هر روز یک کالا از سفره مردم حذف میشود
عباسعلی پوربافرانی، نماینده مردم نایین در مجلس شورای اسلامی با انتقاد از عملکرد نظارتی دولت بر قیمت کالاهای ضروری مردم بیان کرد: هر روز یک کالا از سفره مردم حذف میشود….
به گزارش ایسنا، پوربافرانی، نماینده مردم نایین در مجلس شورای اسلامی در تذکر شفاهی جلسه علنی روز دوشنبه مجلس شورای اسلامی، در تذکری به رییس جمهور، اظهار کرد: قرار بود با تدبیر، امید را در دل مردم زنده کنید. قرار ما نابسامانی در قیمت و توزیع کالا نبود. مردم از وضعیت نابسامان توزیع کالاهای اساسی به ستوه آمدهاند. مگر میشود این همه ارز از کشور خارج شود، هزینه بدهیم اما به دلیل بی تدبیری امید مردم خدشهدار شود؟ آن هم مردمی که در تمامی عرصهها در صحنه حضور دارند.
وی خاطر نشان کرد: چرا باید هر روز شاهد افزایش بی رویه قیمتها باشیم؟ یک روز مرغ از سفره مردم پر میکشد و یک روز دیگر نیز گوشت از سفره مردم خارج میشود و یک روز دیگر قند و شکر. هر روز یک کالا از سفره مردم حذف میشود. آیا وقت آن فرا نرسیده است که نان خالی و آب آشامیدنی را از سفره مردم حذف کنید؟ رییس جمهور، دولت و مجلس شورای اسلامی فکری به حال مردمی که از این نگرانی به ستوه آمدهاند کنید.
***
ماراتن گرانی در بازار کالاهای اساسی
به گزارش روزنامه همدلی،در روزهای پایانی سال دومینوی افزایش قیمت به شکر رسیده است. قیمت شکر ظرف سه ماه ۷۰ درصد افزایش یافته است. بررسیها نشان میدهند که این افزایش قیمت شکر، چند دلیل عمده دارد که از آن جمله میتوان به کاهش ۱۲۰ درصدی شکر در ده ماهه سال جاری در مقایسه با پایان سال گذشته اشاره کرد. همچنین دبیرکل اتحادیه بنکداران مواد غذایی انحصار در توزیع شکر را نیز عامل دیگری در افزایش قیمت شکر دانسته است.
قاسمعلی حسنی دبیرکل اتحادیه بنکداران مواد غذایی روز گذشته درباره افزایش قیمت شکر گفت: قیمت عمده فروشی هر کیلو گرم شکر در روی تریلی به ۵۶۰۰ تومان و در سطح عمده فروشی به ۶۰۰۰ تومان تا ۶۲۰۰ تومان رسیده این در حالی است که در چند ماه گذشته این محصول کمتر از ۳۰۰۰ تومان قیمت داشت. وی افزود: قیمت شکر ظرف سه ماه حدود ۷۰ درصد افزایش یافت و بخش خصوصی دخالتی در این افزایش قیمت ندارد.
آمارهای منتشر شده در مرکز آمار ایران نشان میدهد که قیمت هر کیلوگرم شکر در یک سال اخیر نیز رشد ۲۹ درصدی را تا پایان بهمن ماه سال جاری تجربه کرده است. البته طبق گفته دبیرکل اتحادیه بنکداران مواد غذایی در روزهای اخیر قیمت شکر بیشتر رشد داشته است.
این افزایش قیمت شکر در حالی است که این ماده خوراکی به عنوان ماده اولیه تولید بسیاری از مواد غذایی است و افزایش قیمت آن میتواند بر روی قیمت کالاهای مختلف از جمله شیرینی و شکلات تاثیرگذار باشد.
حالا پرسش اساسی این است که دلیل این افزایش قیمت شکر چیست؟ آیا افزایش نرخ دلار بر روی قیمت آن تاثیرگذار بوده است؟ آیا میزان تولید و واردات آن در سال جاری کاهش یافته است؟
در ابتدا باید گفت که دولت از ابتدای سال جاری برای واردات شکر ارز دولتی اختصاص داد. حتی هنگامی که در شانزدهم مرداد ماه سال جاری دولت و بانک مرکزی تصمیم گرفتند که فهرست کالاهای اساسی دریافت کننده ارز دولتی را کاهش دهند، شکرخام باز هم در بین ۲۵ قلم کالای اساسی جای گرفت و دولت برای واردات آن ارز دولتی به قیمت ۴۲۰۰ تومان اختصاص داد. شایان ذکر است که شکر خام شکری است که میتوان با تصفیه آن به شکر سفید دست یافت. پس نمیتوان افزایش قیمت دلار را دلیل افزایش قیمت شکر در این روزهای پایانی سال دانست.
موضوع دیگری که میتواند بر روی قیمت شکر موثر باشد کاهش عرضه این محصول از طریق کاهش تولید و یا کاهش واردات میباشد. قبل از اینکه میزان تولید و واردات شکر را مورد بررسی قرار دهیم باید گفت که مطابق با مصاحبه بهمن دانایی دبیر انجمن صنفی کارخانههای قند و شکر ایران در اردیبهشت ماه سال جاری سرانه مصرف شکر هر ایرانی بین ۲۶ تا ۳۰ کیلوگرم است و سالانه حداکثر ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن شکر در کشور مصرف میشود. پس با توجه به این مصاحبه، برای پاسخ به تقاضای سالانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن شکر در کشور باید در مجموع به همین میزان تولید و واردات صورت گیرد.
نمودار زیر میزان تولید شکر در ۱۰ سال اخیر را نشان میدهد. آمارهای این نمودار از سایت انجمن صنفی کارخانههای قند و شکر ایران استخراج شده است. روند تولید این محصول نشان میدهد که در ۱۰ سال اخیر شیب افزایش تولید بسیار بالا بوده است، اما در سال جاری میزان تولید به صورت چشمگیری کاهش یافته است. در حالی که در سال گذشته میزان تولید بیش از دو میلیون تن بوده است، این رقم با کاهشی ۱۲۰ درصدی در ده ماهه نخست سال جاری به ۹۱۶ هزار تن رسیده است. این در حالی است که علیرضا اشرف رئیس هیات مدیره انجمن صنایع قند و شکر ایران طی مصاحبهای در مورخه ۱۵ مرداد ۱۳۹۶ عنوان نموده بود که اگر برخی شرایط جور باشد کشور میتواند در پایان دولت دوازدهم جشن خودکفایی کامل تولید شکر را بگیرد.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet