اصلاح ساختاری بودجه ؛ چرا مردم در جریان سیاستهای نظام قرار نمی گیرند؟
با ژرفش بحران اقتصادی و افزایش فشار ناشی از تحریم ها سران نظام طرح اصلاح ساختاری بودجه را به هدف عبور از شرایط کنونی تدوین کرده اند.آزاد سازی قیمت ها ٬خصوصی سازی ،آزاد سازی نرخ ارز و حذف “هزینههای” دولت از مهم ترین موارد این برنامه به شمار می آیند.
نوبخت : این اصلاح ساختار با درد و سختی همراه است ولی باید به صورت جامع انجام شود!
ابتکار : محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور در روزهای پایانی سال ۹۷ طی جلسهای غیرعلنی به نمایندگان مجلس گفت که دولت درصدد اصلاح و تغییر ساختار بودجه است و این اصلاح ساختار را در قالب چند محور به مجلس ارائه خواهد کرد. نوبخت آن روزها معتقد بود که این اصلاح ساختار با درد و سختی همراه است ولی باید به صورت جامع انجام شود.
با گذشت ۳ ماه از سال ۹۸ و بروز چالشهای جدی میان ایران و ایالات متحده آمریکا و تشدید محدودیت و بازگشت تحریمهای اقتصادی و همچنین برداشتن معافیت خریداران نفتی ایران، فروش نفت جمهوری اسلامی با سختی نسبی همراه است.
به دلیل کاهش میزان فروش نفت، بودجه دولت هم برای اداره کشور با چالشی جدی مواجه است به همین دلیل محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه اخیرا در توئیتر خود از آماده شدن اصلاح ساختار بودجه کشور خبر داد و نوشته است: «طرح اصلاح ساختاری بودجه که در راستای تدبیر رهبر انقلاب، بر مبنای ۴ محور و شامل ۲۳ برنامه طراحی شده تا زمینه حرکت به سمت بودجه بدون نفت در تراز اهداف والای نظام را فراهم سازد، در وبگاه سازمان برنامه و بودجه منتشر شد.»…
تیغ جراحی بودجه بر گلوی مردم
دنیای اقتصاد : نسخه جراحی بودجه روی میز تصمیمگیران قرار گرفت. برنامه جراحی بودجه در ۴ محور ارائه شده است؛ درآمدزایی از منابع جدید، مدیریت هزینههای فعلی دولت، ثباتسازی اقتصاد کلان و توسعه پایدار و در نهایت تقویت نهادی بودجه. جراحی بر تمام این محورها برای دو بازه کوتاهمدت و بلندمدت پیشبینی شده است. برنامههای عاجل در درآمدزایی شامل اصلاح یارانه کالاهای اساسی، اصلاح یارانه حاملهای انرژی، افزایش پایههای مالیاتی و طرح دوفوریتی مبارزه با فرار مالیاتی میشود…
آغاز اجرای برنامههای کوتاهمدت از تیر ۱۳۹۸ است. پس از آن در مرداد ماه برنامه عملیاتی میانمدت تدوین و از ابتدای سال آینده، برنامههای میانمدت فعال خواهند شد. شاید برخی معتقد باشند آنچه اصلاحات ساختاری را به تاخیر انداخته نه نبود برنامه، بلکه نبود اجماع سیاسی بر جراحی باشد. متخصصان سازمان برنامه و بودجه این بار امیدوارند که تمام ارکان حاکمیت زیر فرمان مقام معظم رهبری گرد هم آیند و اصلاحات ساختاری بودجه را که رهبر انقلاب در سال جاری تکلیف کردند، به اجرا رسانند.
سازمان برنامه و بودجه، نقشه جراحی ساختار بودجه را ارائه کرد. نقشهای که توسط دفتر اقتصاد کلان سازمان و جمعی از متخصصان کشیده شده است. البته این نقشه، مبانی نظری جراحی بودجه است و قابلیتهای جراحان اصلی در اتاق عمل، تعیینکننده مسیر اجرایی نقشه خواهد بود…
کارشناسان و مدیران سازمان برنامه و بودجه به این نتیجه رسیدهاند که امکان اداره کشور در آینده با استمرار رویههای جاری وجود ندارد. چرا که اقتصاد ایران در شرایطی قرار گرفته که از یک طرف میل به افزایش هزینهها زیاد و از سمت دیگر، توانایی ایجاد درآمدهای جدید محدود شده است. ادامه وضع موجود مساوی با بیثباتی و خروج از تعادل اقتصاد کلان، تورم و نرخ ارز فزاینده، تشدید رکود اقتصادی و کاهش شدید سرمایهگذاری، افزایش و انباشت بدهیهای دولت به بانکها، بیمهها، صندوقها و دیگر آحاد اقتصادی و تشدید معضلات محیط زیستی مانند آب و آلودگی هوا خواهد بود. علاوه بر این، اثر مداخلات دولتی گسترده در اقتصاد، قیمتگذاریهای دولتی و تداوم تثبیت نرخ ارز، کاهش بیش از پیش اشتغال و افت تولید را به همراه دارد…نقشه ارائه شده از سوی سازمان برنامه و بودجه، در نهایت در نظر دارد تا ۳ هدف را در چشمانداز محقق کند؛ «اداره مناسب کشور در شرایط تحریمی»، «قطع وابستگی مستقیم بودجه به درآمدهای نفتی» و «اجرای اصلاحات ریشهای در اقتصاد با از بین بردن کسری بودجه ساختاری»…
اصلاح نظام یارانه کالاهای اساسی و انرژی باید توسط حاکمیت اجرا شود. اصلاح قیمت حاملهای انرژی و کالاهای اساسی با هدف افزایش ضریب اصابت منابع صرف شده برای حمایت از تولید و اشتغال و همچنین افزایش بهرهوری هر چه سریعتر آغاز شود. پیشنهاد تیم کارشناسی سازمان برنامه، اجرای این طرح در چند فاز است که در ابتدا با اصلاح نظام یارانهای بنزین و برق خانگی آغاز شود و سپس به گازوئیل و برق صنعتی تسری یابد…
دومین منبع درآمدزایی دولت در طرح اصلاحات ساختاری، اصلاح یارانه کالاهای اساسی است. برنامه اصلاحات ساختاری معتقد است با هدف بهبود ضریب اصابت یارانه پنهان پرداختی به کالاهای اساسی و استقلال سیاست ارزی از سیاست حمایتی، به ویژه در شرایطی که تحریم جریان ارزی کشور را با محدودیتهایی مواجه کرده، لازم است شیوه کنونی تخصیص یارانه به این کالاها اصلاح شود. پیشنهاد کارشناسان سازمان برنامه این است که به جای تخصیص ارز ترجیحی به کالاهای اساسی، یارانه موجود در ارز، از طریق کالابرگ اعتباری و وام سرمایه در گردش به مصرفکننده نهایی و تولیدکننده داده شود و با انتقال مرحلهبندی شده تقاضای ارز کالاهای اساسی به بازار ارز یکپارچه، بر عمق آن افزوده شود…
روایتی از دستور ولی فقیه درباره اصلاح ساختار بودجه
به گزارش خبرگزاری خانه ملت، کاظم جلالی رییس مرکز پژوهشهای مجلس در گفتگویی تفصیلی با روزنامه اعتماد گفت : …نظرات به استحضار مقام معظم رهبری رسید و ایشان در نامهای خطاب به شورایعالی هماهنگی اقتصادی یا همان جلسات سران قوا نکاتی را درخصوص بودجه سال نودوهشت مرقوم فرمودند، که یکی از این مباحث اصلاح ساختار نظام بودجهریزی کشور بود…
بنابراین از مقام معظم رهبری اجازه گرفته شد تا در زمانی چهار ماهه درخصوص اصلاحات ساختاری بودجه اقداماتی انجام گیرد و پس از آن، نتیجه حاصله خدمت رهبری ارائه شود که ایشان هم موافقت فرمودند… اگر همین اصلاح ساختار بودجهریزی جدی گرفته شود، بخشی از آن به اصلاح ساختار سیاسی هم منتهی میشود. وقتی قرار باشد نهادهای موازی را حذف کنید یا به هر حال به نظام ارائه خدمات در داخل، سروسامان بدهید و مانع از موازیکاریها شوید، بسیاری از مشکلات ساختار سیاسی هم مرتفع میشود…میخواهم بگویم آنقدر دولت را بزرگ و فراخ کردهایم که امروز خودمان هم نمیتوانیم مسائل را کنترل کنیم و ببینیم حجم این دولت واقعاً چقدر بزرگ است. این وضعیت، حتماً نیازمند اصلاح ساختار است و باید بعضی از کارهایی که امکان واگذاری آن به بخش خصوصی وجود دارد، واقعاً واگذار شود…
ارائه لایحه اصلاح ساختار بودجه از سوی دولت به مجلس
دنیای اقتصاد : رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از ارائه لایحه اصلاح ساختار بودجه از سوی دولت به مجلس تا پیش از پایان تیر ماه خبر داد. پورابراهیمی با اشاره به دستور مقام معظم رهبری به دستگاههای اجرایی و مجلس مبنی بر اصلاح ساختار بودجه، گفت: رهبر انقلاب در سال گذشته فرصت ۴ ماههای به دولت و مجلس برای اصلاح ساختار بودجه کشور داده بودند، بر این اساس، دولت تا پایان تیر ماه فرصت دارد تا پیشنویس، گزارش یا حتی لایحه اصلاح ساختار بودجه کشور را به مجلس تقدیم کند…
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn