خلاصه آنچه در دو روز میان ایران و آمریکا گذشت
یورونیوز نوشت: تنش میان ایالات متحده و ایران در ۲ روز گذشته و پس از سرنگونی پهپاد آمریکایی توسط سپاه پاسداران شدت بیسابقهای گرفته است. سیر زمانی واکنشهای دو طرف و برخی کشورها به این رخداد را در این گزارش مورد بررسی قرار دادهایم….
پنجشنبه ۳۰ خرداد: حمله به پهپاد
- ساعت ۰۴:۰۵ صبح به وقت ایران: سپاه پاسداران اعلام کرد که با شلیک یک فروند موشک زمین به هوا پهپاد آمریکایی را سرنگون کرده است.
حدود ۸ صبح: بیل اوربن سخنگوی سنتکام گفت: «هیچ عملیاتی امروز بر فراز آسمان ایران صورت نگرفته است.»
۱۱ صبح: یک مقام آمریکایی با تایید سرنگونی پهپاد به رویترز گفت: «پهپاد تجسسی ما در حریم هوایی بین المللی در تنگه هرمز توسط ایران ساقط شده است.»
۱۱:۳۰ صبح: حسین سلامی فرمانده کل سپاه در سخنانی گفت: «مرزها خط قرمز ماست» او همچنین گفت: «اعلام میکنیم بنای جنگ با هیچ کشوری نداریم، اما برای جنگ کاملا آمادهایم و حادثه امروز نشانه روشنی از این پیام دقیق بود.»
ساعت ۱۵: ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه گفت: «اقدام نظامی آمریکا علیه ایران به فاجعه در خاورمیانه منجر می شود.»
ساعت ۱۶: عادل الجبیر وزیر مشاور عربستان در امور خارجه عربستان سعودی گفت: «اینکه تصور کنیم کسی می خواهد یک ابرقدرت را به جنگ با ایران تحریک کند، مسخره است.»
ساعت ۱۸: محمدجواد ظریف در واکنشی به سرنگونی پهپاد آمریکایی نوشت: «آمریکا به خاک ما تعدی میکند. ما به دنبال جنگ نیستیم اما سرسختانه از آسمان، زمین و آبهایمان دفاع خواهیم کرد. ما این تجاوز جدید را به سازمان ملل خواهیم برد.»
ساعت ۲۱: نخستین واکنش دونالد ترامپ در توئیتر منتشر شد. ترامپ نوشت: «ایران اشتباه (خطای) بسیار بزرگی مرتکب شد.»
ساعت ۲۱:۳۰: صدا و سیما تصاویر شلیک موشک و سرنگونی پهپاد آمریکایی را پخش کرد.
ساعت ۲۱:۳۰: دومین واکنش دونالد ترامپ منتشر شد: «من فکر میکنم این اشتباهی بوده که توسط کسی انجام شده که نباید در این باره تصمیمگیری میکرده است…نمیتوانم باور کنم که این کار عمدا انجام شده است.»
جمعه ۳۱ خ رداد: دستور حمله
- در ساعات اولیه روز جمعه، نیویورک تایمز نوشت که ترامپ دستور حمله به نقاطی در خاک ایران را صادر کرده بود اما بعد از چند ساعت این دستور ناگهان لغو شد. تصویر زیر که رویترز منتشر کرده است نظامیان مستقر در ناو آبراهام لینکلن را نشان می دهد که در حال آماده سازی جنگندهها برای حمله به ایران بودهاند که ترامپ دستور توقف این حمله را صادر می کند.
۱۱ صبح: عربستان سعودی بر حمایت قاطع از کارزار حداکثر فشار بر ایران تاکید کرد.
در همان ساعت تهران اعلام کرد اعتراض شدید خود را رسما به امریکا ابلاغ کرده است و اعتراض مکتوب خود را در اختیار سازمان ملل قرار داده است.
خبرگزاری رویترز نوشت که ترامپ از طریق عمان به ایران درباره حمله قریب الوقوع هشدار داده است و گفته است که ایران «فرصت محدودی» برای آغاز گفتگوها دارد.
ساعت ۱۴: مقامات ایران تصاویر بخشهایی از لاشه پهپاد سرنگون شده آمریکایی را منتشر کردند.
ساعت ۱۴:۳۰: معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد هشدار ترامپ به ایران از طریق عمان را تکذیب کرد.
ساعت ۱۷:۳۰: دونالد ترامپ در توییتی نوشت که آمریکا قرار بود ۳ نقطه را در ایران هدف قرار دهد اما به دلیل تلفات انسانی «۱۰ دقیقه پیش از حمله» دستور توقف آن را صادر کرده است.
بهار نیوز - ***
آمریکا امروز خواستار رسیدگی شورای امنیت سازمان ملل به بحران خلیج فارس شد
خبرگزاری فرانسه به نقل از یک دیپلمات آمریکایی، که نخواست نامش فاش شود، نوشت درجلسه مزبور حمله اخیر به دو نفتکش در آبهای خلیج فارس و همچنین سرنگون کردن پهپاد جاسوسی آمریکا توسط رژیم ایران بررسی خواهد شد.یک دیپلمات دیگر به این خبرگزاری گفت این نشست قرار است دوشنبه ۲۴ ژوئن برگزارشود.
در همین حال رئیس جمهور آمریکا امروز در مصاحبه ای با شبکه تلویزیونی ان بی سی نیوز گفت آمادگی دارد بدون هیچ پیش شرطی با رژیم ایران گفتگو کند.
ترامپ همچنین گفت که قصد داشت پس از سرنگون شدن پهباد آمریکایی حملاتی انتقام جویانه علیه رژیم ایران انجام دهد اما به دلیل احتمال تلفات انسانی از آن منصرف شد.
رئیس جمهور آمریکا در ادامه گفت: من عجله ای ندارم. تحریم ها گزنده هستند و دیشب بیشتر شدند.
این در حالی است که خبرگزاری رویترز به نقل از دو مقام جمهوری اسلامی گزارش داده که ترامپ از طریق عمان پیامی فوری و محرمانه به رهبر جمهوری اسلامی فرستاده و به او فرصت کوتاهی داده که یا مذاکره با آمریکا را بپذیرد یا پذیرای حمله نظامی باشد.
در گزارش رویترز به نقل از مقامهای جمهوری اسلامی آمده که ترامپ به خامنهای تأکید کرده که با جنگ مخالف است اما جمهوری اسلامی «فرصت کوتاهی» برای تصمیمگیری دارد.
به گزارش رادیو یپام اسرائیل، به نظر میآید این پیام محرمانه ترامپ به خامنهای بود که رئیس جمهور آمریکا را در آخرین دقیقه از بمباران مواضع و تاسیسات سپاه در واکنش به ساقط کردن هواپیمای بدون سرنشین ارتش آمریکا منصرف کرد.
برخی کارشناسان می گویند تغییر تصمیم از جانب رئیس جمهور آمریکا ممکن است از جانب رژیم ایران به ضعف تعبیر شود و آن حکومت را در ادامه تعرضات و حتی گسترش بخشیدن به آنها گستاخ تر کند.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet