تاریخ راسته فرهنگی لاله زار رُخ می نماید
در تاریخ تهران قدیم از خیابان لاله زار به عنوان راسته فرهنگی و البته مرکز مُد طهران قدیم یاد می شود. ظهور سینماها، کافه ها و البته سالن های تئاتر دراین خیابان که قدمت آن به دوره ناصری باز می گردد، باعث شد تا این محور به راسته ای برای هنر سینما و تئاتر شهر تهران تبدیل شود.
مستقل: هر چند در طول دهه های اخیر تهرانی ها خیابان لاله زار را به عنوان به راسته بورس لوستر و و سایل برقی می شناسند؛ اما با مطالعاتی که شهرداری تهران انجام داده است، این خیابان تاریخی با ساماندهی می تواند بازگشت دوباره ای به تاریخ قدیمی پنهان خود داشته باشد.
آنچه در تاریخ تهران درباره لاله زار آمده است، بیانگراین موضوع است که ناصرالدین شاه پس از بازگشت از سفر اول خود به فرنگ به خیال ایجاد خیابانی مانند «شانزهلیزه» پاریس در تهران به عنوان «دارالخلافه» افتاد. به همین دلیل دستور داد تا از میان باغ مصفای لالهزار خیابانی به سمت قلب تهران کشیده شود و زمینهای اطراف خیابان نیز میان «مقربین درگاه» تقسیم شود.
لالهزار باغی بود بین خیابان لالهزار و میدانی در متمم خیابان اسلامبول و خیابان ماشین یا همان اکباتان کنونی. قسمت شرقی این خیابان به باغ وحش معروف بود که بعدها به عمارت تبدیل شد.
ناصرالدین شاه لالهزار را به نود هزار تومان فروخت. هر چند در آن زمان برخی بر این باور بودند که حفظ باغ لاله زار می تواند به لطافت شهر کمک کند چرا که در تابستان این خیابان لالهزار هوای خنک بسیار خوبی داشت. اما ناصر الدین شاه توجهی نکرد تا به رویای خود یعنی احداث خیابانی شبیه شانزه لیزه پاریس برسد.
در دوره پهلوی این خیابان به مرکز موسیقی، ئاتر و سینمای تهران تبدیل شد. زمانی در لالهزار ۱۵ سینما و چندین تئاتر و تماشاخانه فعالیت داشتند . در اوایل خیابان لالهزار از سوی میدان توپخانه، مغازهای به نام پیرایش قرار داشت که به جهت داشتن پوشاک مد روز در تهران شهرت داشت. روبهروی این مغازه، کافه قنادی لالهزار واقع بود. اما امروزه بیشتر لالهزار را صنف فروشندگان لوازم برقی در اختیار گرفتهاند.
در حال حاضر «خانه و باغ اتحادیه» یا «خانه امینالسلطان» عمارتی مربوط به دوران قاجار است که به عنوان تنها بازمانده از خیابان لالهزار قدیم و یکی از نفایس معماری عصر قاجار شناخته میشود.
احیای دوباره هویت تاریخی خیابان لاله زار از جمله برنامه هایی است که در سال های اخیر مورد توجه شهرداری تهران قرار گرفته است و در این زمینه نیز طرح های مطالعاتی زیادی توسط پژوهشگران انجام شده است.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet