ایا شبح جنگ ازمنطقه دور می شود؟
پس از حملات به تاسیسات نفتی آرامکو، و تشدید تنش در منطقه، نشانه هایی از تلاش و رایزنی ها برای کاهش تنش و برون رفت از بحران و ایجاد ثبات در منطقه دیده می شود. آیا این رایزنیها به کاهش تنشها و ایجاد گفتوگو کمک خواهد کرد؟ آیا مذاکرات برجام دوباره ازسرگرفته خواهد شد؟
عباس موسوی: “مقامات ایرانی آماده تغییرات جزئی در برجام هستند“
دویچه وله: روز دوشنبه، هشتم مهر (۳۰ سپتامبر) عباس موسوی، در جمع خبرنگاران به موضوعات گوناگونی پرداخت که مهمترین آنها پیرامون توافق هستهای و تنش با ایالات متحده بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در پاسخ به پرسشی در باره اظهارات رئیس جمهور روحانی در نیویورک مبنی بر آمادگی ایران برای “تغییرات جزئی در برجام” گفت، این پیشنهاد از پشتوانه داخلی برخوردار است و روحانی پیش از مطرح کردن آن با “مقامات داخل کشور” رایزنی داشته است.
روحانی گفته بود: «اگر تحریمها برداشته شود من آمادهام درباره تغییرات، الحاقات یا اصلاحات کوچکی در توافق هستهای گفتوگو کنم.»
“الجزیره” نیز به نقل از “یک منبع ایرانی” که نامش فاش نشده گزارش داد که ایران میتواند به صورت مشروط با تغییراتی جزئی در برجام موافقت کند. به گفته این منبع، پیشنهاد ایران تغییرات در بخشهای فنی و نظارت بین المللی است، از جمله آغاز سریعتر اقدامهایی که قرار بود تا سال ۲۰۲۵ اجرا شود.
محمدعلی پورمختار، نماینده مردم بهار و کبودرآهنگ در مجلس شورای اسلامی نیز گفته است: «شنیدهها از این امر حکایت دارد که دولت در جریان مذاکرات خود با طرفهای غربی به دنبال ایجاد تغییراتی در متن برجام است.»
تلاشها و طرحها
او در رابطه با راه حل اروپاییها و اختصاص خط اعتباری ۱۵ میلیارد دلاری گفت، اروپاییها اجرای پیشنهادات و تعهدات خود را «به آمریکا و مناسبات ایران و آمریکا گره کردهاند».
روحانی: احتمال دارد که ایالات متحده آمریکا به برجام بازگردد
زمانه: حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی عصر دوشنبه ۸ مهر پیش از ترک تهران به مقصد ایروان، به دعوت رسمی رئیس جمهوری ارمنستان برای شرکت در اجلاس سران اتحادیه اقتصادی اوراسیا، در جمع خبرنگاران احتمال داد که ایالات متحده آمریکا به برجام بازگردد. روحانی گفت:
«وزرا در سطح گروه ۱+۴ مباحث و جلسهای داشتند و آمادگیهایی هم برای نشست ۱+۵ به وجود آمده بود که چارچوبهای آن جلسه مورد توافق همه طرفها قرار گرفته بود.»
چهارشنبه هفته گذشته وزیران خارجه ایران و کشورهای ۱+۴ (چین، فرانسه، آلمان، روسیه، به استثنای وزیر خارجه بریتانیا که به دلیل تحولات برگزیت در لندن بود و نماینده او در جلسه حضور داشت) در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد تشکیل جلسه دادند. در پایان این جلسه به ریاست فدریکا موگرینی، وزیران خارجه ایران و کشورهای ۱+۴ با انتشار بیانیهای اعلام کردند: برجام که به تایید قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد رسیده، یک عنصر کلیدی در ساختار جهانی عدم اشاعه هستهای و یک دستاورد مهم دیپلماسی چندجانبه است. شرکتکنندگان در این اجلاس بر اهمیت اجرای کامل و مؤثر توافق هستهای با ایران توسط همه طرفها تاکید کردند و اعلام کردند برای حفظ این توافق تلاش میکنند.
روحانی در ادامه با اشاره به نشست کشورهای ۱+۴ در نیویورک گفت:
«چارچوب آن نشست مورد توافق هفت کشور بود و به اعتقاد من یک گام و قدم مهمی برداشته شد که البته در جلسه روز چهارشنبه هیأت دولت بیشتر توضیح خواهم داد و این گام میتواند به شکلهای دیگر ادامه پیدا کند و بسیار مهم است که بتوانیم مسأله هستهای را در روال قانونی و بینالمللی خودش قرار دهیم و دیگران را به توبه تشویق کنیم و این زمینهاش آماده بود و میتوان این را در شرایط بهتر آماده کرد.»
علی ربیعی: آماده مذاکره بودیم آمریکا مانع شد
دویچه وله: سخنگوی دولت ایران میگوید روحانی آمادگی داشت که در همان نیویورک با رهبران ۱+۵ گفتوگو کند اما ترامپ مانع این کار شد. ربیعی بیانیه سه کشور اروپایی درباره مسئولیت ایران در حمله به تاسیسات آرامکو را نیز تحریکآمیز خواند.
در حاشیه نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل، رهبران سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا، بهویژه امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، کوشش زیادی به خرج دادند تا حسن روحانی، رئیس جمهور ایران را به دیدار و مذاکره با رئیس جمهور آمریکا تشویق و ترغیب کنند. اما حسن روحانی با سرسختی تمام همه این تلاشها را ناکام گذاشت و به درخواستهای آنها پاسخ منفی داد. حال علی ربیعی سخنگوی دولت مدعی است که مسئولیت عدم گفتوگو در نیویورک با آمریکاست.
سخنگوی دولت در کنفرانس خبری روز دوشنبه ۸ مهر (۳۰ سپتامبر) خود در تهران گفت: «ما به دیپلماسی و راه حل نهایی نزدیک بودیم، اما دولت آمریکا مانع انجام آن شد مسئولیت عدم شکلگیری گفتوگو در نیویورک مستقیما بر عهده دولت آمریکا است.»
نخست وزیر عراق: ایران و عربستان آماده مذاکره هستند
ایرنا: عبدالمهدی در مصاحبه با شبکه خبری “الجزیره”، با اشاره به اینکه “همه از پذیرش مذاکرات برای حل بحران سخن می گویند”، گفت: باید شبح جنگ را از منطقه دور کرد.
وی ادامه داد: همه نشانه ها دال بر این است که هیچ طرفی جز اسرائیل به دنبال جنگ در منطقه نیست.
عبدالمهدی در ادامه، هدف از سفرش به عربستان را از بین بردن تنش در منطقه عنوان کرد و گفت: این بدین معناست که طرف ها آماده هستند از برخی مواضع خود عقب نشینی کنند.
نخست وزیر عراق افزود: معتقدم که عربستان به دنبال صلح و حل بحران می گردد و حل بحران یمن، کلید حل بحران در منطقه خلیج فارس است.
عبدالمهدی افزود: به راه انداختن جنگ هر لحظه و با تصمیم یکطرفه ممکن است اما خروج از آن سخت و دشوار خواهد بود.
وی گفت: ما در کنار هر ائتلافی که امنیت خلیج فارس را تامین کند، می ایستم به شرط اینکه همه کشورهای حوزه خلیج فارس در آن مشارکت داشته باشند.
نخست وزیر عراق همچنین گفت: تحقیقات انجام شده درباره حملات اخیر به برخی از مواضع حشد الشعبی در عراق، نشان می دهد که اسرائیل عامل این حملات بوده است.
عبدالمهدی پیشتر نیز در مصاحبه با روزنامه فرامنطقه ای “الشرق الاوسط”، هدف از سفر خود به عربستان و دیدار با پادشاه و ولیعهد این کشور را رفع تنش در منطقه به ویژه اختلافات میان تهران و ریاض عنوان کرد وی در جریان این سفر پیشنهاد میانجیگری میان تهران – ریاض را مطرح کرد.
چهار نشانه از آغاز مذاکرات ایران و عربستان برای کاهش تنش!
به گزارش تابناک، از روز گذشته، چهار نشانه تازه از تغییر در فضای سیاسی منطقه بروز کرد. اول، ولیعهد سعودی برای نخستین بار با رد گزینه جنگ، بر رویکرد دیپلماتیک با تهران تاکید کرد. دوم، وزیر خارجه امارات از باز شدن مسیر گفتگو برای تفاهم با ایران سخن گفت. سوم، عادل عبدالمهدی از آمادگی عربستان و ایران برای مذاکره پرده برداشت و چهارم، اظهارات ربیعی سخنگوی دولت از ارسال پیام از سوی ریاض به تهران.
سخنگوی دولت: تهران از تغییر رفتار عربستان استقبال میکند
یورونیوز: علی ربیعی روز دوشنبه ۸ مهر در نشست خبری هفتگی خود ارسال پیام از سوی برخی از کشورها برای حل اختلافات میان تهران و ریاض را تایید کرد و افزود: «ما از ابتدا خواهان پایان جنگ در یمن و تجاوز عربستان بودیم و الان هم خواهان آتش بس و استقرار صلح در یمن هستیم. اشکال تاکنون از خود عربستان بوده است و این هم درست است که برخی کشورها پیام هایی از سوی عربستان برای روحانی آوردند اما این باید در عمل هم دیده شود و تجاوزات آنان به یمن قطع شود. اگر عربستان واقعا به دنبال تغییر رفتارش باشد، ما از آن استقبال میکنیم.»
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet