۵کشته و ۹۰ زخمی در تظاهرات روز جمعه بغداد
معترضان در عراق روز جمعه بار دیگر به خیابان ها آمدند. نیروهای امنیتی عراق با توسل به گاز اشک آور تظاهرکنندگانی که قصد نزدیک شدن به ساختمان های دولتی در منطقه بشدت حفاظت شده سبز را در بغداد داشتند، را متفرق کردند. گزارشها از کشته شدن دست کم دو نفر در اعتراضات امروز خبر میدهد….
در اعتراضهای خیابانی روز جمعه سوم آبان در بغداد دستکم دو نفر کشته و بیش از ۹۰ نفر زخمی شدهاند. این خبر را کمیته دولتی حقوق بشر عراق اعلام کرده است.
به گزارش دویچه وله، بنابر گفتههای شاهدان عینی نیروهای امنیتی عراق در تلاش برای جلوگیری از ورود معترضان به منطقه سبز بغداد با آنها درگیر شدند و از گاز اشکآور و فشنگهای پلاستیکی استفاده کردند.
منطقه سبز بغداد منطقه امنیتی خیلی حساس و محل استقرار سفارتخانههای خارجی و ادارت دولتی است.
در ناآرامیهای دو هفته اخیر عراق دستکم ۱۵۰ نفر کشته و صدها نفر دیگر زخمی شدهاند.
در پی ادامه اعتراضهای خیابانی در عراق، عادل عبدالمهدی، نخست وزیر به مردم کشورش وعده اصلاحات داد. او از تشکیل “شورای عالی قضایی با هدف پیگرد مسئولان فساد” در عراق و “طرح کاهش حقوق وزرا و مسئولان” به میزان نصف خبر داد.
نخست وزیر عراق ضمن دعوت از معترضان به استفاده از روشهای مسالمتآمیز در بیان خواستههایشان، تاکید کرد استعفای دولت در زمان فعلی و بدون وجود جایگزین به معنای آغاز آشوب و ناآرامی در عراق است.
پس از حمله نیروهای ائتلاف به رهبری آمریکا به عراق در سال ٢٠٠٣ که به سقوط حکومت صدام حسین منجر شد، این کشور دائم گرفتار ناآرامی، انفجار، درگیری نیروهای شبهنظامی، جنگ داخلی و همچنین ظهور داعش بوده که چند سال بخشهای بزرگی از خاک عراق را در اشغال داشت.
به گفته نهاد شفافیت بینالملل که کشورها را از نظر فساد مالی ردهبندی میکند، عراق دوازدهمین کشور دنیا از نظر فساد مالی و اداری است.
روز گذشته هم صدها معترض در خیابانهای بغداد دست به اعتراض زده و دهها نفر به سوی منطقه حفاظت شده سبز رفتند. منطقه سبز محدودهای در بغداد است که ساختمانهای دولتی و سفارتخانهها در آن واقع شده و از آن به شدت محافظت میشود.
گزارش ها حاکمی از برگزاری اعتراضاتی در شهرهای دیوانیه و ناصریه در جنوب است.
یک گزارش دولتی در هفته جاری تایید کرد که مقامات عراقی با توسل به زور در صدد مقابله با اعتراضاتی برآمدند که در اوایل ماه اکتبر برگزار شد.
از زمان روی کار آمدن دولت جدید در عراق، این شدیدترین اعتراضهای مردمی است. تظاهرکنندگان به بیکاری، فساد مالی و ناکارآمدی خدمات عمومی اعتراض دارند.
زمانه گزارش داده است در اعتراضات امروز (جمعه) در بغداد دهها نفر زخمی شدهاند. خبرگزاری فرانسه از کشته شدن دو نفر و خبرگزاری آناتولی از کشته شدن یک نفر خبر دادهاند. درگیریهای روز جمعه در اطراف منطقه سبز بغداد رخ داده است.
در ناصریه، واقع در ۳۰۰ کیلومتری جنوب بغداد معترضان اعلام کردند که تا «سقوط رژیم» به اعتراضات خود ادامه میدهند. در دیوانیه، واقع در جنوب نیز معترضان در میدانی از شهر گرد آمدند.
قرار است بعد از ظهر جمعه معترضان به هواداران مقتدی صدر، روحانی شیعه پیروز انتخابات پارلمانی و بخشی از ائتلاف دولتی بپیوندند. مقتدی صدر خواستار استعفای کابینه و انتخابات زودهنگام است.
حامیان مقتدی صدر در سال ۲۰۱۶ به منطقه سبز بغداد حمله کردند و تمام ساختمانهای دولتی را اشغال کردند. شنبه گذشته نیز هزاران هوادار مقتدی صدر در مراسم اربعین شیعیان شعارهای «نه به فساد» و «آری به اصلاح» را فریاد زدند.
در یک نمایش قدرت، «تیپهای صلح» او بهتازگی در شهرک صدر بغداد، پایگاه اصلی مقتدی صدر، با سلاح در دست رژه رفتند.
انتظار میرود که ظهر جمعه آیتالله علی سیستانی، بالاترین مقام مذهبی شیعه در عراق، خطبههای انتقادی در نماز جمعه ایراد کند. دو هفته پیش آیتالله سیستانی به دولت تا روز جمعه فرصت داد تا دلیل خشونتها را روشن کند و به خواسته های معترضان پاسخ دهد.
اعتراضات اخیر در بغداد و چندین شهر عراق، ۹ مهر / یکم اکتبر در میان خشم عمومی علیه بیکاری، قطع برق و کمبود آب آغاز شد و بیش از ۱۰۰ کشته داشت. معترضان، سیاستمداران و مقامات حکومتی را عامل فساد ساختاری در کشور، و فساد حاکم را مانع بهبود شرایط عراق پس از سالها خشونت فرقهای و جنگ ویرانگر میدانند.
عادل عبدالمهدی، نخستوزیر عراق مجموعه اقداماتی را اعلام کرد. کمیته تحقیقات تشکیل داد، صدها پست خدمات مدنی را به فارغالتحصیلان جدید اعطا کرد و وعده حقوق بازنشستگی برای خانوادههای معترضان «شهید» داد.
با این حال بهگفته سازمان شفافیت بینالمللی، او هیچ اصلاحات عمیق و عملی را علیه «مهرههای اصلی فساد» در دوازدهمین کشور فاسد جهان انجام نداده است. معترضان خواستار قانون اساسی جدید و تغییر سیاستمداران حاکماند.
شب گذشته (پنجشنبه) عادل عبدالمهدی، خطاب به مردم از عملکرد خود دفاع و پیشینیان خود را متهم کرد که کشوری با اقتصادی بیجان و امنیتی شکننده به او واگذار کردهاند.
دولت هنوز هم میتواند روی قدرت حشد الشعبی، شبهنظامیان مورد حمایت ایران، گروه دوم در پارلمان و عضو ائتلاف حاکم، حساب کند. چند تن از رهبران این گروه طی روزهای اخیر همپیمانی و اعتماد خود را به عبدالمهدی اعلام کردهاند.
پیش از این، دو مقام امنیتی عراقی به رویترز گفته بودند که شبهنظامیان مورد حمایت ایران در جریان اعتراضات ضددولتی عراق، تکتیراندازها را در پشت بامهای بغداد مستقر کرده بودند و آنها بودند که به سوی مردم شلیک میکردند. حشد الشعبی بعد این گزارش را تکذیب کرد.
پیش از آغاز دور جدید اعتراضات ، دفتر محلی سازمان ملل در عراق از دولت خواسته بود که از اعتراضات ماه اکتبر «درس بگیرد» و «گامهای مشخصی برای جلوگیری از خشونت» بردارد. نمایندگان پارلمان و سیاستمداران خواستار «محافظت» از معترضان شدند.
همچون ابتدای ماه اکتبر فراخوان تظاهرات بیشتر به استانهای جنوبی شیعهنشین و قبیلهها مربوط میشود و نه شمال و غرب عراق. اقلیم کردستان عراق عموماً از تلاطمها فاصله دارد.
در شمال و غرب کشور نیز که بیشتر ساکنان آن سنی هستند و بهمدت دو سال زیر سلطه گروه «دولت اسلامی» (داعش) قرار داشتند، کسی دست به تظاهرات نزد. فعالان میگویند از آن بیم دارند که متهم به «تروریسم» و «حمایت از رژیم سابق صدام حسین» شوند؛ دو برچسبی که پیش از این به معترضان این منطقه زده شده بود.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet