کودکان کار همچنان کار میکنند
در میان مناسبتهای تقویم جهانی یک روز هم به کودکانی تعلق گرفت که به جای بازیهای کودکانه و رفتن به مدرسه و درس خواندن، مجبورند در کارگاهها یا کارخانهها کار کنند، کاری که بیشتر به بیگاری شبیه است. کودکان کار بیتردید اصطلاحی است که در جهان امروز و خصوصا بعد از صنعتی شدن جهان به ادبیات اجتماعی بشری اضافه شده است. …
با این حال واقعیت این است که در طول تاریخ کودکان همیشه بخشی از نیروی کار و چه بسا سرمایهای خانوادهها بودند. خانوادههایی که فرزندان بیشتری داشتند، میتوانستند از امکانات بهتری برای زیست روزانه خود بهرهمند شوند. این وضعیت بیشتر در جوامع روستایی و خصوصا جوامع کشاورزی و دامداری مرسوم بود. هنوز هم در بسیاری از کشورها کودکان صبحها به جای درس خواندن باید یا به مزرعه بروند یا دنبال گلهها و رمهها روان شوند. اما در جوامع شهری این اصطلاح با رویکرد متفاوتی دیده میشود. بعد از آنکه نظام کشاورزی روستایی یا چگونگی کسب درآمد تغییر کرد و روستاییها روانه شهرها شدند، به مرور کودکان برای ایفای همان نقش اولیه زندگی پدرانشان، مجبور شدند که جذب کارگاهها یا کارخانهها شوند. اما این وضعیت با مخالفت بخشی از وجدان جمعی بشری روبهرو شد.
در این زمینه کتابها یا مقالات متعدد به همراه برگزاری جلسات فراوان در کشورهای مختلف، سالهاست که رواج دارد، اما در حقیقت آن بخشی از کودکانی که واقعا باید از کارگاهها بیرون بیایند، همچنان در اقصا نقاط جهان و از جمله در ایران مشغول کارند. وجدانهایی که باید به جای ترک کار کودکان برای آنها امکانات تحصیل و رفاه فراهم کنند، عملا به شعارهای توخالی و همایشهای رنگارنگ دلخوش هستند. کودکان کار این روزها نه تنها در کارخانهها که روانه خیابانها شدهاند تا به جای اصطلاح «کودکان کار»، «کودکان خیابانی» را یدک بکشند. این اصطلاح بیش از کودکان کار، باعث رنج و عذاب بیشتر این قشر از جامعه میشود.
یکی از راهکارهای برونرفت از این وضعیت و رهایی کودکان کار یا کودکان خیابانی که برای کسب درآمد، عرض و طول خیابانها را میپیمایند ایجاد امکانات لازم برای آنها از سوی دولتها یا مجامع جهانی است.
اما این مهم نه تنها به درستی در کشورهای دیگر انجام نمیشود، بلکه در کشور ما نیز محلی از اعراب هم ندارد. در هیچ بخش از هزینههایی که دولت به عنوان بودجه هر ساله پیشنهاد میکند، چیزی به عنوان حمایت از کودکان کار یا بهتر شدن وضعیت زندگی آنها دیده نمیشود.
کودکان کار و خصوصا خانوادههای آنها گویا فقط باید به این روزها مثل ۱۲ژوئن روز جهانی مبارزه با کار کودکان دلخوش باشند که شاید گاهی عکسی از آنها روی جلد نشریات کاغذی حک شود یا تصویربرداری محل زیست یا چگونگی زندگی آنها را به تصویر بکشد.
عادل جهانآرای- روزنامه نگار
***
بیش از ۴هزار کودک در تهران زبالهگرد هستند
در حالی پیشتر سازمان بهزیستی ایران اعلام کرده بود که در شش نخست سال ۹۷ بیش از ۸هزار کودک کار و خیابان در ایران شناسایی شده است، این بار مدیرعامل یک انجمن حمایت از حقوق کودکان از وجود بیش از ۱۴هزار زباله گرد در پایتخت خبر داده که یک سوم آنها کودکان هستند.
به گزارش ایسنا، فرشید یزدانی مدیرعامل انجمن حمایت از حقوق کودکان روز چهارشنبه ۲۲ خرداد گفت که براساس انجام یک پژوهش به نام «یغمای کودکی» درباره شناخت، پیشگیری و کنترل پدیده زباله گردی کودکان تهران مشخص شد که از ۱۴ هزار زباله گرد در پایتخت، ۴هزار و ۷۰۰ نفر آنها کودکان هستند.
زباله گردی پدیده ای در ایران است که افرادی از سوی پیمانکاران به کار گرفته می شوند تا در قبال مبلغی اقدام به تفکیک زباله ها کنند.
آمار رسمی از تعداد زباله گردها در ایران موجود نیست. اما بنا بر گزارش ایسنا کامیل احمدی یک مردم شناس خبر داد که براساس پژوهش اخیر حدود ۱۴ هزار زباله گرد غیر رسمی در کشور وجود دارد و ۸۹ درصد زباله گردها «مهاجران غیرقانونی» هستند.
از سوی دیگر گزارشها حاکی از سهم میلیاردی «گردش مالی زباله» برای شهرداری تهران است.
بهار آورین عضو شورای شهر تهران نیز با اشاره به وجود «رانت فساد و مافیا» در بحث زباله خبر داد و گفت که شهرداری تهران از مجموع ۲ تا ۳ هزار میلیارد تومان گردش مالی حوزه زباله در مجموع ۲۰۰ میلیارد تومان سهم دارد.
***
ایران ۱۴هزار زبالهگرد دارد
یک پژوهشگر گفته که ایران ۱۴ هزار زبالهگرد دارد و شهرداری تهران جمع آوری زبالههای این شهر را ۲۰۰ میلیارد تومان کرایه داده است.
کامیل احمدی، مردم شناس و سرپرست پژوهش زبالهگردی کودکان گفته که «۸۹ درصد زبالهگردان در تهران مهاجران غیرقانونی هستند.»
احمدی افزوده «اکثر کودکان زبالهگرد در ایران یک سرپرست درجه یک دارند و ۳۰ درصد زبالهگردها ۱۵ تا ۱۷ سال سن دارند.»
به گفته وی «این آمار بین افراد ۱۱ تا ۱۲ سال نیز ۲۳ درصد است٬ اما ساعتهای کاری آنها بسیار بالاست و تا پاسی از شب نیز ادامه دارد.»
زبالهگردی کودکان در ایران به یکی از معضلات اجتماعی تبدیل شده است و رسانهها بارها در این زمینه گزارشهای متعددی منتشر کردهاند.
زباله گردی به عنوان آسیب اجتماعی جدی در بیشتر شهرهای ایران در حال گسترش است.
براساس آمارهای رسمی روزانه در تهران ۹ هزار تن زباله از سوی شهرداری جمعآوری میشود و در برخی از روزها به ۱۲ هزار تن نیز میرسد.
برخی گزارشها میگوید که بسیاری از کودکان زیر سن قانونی تحت استثمار پیمانکاران و مافیای زباله در تهران قرار دارند و با حداقل دستمزد و حتی تنها با برآورده کردن هزینههای جاری در حال جمع آوری زباله هستند.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet