سازوکار ویژه مالی اروپا و ایران؛ کاهش تعهدات برجامی ایران عملی می شود؟
در حالی که مسئولان حکومت تاکید می کنند مکانیزم اینستکس نا کافی است و بر سرموضوع کاهش تعهدات برجامی مانور می دهند٬ اما توقف اجرای برجام از سوی ایران با تنگتر شدن محاصره تحریم ها و امکان بازگشت اجماع جامعه جهانی همراه خواهد بود.
مذاکرات حیاتی با اروپاییها طی ۱۰ روز آینده
به گزارش ایسنا، مجید تخت روانچی، نماینده ایران در سازمان ملل متحد در گفتوگو با سیانان با بیان این موضوع گفت: تمام مشکلات از خروج آمریکا از توافق هستهای آغاز شد؛ واشنگتن باید از این تصمیم اشتباهش برگردد. ایران در شرایط فشار و تهدید هیچگاه مذاکره نمیکند.
وی در رابطه با اقدام ایران در کاهش تعهدات برجامی خود در پاسخ به تعلل طرفهای مقابل گفت: ایران تعهدات خود را نقض نمیکند. ما بر اساس بندهای مندرج در توافق هستهای و به خاطر خروج طرف آمریکایی از برجام، این حق را داریم از تعهدات خود بکاهیم.
روانچی درباره راهاندازی مکانیزم تبادل مالی اروپا و ایران موسوم به اینستکس هم گفت: زمان ما رو به اتمام است. راهاندازی مکانیزم اروپاییها بیش از یک سال زمان برده است. اروپا باید عجله و هزینه کند در غیر این صورت این سازوکار بیفایده خواهد بود چرا که این مکانیزم نمیتواند تمام مسائل ما را مرتفع سازد. طی ۱۰ روز آینده مذاکراتی حیاتی با طرفهای اروپایی خواهیم داشت…
بر سر یک دو راهی
پایگاه خبری بهار نیوز- …کمتر از ده روز تا پایان مهلت جمهوری اسلامی به اتحادیه اروپا باقی مانده است و بنا بر اعلام شورایعالی امنیت ملی در صورت عدم تحقق خواستههای ایران شاهد برداشته شدن گام دوم کاهش تعهدات برجامی خواهیم بود. بر اساس آنچه معاون وزیر امور خارجه ایران گفته است نشست اخیر کمیسیون مشترک برجام با وجود آن که قدمی به پیش بوده است اما نمیتواند سبب توقف کاهش تعهدات برجامی از سوی ایران شود. با در کنار هم قرار دادن اظهارنظرهای مقامات ایرانی، آمریکایی و اروپایی که شبیه به قطعات یک پازل شده است میتوان به این نتیجه رسید که اقدامات اروپا و اجرایی شدن اینستکس نیز نخواهد توانست تغییری در تصمیم جمهوری اسلامی ایجاد کند و به زودی شاهد کاهش بیش از پیش تعهدات برجامی خواهیم بود.
به نظر میآید تصمیمگیران کشور بر سر یک دو راهی قرار گرفته باشند. آنان از یک سو تحرکات اخیر طرفهای باقی مانده در توافق هستهای را قدمی به پیش اعلام کردهاند و از طرفی دیگر به خوبی آگاهند که کانال تجاری مالی ویژه حداقل در مراحل اولیه آن نخواهد توانست کمک چندان قابل توجه اقتصادی را نصیب کشورمان کند. اگر مقامات تصمیمگیر راه نخست را برگزینند و کاهش تعهدات را متوقف کنند آنگاه با این پرسش جدی مواجه میشوند که اروپا و سایر طرفهای برجام چرا و چگونه قرار است از نظر اقتصادی و سیاسی در مقابل آمریکا بایستند و از ایران حمایتی واقعی و عملی کنند؟!
انتخاب مسیر دیگر و توقف اجرای برجام نیز نتیجهای ناامیدکننده در پی خواهد داشت و آن، بازگشت اجماع جامعه جهانی علیه کشورمان و تنگتر شدن محاصره تحریم های فعلی است.لبته در کنار این دو راهی که به مقصد مشترک و شکستی قابل پیشبینی منتهی میشود راه دیگری نیز وجود دارد که بر مبنای آن میتوان با استفاده جدیتر از ابزار دیپلماتیک و استفاده از ظرفیتهای فرابرجامی از دستاوردهای اقتصادی برجام نیز محافطت کرد؛ مسیری که فعلا مسدود است!
راهاندازی “اینستکس” و فشارهای امریکا
دیپلماسی ایرانی – … اما این که راهاندازی اینتسکس در این شرایط چه ارتباطی با آمریکا دارد، به نظر میرسد که با چراغ سبز این کشور صورت گرفته باشد. اگر هم اروپا قبل از راهاندازی آن، هماهنگی لازم را با دولت آمریکا انجام نداشته باشد، که قاعدتا باید چنین کاری صورت گرفته باشد، باز به احتمال زیاد آمریکا از این مساله اطلاع داشته و همین که در تحریمهای اخیر “اینستکس” را قرار نداده است، خود به منزله یک چراغ سبز تلقی میشود…
احتمالا دولت آمریکا و شخصا خود ترامپ به اروپا مجالی برای مانور و کار با ایران داده باشد که از طریق خرید زمان بتواند تنش کنونی با ایران را مدیریت کند؛… اما این بدان معنا نیست که آمریکا بخواهد از شدت فشارهای خود بکاهد یا به اروپا اجازه دهد که تحریمها را دور بزند، چون باز به همان اندازه که خروج ایران از برجام در این وضعیت برای ترامپ هزینهساز است، کاهش تحریمها یا حتی فشارها باز میتواند دردسرساز باشد و یک نوع وادادگی قلمداد شود و خشم لابیهای تندرو را برانگیزد.
حال باید منتظر ماند و دید آیا ایران در قبال راهاندازی “اینستکس”، وعدهها و تهدیدات ضمنی اروپا چه تصمیمی میگیرد؟ آیا وارد فاز دوم کاهش تعهدات میشود؟ یا مهلت شصت روزه را تمدید میکند؟ به نظر، دومی هم یحتمل است.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn