بیمه تکمیلی مشکلگشای بازنشستگان نیست
بازنشستگی بخشی از زندگی است که در تمامی جوامع با برنامهریزی و راهبردهای موثر برای بهبود گذران و کیفیت این دوره تدابیری اندیشیده میشود.
مقوله بازنشستگی از موضوعات مهم در تصمیم سازی های هر کشور است، بهطوریکه در جهان و بهویژه در کشورهای پیشرفته محور برنامهها برای این قشر بر ارتقای امیدواری و رفاه بیشتر گذاشته می شود و با توجه به روند رو به رشد جمعیت سالمندی توجه به خواسته ها و مسایل این قشر از موضوعات مهم است. اگرچه در ایران نسبت گروههای سنی جوان به کل جمعیت کشور درصد بیشتری را نشان داده و به اصطلاح ساختار جمعیتی ایران هم اینک جوان است اما واقعیت آن است که هرم جمعیت جوان به سمت میانسالی و سالمندی در حرکت است و اگر برنامهریزی اصولی نباشد بهزودی سالمندی و بازنشستگی چالشی جدی میشود. در حال حاضر ۲۷ و هفت دهمدرصد جمعیت کشور را سالمندان تشکیل میدهند و با توجه به اینکه تامین مالی بازنشستگان و سالمندان مشکلاتی را برای نظام تامین اجتماعی فراهم میکند، مسائلی چون بیمه تکمیلی، سلامت و رفاه این قشر از موضوعاتی است که بیتوجهی و غفلت از آن روز به روز مشکل را عمیقتر و جدی تر میکند. به گفته کارشناسان رفاه و تامین اجتماعی و استادان بهزیستی دانشگاههای کشور، نبود یک سیاست اجتماعی فراگیر در مورد سالمندان و بازنشستگان، کمبود بودجه و اعتبارات لازم، کمبود منابع انسانی، نا آشنایی برخی مسئولان با مسائل مربوط به سالخوردگی جمعیت و کافی نبودن تجهیزات و امکانات ، مشکلاتی است که نظام تامین اجتماعی کشورمان با آن روبهرو است.
دلایل ناکارآمدی بیمه بازنشستگان
بیمه تکمیلی بازنشستگان که روزگاری قرار بود برای این افراد مشکل گشا باشد اما امروزه متاسفانه بهدلیل فراهم نبودن زیرساختهای لازم وجود برخی از موازی کاریها و یا مواردی از این دست با مشکلات عدیدهای مواجه شده است که این خود میتواند یکی از مهمترین دلایل ناکارآمدی بیمه بازنشستگان باشد. برخی از بازنشستگان از درآمد به نسبت پایین نیز برخوردار هستند که تنها برای داشتن آتیه مناسب اقدام به پرداخت بخش قابل توجهی از حقوق خود برای بیمه تکمیلی نمودهاند، اما این در حالی است که متاسفانه خدمات چندانی از این بیمه دریافت نکردند که این خود میتواند یکی از مهمترین دلایل نارضایتی بازنشستگان نسبت به بیمههای تکمیلی باشد.
عدم قرارداد برخی از بیمارستانها
آنچه مسلم است امروزه متاسفانه برخی از بیمارستانها با بیمههای تکمیلی بازنشستگان قرارداد ندارند که این خود میتواند عاملی برای افزایش هزینههای درمان این افراد باشد، اما این در حالی است که باید اذعان داشت که با افزایش سن هزینههای درمان نیز بالا خواهد رفت، از این رو انتظار میرفت که بیمههای تکمیلی بازنشستگان بتوانند راهکار مناسبی برای آنها باشد تا شاید بتوانند از این وادی خدمات مناسبی را هنگام بازنشستگی دریافت کنند اما متاسفانه امروزه بیمههای تکمیلی برای بازنشستگان چندان کارگشا نیست که این خود جای بسی تأمل دارد. جالب است بدانیم که بیمارستانها باوجود قرارداد داشتن با بیمههای تکمیلی نیز پول نقد از بیمار دریافت میکنند و با ارائه فاکتورها به بیمار او را برای دریافت هزینه به بیمه میفرستند که این خود میتواند برای بیمار بسیار سخت و زمان گیر باشد، چراکه طبق بررسیهای بهعملآمده بیمه بسیاری از این هزینهها را قبول نمیکند و در عمل شاهد این موضوع هستیم که بیمار بسیاری از هزینهها را باوجود داشتن بیمه تکمیلی خود پرداخت کرده است که این مهم نیز میتواند عاملی برای شکست بیمههای تکمیلی بازنشستگان باشد.
نمایشیبودن بیمه تکمیلی بازنشستگان
بدیهی است که امروزه متاسفانه خدمات بیمه تکمیلی بازنشستگان تنها جنبه نمایشی دارد و در عمل بیمههای تکمیلی برای بازنشستگان کارایی چندانی ندارند، چرا که در حال حاضر بسیاری از بیمارستانها میگویند که دیگر طرف قرارداد این بیمه نیستند و یا اینکه خدمات آنها نیز کاهش یافته است که این خود میتواند عاملی برای سردرگمی بازنشستگان و همچنین بلاتکلیفی آنها شود. پر واضح است که بوروکراسی اداری پیچیده را نیز میتوان یکی دیگر از معایب پیشروی بیمه تکمیلی بازنشستگان دانست، چراکه در حال حاضر فرد بازنشسته برای دریافت هزینههای درمان خود باید ساعتهای طولانی را صرف انجام این کار نماید که البته در بسیاری از مواقع نیز تنها مبلغ بسیار اندکی را میتواند با چانهزنیهای فراوان دریافت کند که این خود میتواند نشان از بوروکراسی اداری پیچیده داشته باشد. جالب است بدانیم که برخی از بازنشستگان میگویند بیمههای تکمیلی تنها برای بیمارستانها است و انجام آزمایش فیزیوتراپی و یا سایر خدمات درمانی مشمول بیمه تکمیلی نخواهد شد که این خود میتواند مشکلات بسیاری را برای این افراد ایجاد کند، چرا که باید به خاطر داشت بازنشستگان تنها نیاز به جراحی ندارند بلکه در بیشتر موارد احتیاج به آزمایش خدمات فیزیوتراپی و یا مواردی از این دست دارند که متاسفانه این موارد مشمول بیمه تکمیلی نمیباشد که این خود میتواند نشان از عدم انجام اقدامات کارشناسی شده لازم برای بیمههای تکمیلی باشد، چراکه انتظار میرود بیمههای تکمیلی خدمات بیشتری را تحت پوشش قرار دهند، به عبارت ساده تر همهجانبه نبودن هزینههای درمان نیز میتواند یکی از مهمترین دلایل شکست بیمههای تکمیلی باشد. لازم به ذکر است که چندی پیش صندوق بازنشستگی کشور نیز از عملکرد بیمه تکمیلی بازنشستگان ابراز نارضایتی کرده است هرچند وی معتقد است که سالانه هزینهای در حدود ۱۴۰۰میلیارد تومان صرف این بیمه میشود اما در عمل بازنشستگان از بیمه تکمیلی رضایتی ندارند که این خود میتواند نشان از نبود برنامه ریزی و عدم نظارت کافی داشته باشد.
شکست بیمه طلایی فرهنگیان
باید در نظر داشت که طی سالهای گذشته شاهد شکست بیمه طلایی فرهنگیان بودیم که البته موثرترین عامل برای شکستگی بیمه طلایی فرهنگیان را میتوان نبود بودجه لازم عنوان کرد، بهگونهای که بسیاری از فرهنگیان که دارای این بیمه هستند امروزه بلاتکلیف هستند و نمیتوانند از آن استفاده کنند که این خود میتواند تاثیر بسزایی در بیاعتمادی نسبت به بیمههای تکمیلی داشته باشد. در خاتمه باید یادآور شد که امروزه بهرغم تعداد بالای بازنشستگان و همچنین افراد تحت تکلف آنها انتظار میرفت که بیمههای تکمیلی خدمات بیشتری را به بازنشستگان ارائه دهند تا شاید از این بازی مشکلات پیش روی این دسته از افراد نیز تا حد زیادی کاهش یابد.
آرمان امروز
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet