ادامه مناقشه بر سر انتقال آب خزر به فلات مرکزی ایران
خطر نابودی زیستگاهها و جنگلهای هیرکانی با انتقال آب خزر وزارت نیرو: راهی جز انتقال آب خزر به فلات مرکزی وجود ندارد…
اشاره: موضوع انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی کشور در دولت نهم مطرح شد، اما به دلیل انتقادات و نبود ارزیابیهای زیستمحیطی اجرای آن به تعویق افتاد تا اینکه حسن روحانی -رئیسجمهور- سال گذشته اعلام کرد که دولت آمادگی برای انتقال آب دریای خزر را دارد. سازمان حفاظت محیطزیست هم اعلام کرد که این اقدام با رعایت ضوابط زیستمحیطی اشکالی ندارد. سازمان جنگلها با انتقال آب از دریای خزر به فلات مرکزی مخالف است، اما معاون محیطزیست انسانی سازمان حفاظت محیطزیست میگوید: «سازمان جنگلها پیشازاین مخالفت خود را اعلام نکرده بود. بر اساس ارزیابیهای وزارت نیرو راهکار دیگری بهجز انتقال آب از دریای خزر برای جبران خشکسالی فلات مرکزی کشور وجود ندارد.» این در حالی است که کشور تا سال گذشته در معرض خشکسالی بود، اما امسال تغییرات اقلیمی باعث شد که ایران وارد شرایط اقلیمی ترسالی شود. دریاچه ارومیه تا مرز خشک شدن پیش رفت، اما اکنون در وضعیت خوبی به سر میبرد. اکنون بسیاری از نواحی جنوب و جنوب شرقی ایران در معرض خشکسالی شدید هستند، چرا دولت تدابیری برای آنان نمیسنجد. برخی از شهرها و روستاهای جنوبی کشور حتی آب کافی برای آشامیدن ندارند. این در حالی است که کشورهای حاشیه خلیجفارس با توسعه صنعت آبشیرینکنها کشورهای کویری خود را آباد کردهاند. در ادامه نظرات موافقان و مخالف این طرح را میخوانید.
منابع طبیعی مخالفتش با انتقال آب خزر را اعلام نکرده بود قانون به سازمان جنگلها اجازه داده که در صورت موافقت با قطع درخت خسارت آن را تعیین و پس از دریافت خسارت اقدام به درختکاری کند
نابودی خزر
عبدالرضا کرباسی – استاد محیطزیست دانشگاه تهرآنکه طی دورهای معاون محیطزیست دریایی سازمان حفاظت محیطزیست بود در گفتوگو با ایسنا گفت: «انتقال آب دریای خزر توجیه اقتصادی ندارد. از سوی دیگر دریای خزر یک محیط بسته است و طی سالهای اخیر به دلایل مختلف بخش بیولوژیک آن تا حد زیادی از بین رفته است و هر نوع تنش زیستمحیطی دیگر برای این دریا میتواند سبب نابودی کامل این پهنه آبی شود.»
جنگلهای هیرکانی درخطرند
عیسی کلانتری -رئیس سازمان حفاظت محیطزیست – طی روزهای اخیر با انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی کشور موافقت کرد. این تصمیم با مخالفت صریح منابع طبیعی مازندران روبهرو شد. ازجمله دلایل مخالفت منابع طبیعی این بود که بیش از ۱۱ کیلومتر از مسیر پیشنهادی انتقال لوله آب از جنگلهای هیرکانی عبور میکند. از سوی دیگر در طول مسیر پیشنهادی پنج ایستگاه پمپاژ در حوزه استان مازندران پیشبینیشده اما امکان مطالعه نقشه قابلبررسی برای نحوه انتقال نیروی برق به این ایستگاهها در مناطق جنگلی داده نشده است.
مسعود تجریشی -معاون محیطزیست انسانی سازمان حفاظت محیطزیست در مخالفت با تصمیم سازمان محیطزیست میگوید: «یک خط لوله نفت در مسیر ری – نکا وجود دارد که قرار است انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی نیز از همین مسیر انجام شود بنابراین مجوز سازمان حفاظت محیطزیست برای این مسیر است و وزارت نیرو نمیتواند برخلاف مجوز ما عمل کند. ما از وزارت نیرو خواستهایم که اگر قرار است خط انتقال برق در جنگل نصب کنند حتماً باید از زیر جنگل این اقدام رخ دهد و مسیرهای خاکبرداری و مکانی که قرار است خاک به آن منتقل شود را به ما اعلام کنند.
منابع طبیعی با قطع درخت
مخالفت نمیکند
تجریشی با اشاره به اینکه چنانچه وزارت نفت با انتقال آب از خط لوله نفت موافقت نکند مجوز سازمان حفاظت محیطزیست لغو میشود، تصریح کرد: «اگر قرار باشد درختی بهطور مثال برای ایستگاه پمپاژ قطع شود خود وزارت نیرو باید مجوز قطع درخت را از منابع طبیعی بگیرد. تجربه من نشان داده است که منابع طبیعی در هیچکدام از پروژهها با قطع درخت مخالفت نمیکند و البته پیشازاین به ما اعلام نکرده بودند که با انتقال آب دریای خزر مخالف هستند.»به گفته تجریشی قانون این اجازه را به سازمان جنگلها داده است که در صورت موافقت با قطع درخت خسارت آن را تعیین و پس از دریافت خسارت اقدام به درختکاری کند.وی در ادامه با تائید این نکته که پساب و شورآبه انتقال آب به دریای خزر منتقل میشود، میگوید: «این فرایند سبب شورتر شدن آب دریای خزر نمیشود.
وی در پایان در پاسخ به این پرسش که آیا راهحلهای جایگزین و بهصرفهتری برای جبران کمبود آب در نقاط خشک کشور وجود ندارد، توضیح داد: «وزارت نیرو بهصراحت به ما پاسخ داد که تمام راهحلهای جایگزین را بررسی کرده، اما راهکاری بهجز انتقال آب از دریای خزر وجود ندارد بنابراین محیطزیست نمیتواند اصرار کند که وزارت نیرو راه دیگری را انتخاب کند.»
کرمان، سیستان و بلوچستان و قم وضعیت بدتری دارند
رئیس انجمن جنگلبانی ایران با انتقاد از مجوز انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی از سوی رئیس سازمان حفاظت محیطزیست گفت: «سمنان به لحاظ خشکسالی و کمبود آب در صدر استانهای درگیر کشور قرار ندارد و استانهایی مانند کرمان، قم و سیستان و بلوچستان با مشکلات بیشتری درزمینه کمبود آب و خشکسالی مواجه هستند، چرا این استانها در اولویت قرار نمیگیرد؟»
هادی کیا دلیری در گفتوگو با خبرنگار ایلنا درباره طرح انتقال آب دریای خزر به فلات مرکزی گفت: «معتقدم نامهای که سازمان محیطزیست به وزارت نیرو ارسال کرده است، رنگ و بوی سیاسی دارد، چراکه در نامه قیدشده است با انجام پروژه موافقیم، اما ارزیابی فنی یک ماه دیگر اعلام میشود. این نشان میدهد قبل از ارزیابی فنی با انتقال آب موافقت شده است و این موضوع عجیب است بهویژه آنکه در جلسات متعددی مطرحشده است که این انتقال غیر کارشناسی است و قابل انجام نیست. از جنبههای مختلف زیستمحیطی، فنی، قانونی، اقتصادی هم اگر این پروژه بررسی شود میبینیم که از اشکالاتی برخوردار است.قرار است آب را از دریایی که دارای یک رژیم حقوقی است به فلات مرکزی منتقل کنیم، درحالیکه ما خودمان همان رژیم حقوقی را قبول کردهایم. رژیم حقوقی حفاظت از دریای خزر که به کنوانسیون تهران نیز شهرت دارد، دارای بندهایی ازجمله جلوگیری از آلوده شدن دریا، رعایت و حفظ تنوع زیستمحیطی و ارزیابی اثرات زیستمحیطی فرامرزی است.»
ستاره صبح
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet