آماری است که برای سنجش میزان نابرابری در توزیع درآمد یا ثروت در یک جامعه آماری از آن استفاده میشود. این ضریب با نسبتی تعریف میشود که ارزشی بین صفر و یک دارد.
همچنین هزینه ماهانه زندگی کارگران ۳ میلیون و ۷۶۰ هزار تومان اعلام شد.بسیاری از کارشناسان و فعالان حوزه کار بر این باورند که با توجه به فاصله بین حداقل دستمزد و سبد معیشت کارگران، شورای عالی کار باید به سمت واقعی کردن دستمزد سال آینده کارگران برود، چرا که دستمزدهای فعلی جوابگوی معیشت کارگران نیست و باید به شکل منطقی واقعی شود…
مرکز پژوهشهای مجلس اخیراً در گزارشی از برآورد خط فقر در شش ماهه نخست سال ۱۳۹۷ اعلام کرد که خط فقر در انتهای سال ۱۳۹۷ تحت تأثیر رشد شاخص قیمت گروههای خوراکی نسبت به سایر گروهها افزایش خواهد یافت…حقوق تنها ۲۹ درصد از هزینههای معشیت کارگران را پوشش میدهد، قدرت خرید کارگران زیر ۳۰ درصد است و نوسانات قیمت محصولات اساسی در بازار به شکلی است که حقوق کارگران کفاف تأمین این اقلام را نمیدهد…
فاصله بین حجم نقدینگی و حجم تولید ناخالص داخلی
به گزارش اقتصادآنلاین ؛افزایش بیش از ۲۲ درصدی نقدینگی در یک سال اخیر، حجم نقدینگی را به ۱۷۶۴ هزار میلیارد تومان رسانده است؛ امری که یک اقتصاددان با اشاره به فاصله آن با حجم ۱۴۰۰ هزار میلیارد تومانی تولید ناخالص داخلی معتقد است که میتواند تورمزا باشد و بانک مرکزی باید از طریق ابزارهایی که دارد آن را کنترل کند؛ کاری که البته هیچوقت در آن موفق نبوده است.
بانک مرکزی آمار بخش پولی و بانکی کشور در آبانماه سال جاری را منتشر کرده که بر این اساس، میزان کل نقدینگی نظام بانکی در این ماه به بیش از ۱,۷۲۵ هزار میلیارد تومان رسیده که نسبت به مدت مشابه سال قبل بیش از ۲۱ درصد افزایش داشته است.
همچنین طبق آخرین اعلام این بانک، در آذر ماه نیز حجم نقدینگی با ۲۲.۱ درصد رشد نسبت به آذر ماه سال قبل به ۱۷۶۴ هزار و ۵۸۰ میلیارد تومان رسیده است.
در همین باره محمود جامساز در گفتوگو با ایسنا با اشاره به حجم نقدینگی ۱۷۶۴ هزار میلیارد تومانی اعلام شده توسط بانک مرکزی اظهار کرد: این حجم از نقدینگی در حالی است که حداکثر تولید ناخالص داخلی ما حدود ۱,۴۰۰ هزار میلیارد تومان است. این تفاوت در حجم نقدینگی و حجم تولید ناخالص داخلی نشان میدهد که حجم زیادی از نقدینگی وارد تولید نشده و در نتیجه در خدمت توسعه هم قرار نمیگیرد.
این اقتصاددان با تاکید بر اینکه مقدار زیادی از نقدینگی به جای حوزههای مولد به سمت بازارهای مالی و سفته بازی رفته است…گفت ؛این مساله باعث ایجاد یک فاصله بین حجم نقدینگی و حجم تولید ناخالص داخلی شده است که میتواند تورم زا باشد…
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet