نادیده گرفتن سلامت مردم!
با گرانی قیمت گوشت قرمز در یکسال اخیر، ظاهرا دولت روشهایی را برای واردات گوشت قرمز در پیش گرفته که این روشها سلامت عموم مردم را به خطر میاندازد.
آفتاب یزد: این روشها از دستور لغو ارسال ناظر بهداشتی به کشور مبداء واردات گوشت گرفته تا صدور مجوز واردات دامهای با سنهای بالاتر و ماده که در دنیا خریداری ندارند! پیش رفته است. همچنین تایید سلامت گوشت از مبداء به واردکنندگان سپرده شده است. حذف برچسب دامپزشکی از روی گوشتهای وارداتی از دیگر مواردی است که در نامه نگاری وزیر جهاد کشاورزی به رئیس سازمان دامپزشکی و دستور وی به زیر مجموعهها برای اجرای منویات آقای وزیر بوده است. این مسئله نگرانیهایی را هم برای سازمان پدافند غیرعامل ایجاد کرده که منجر به نامه نگاری بین این سازمان و سازمان دامپزشکی کشور شده است. خبرگزاری تسنیم در گزارشی که بر روی تلکس خبرگزاری خود مخابره کرد از مسایلی پرده برداشت و مدعی شد که دولت طی یکسال اخیر برای واردات گوشت، ۵ تصمیم مشکوک را برای تسهیل ضوابط بهداشتی واردات این کالا انجام داده است.
دستور لغو ارسال ناظران بهداشتی به کشورهای مبدا واردات گوشت
بر اساس این گزارش دولت طی یک سال اخیر واردات گوشت قرمز و ضوابط بهداشتی آن را بهگونهای تسهیل کرده که ممکن است خطراتی را به لحاظ سلامت و بهداشت برای مردم در پی داشته باشد، از جمله این که دستور لغو ارسال ناظران بهداشتی به کشورهای مبدا واردات گوشت داده شده است. همچنین مجوز واردات دامهای با سنهای بالاتر و ماده که معمولاً در دنیا خریدار ندارد، داده شده و یا این که محمولههای گوشت وارداتی که باکتری سالمونلا در حد نامتعارف و بالاتر از حد مجاز دارند، در گمرک ترخیص شده و به مصرف صنعتی میرسند که ممکن است در حدفاصل گمرک تا مرحله حرارت، خطرآفرین باشد. این مستندات نشان میدهد که تسهیل ضوابط بهداشتی واردات گوشت بنا به درخواست برخی کشورهای مبداء واردات از جمله برزیل و همچنین به بهانه کاهش هزینههای واردکنندگان گوشت انجام شده و مسئله تایید سلامت گوشت از مبدا هم به واردکنندگان سپرده شده است. تسنیم نوشت که این اقدامات تسهیلگرانه در امر واردات گوشت قرمز، نگرانیهایی را هم برای سازمان پدافند غیرعامل ایجاد کرده که منجر به نامهنگاری بین این سازمان و سازمان دامپزشکی کشور شده است.
نامه حجتی برای عدمارسال دامپزشک ناظر به کشورهای مبدا واردات گوشت!
بر اساس این گزارش یکی از این اسناد، نامه وزیر جهاد کشاورزی به سازمان دامپزشکی است. محمود حجتی وزیر جهاد کشاورزی در نامهای به علیرضا رفیعیپور رئیس سازمان دامپزشکی کشور اعلام کرد: «پیرو هماهنگیهای بهعملآمده ترتیبی اتخاذ نمایید تا از اعزام دامپزشک ناظر مقیم جهت استقرار در کشتارگاههای کشورهای دارای پروتکل بهداشتی اجتناب و در سایر کشورهای فاقد پروتکل بهداشتی نسبت به اعزام ممیز ادواری و تایید کشتارگاههای مجاز اقدام نمایند. بدیهی است واردکنندگان موظف به رعایت ضوابط بهداشتی در کلیه مراحل خواهند بود.»
واگذاری مسئولیت تایید سلامت گوشت به واردکننده!
در پی نامه حجتی به رئیس سازمان دامپزشکی، علیرضا رفیعیپور رئیس سازمان دامپزشکی با ارسال نامهای به بصیری مشاور وزیر و مدیرکل حوزه وزارتی جهاد کشاورزی با موضوع «پروتکل بهداشتی فیمابین سازمان دامپزشکی کشور و مرجع ذیصلاح کشور برزیل» نوشت: “بهاستحضار میرساند که در راستای اجرای نامه شماره ۲۲۴۴۷/ ۰۲۰ مورخ ۱۵/۱۱/۹۷مقام عالی وزارت اقدامات زیر توسط این سازمان صورت پذیرفته است:
۱ ــ واردات گوشت از مبادی کشورهای ترکیه، نیوزیلند، استرالیا و کشورهای عضو اتحادیه اروپا بدون اعزام ناظر بهداشتی و صرفاً بر اساس پروتکلهای بهداشتی ــ قرنطینهای صورت میپذیرد.
۲ ــ در رابطه با کشورهای پاکستان، افغانستان، مغولستان، قزاقستان، گرجستان و ارمنستان با توجه به ساختار نظارتهای بهداشتی ــ قرنطینهای حاکم بر این کشورها صرفاً در صورت تقاضای واردکننده ناظر بهداشتی اعزام میگردد و در صورت قبول مسئولیت سلامت محصول وارداتی توسط واردکننده، ناظر بهداشتی اعزام نمیشود.
۳ ــ در رابطه با کشور برزیل و پروتکل بهداشتی فیمابین سازمان دامپزشکی کشور و مرجع ذیصلاح کشور برزیل پس از گذشت مدت زمان چندماهه تهیه و پس از رایزنیهای متعدد مراحل نهایی خود را پشتسر گذاشته است که بند شماره ۲ــ۶ پروتکل فوقالذکر اشاره به موضوع دستور مقام عالی وزارت دارد (بهپیوست ــ صفحه ــ ۵ آیتم اطلاعات بهداشتی ــ بند ۲ــ۶) در رابطه با کشور برزیل فرایند حاکم بهشکلی خواهد بود که صرفاً نیروی ناظر عالیه برای ممیزی کشتارگاهها و فرآیند تولید ادواری اعزام و برای شرکتها ناظر بهداشتی بهصورت موردی اعزام نخواهد شد.
لذا خواهشمند است دستور فرمایید در خصوص تعیین زمان و مکان امضای پروتکل فوقالذکر دفتر سازمانهای تخصصی و امور بینالملل تدابیر لازم را معمول و تا نهایی شدن پروتکل فیمابین کما فی السابق با درخواست مصوبه اعزام کارشناسان این سازمان به کشور برزیل موافقت بفرمایید.”
حذف برچسب دامپزشکی از روی گوشتهای وارداتی
در ادامه این نامه نگاریها، علی صفر ماکنعلی معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی نیز با ارسال نامهای به مسعود محمدیان مدیرکل دفتر قرنطینه و امنیت زیستی با موضوع «اصلاح فرآیند نظارت بهداشتی بر محمولههای گوشت قرمز وارداتی» نوشت: «پیرو نامه شماره ۲۲۴۴۷/ ۰۲۰ مورخ ۱۵/۱۱/۹۷ مقام عالی وزارت با توجه به لزوم تغییر در فرآیند تولید گوشت قرمز وارداتی موارد ذیل جهت استحضار و ابلاغ به کارشناسان به حضور ایفاد میگردد:
۱ـ در کشورهایی مانند استرالیا، نیوزیلند و کشورهای اروپایی که IHR و یا Veterinary Health Certificate پیشنهادی سازمان توسط مرجع ذیصلاح آنها تایید شده است جهت تولید محمولهها اجازه شروع کشتار با درخواست کتبی متقاضی در کشتارگاه مورد تایید دفتر قرنطینه و امنیت زیستی میسر خواهد بود.
۲ـ اصلاح لیبل با حذف عبارت «تحت نظارت نمایندگان سازمان دامپزشکی کشور» و درج عبارت زیر بر روی لیبل: «این کالا مطابق پروتکل/IHR شماره… تولید و بارگیری گردیده است و مسئولیت محموله با شرکت واردکننده است.»
۳ـ نام شرکت واردکننده کالا سرتاسر روی لاشه با مهر غلتکی بهروش مقتضی ممهور گردد.»
وزارت امور خارجه ایران هم وارد ماجرا شد
همچنین در راستای تسهیل ضوابط بهداشتی واردات گوشت وزارت امور خارجه هم وارد ماجرا شد و محمد کشاورزیزاده دستیار وزیر و مدیرکل آمریکای وزارت امور خارجه ایران در نامهای مشترک به علیرضا رفیعیپور رئیس سازمان دامپزشکی کشور و فتحی مدیرکل امور بینالملل وزارت جهاد کشاورزی با موضوع «اصلاح ضوابط بهداشتی ایران در مورد سن کشتار دام در برزیل»، تصویر یادداشت سفارت برزیل در تهران بهضمیمه نامه رئیس انجمن صنفی صادرکنندگان گوشت این کشور در خصوص درخواست اصلاح ضوابط بهداشتی ایران در مورد سن کشتار دام صادراتی به ایران را ارسال کرد و خواستار پیگیری مسئله شد.
سفارت برزیل در تهران: گاوهای ما جنون گاوی ندارند، گاوهای پیر ما را بخرید
در بخشی از یادداشت سفارت برزیل در تهران که خواستار اصلاح ضوابط بهداشتی ایران در خرید گوشت قرمز این کشور شده بود، آمده است: اداره بهداشت دام وزارت کشاورزی، دامپروری و تامین مواد غذایی برزیل (DSA/SDA/MAPA)، تاکید مینماید براساس فصل ۹ و ۱۱ مقررات بهداشتی حیوانات خاکزی سازمان بهداشت جهانی دام (OIE)، واردات گوشت گوساله تازه بیاستخوان (بهاستثنای گوشت جداشده بهروش مکانیکی)، با توجه به اینکه یک کالای امن محسوب میگردد، نمیبایست توسط مقامات بهداشت کشور مقصد براساس طبقهبندی کشور صادرکننده از نظر بیماری جنون گاوی محدود گردد. اضافه مینماید، مطابق با بخش پنجم مقررات بهداشتی حیوانات خاکزی (اقدامات تجاری، روشهای واردات و صادرات و گواهی دامپزشکی)، تجارت فرآوردههایی با منشا دامی که عاری از بیماریهای خاص میباشند، نباید مستلزم انجام اقدامات کاهش سطح ریسک مربوط به بیماری ذکرشده بدون در نظر گرفتن شرایط بهداشت کشور مبدا کالا باشد، لذا، وجود محدودیت سنی برای گاو توسط سازمان بهداشت جهانی دام توصیه نمیگردد. این نمایندگی همچنین در خصوص بیماری جنون گاوی و نیز اداره بهداشت دام وزارت کشاورزی، دامپروری و تامین مواد غذایی برزیل (DSA/SDA/MAPA) اعلام میدارد:
۱. برزیل توسط سازمان بهداشت جهانی دام (OIE)، در حد عاری از بیماری جنون گاوی شناخته شده است که به آن ریسک قابل اغماض اطلاق میشود.
۲. بیماری جنون گاوی در برزیل از بیماریهای اخطارکردنی محسوب میشود و این کشور طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی دام، دارای سیستم نظارتی اپیدمیولوژیک میباشد، که تشخیص زودهنگام بیماریهای دامهای مشکوک را میسر میسازد.
۳. طبق قوانین برزیل متصدی کشتارگاهها و واحدهای تولید فرآوردههای گوشتی برزیلی موظف به از بین بردن بافتهایی که قابلیت انتقال بیماری جنون گاوی را دارند (مغز، مغز استخوان، چشمها، لوزهها و دیستال ایلئوم ــ درازروده) بهمنظور جلوگیری از آلودگی مقاطع گوشت تازه توسط این بافتها میباشند.
۴. این عملیات توسط کارشناس کنترل کیفیت کارخانهها که قادر به اتخاذ اقدامات صلاحی و پیشگیرانه در صورت تایید هرگونه انحراف میباشند، بهصورت روزانه کنترل و ثبت میشود، علاوهبرآن، اجرای این عملیات توسط اداره بازرسی دامپزشکی، از طریق نظارت در محل و ارزیابی سوابق، تایید میگردد.
۵. از سال ۱۹۹۰ میلادی وزارت کشاورزی، دامپروری و تامین مواد غذایی برزیل نسبت به جلوگیری از بیماری جنون گاوی و اقدامات نظارتی که بهطور مداوم براساس اطلاعات علمی و توصیههای سازمان بهداشت جهانی دام بِروزرسانی میشوند، اقدام نموده است. این اقدامات، برای سالهای متمادی جهت جلوگیری از بازیافت و افزایش عوامل ایجادکننده کافی میباشد. لذا با توجه به موارد مذکور، دولت برزیل درخواست اصلاح ضوابط بهداشتی ایران در خصوص حداکثر سن کشتار گاو را مینماید تا در نتیجه آن امکان صادرات گاوهای بزرگتر از سیماه به ایران وجود داشته باشد.”
واکنش سریع سازمان دامپزشکی به نامه برزیل
جالب است که بلافاصله در همان روزی که یادداشت سفارت برزیل به سازمان دامپزشکی ایران ارسال میشود، ماکنعلی معاون سازمان دامپزشکی با ارسال نامهای به بهمن عابدی کیاسری مدیرکل دفتر سازمانهای تخصصی، روابط عمومی و امور بینالملل این سازمان با موضوع «اصلاح IHR واردات گوشت منجمد گوساله بدون استخوان از برزیل» اعلام کرد: “با توجه به بررسیهای عملی بهعملآمده توسط دفاتر تخصصی سازمان دامپزشکی کشور (موضوع جلسه کارشناسی مورخ ۱۲/۶/۹۷، موضوع نامه شماره ۱۷۸۹۴/۴۰/۹۷ مورخ ۱۶/۳/۹۷در خصوص اصلاح IHR واردات گوشت منجمد بدون استخوان گوساله از مبداء کشور برزیل که بهپیوست میباشد) موارد مرتبط با سن و جنس دام کشتاری و زمان بارگیری محمولههای گوشت گوساله منجمد بدون استخوان بهشرح زیر اصلاح میگردد، مقتضی است اصلاحات مورد نظر به مرجع ذیصلاح کشور برزیل نزد سازمان جهانی بهداشت دام و سایر مراجع ذیصلاح در کشور برزیل منعکس شود.
۱ـ سن دامهای کشتاری بر اساس فرمول دندانی، حداکثر ۶ دندان تعیین و در این سن هر دو جنس نر و ماده مورد قبول برای کشتار میباشد.
۲ـ حداکثر زمان بارگیری محمولههای گوشت تولیدی از زمان تولید از ۶۰ روز به ۹۰ روز افزایش مییابد.
مجوز مصرف گوشت مسموم به سالمونلا؟
یکی از شاخصهای ارزیابی خطر گوشت قرمز باکتری سالمونلا است. «سالمونلا» نوعی باکتری است که میتواند در روده حیوان و انسان زندگی و رشد کند و زمینه مسمومیت غذایی را بهوجود میآورد. غذاهای خام با منشا حیوانی، گوشت، مرغ، شیر و لبنیات، تخممرغ و غذاهای دریایی میتوانند آلوده به باکتری سالمونلا باشند. این باکتری فقط در حرارت بالا از بین میرود. بر اساس ضوابط بهداشتی، محمولههای گوشت قرمز وارداتی که دارای حد غیرمجاز باکتری سالمونلا تشخیص داده شوند، معدوم نشده و از گمرک ترخیص میشوند تا به مصارف صنعتی و تولید فرآوردههای گوشتی مثل کالباس برسد، این در حالی است که ممکن است بیماری این گوشتها قبل از اینکه به مرحله حرارتدهی برسد، در مراحل انتقال و تبدیل منتقل شود. به نوشته تسنیم در پی اقدامات دولت در یک سال گذشته برای تسهیل ضوابط بهداشتی واردات گوشت قرمز، غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل هم با ارسال نامهای به سازمان دامپزشکی کشور درباره واردات به این شکل ابزار نگرانی کرده بود. تسنیم نوشت که تصویر نامههایی که در این گزارش به آنها اشاره شده است نزد این خبرگزاری محفوظ است و در صورت لزوم در اختیار دستگاههای ذیربط قرار میگیرد.
گوشت چرا یکسال گذشته گران شد؟
افزایش قیمت گوشت قرمز از ابتدای سال ۹۷ بهصورت روزانه شروع شد ودر تابستان سال گذشته به نقطه قابل توجهی رسید. در بهمن ماه کار بهجایی رسید که مردم برای خرید گوشت منجمد مجبور شدند در صف بایستند. در تیرماه سال ۹۷، قیمت گوشت گوسفند از کیلویی ۵۰ هزار تومان عبور کرد. در حالی که دولت قبل از این موج گرانی، گوشت را جزء کالاهای اساسی دستهبندی کرده و برای واردات آن ارز ۴۲۰۰ تومانی اختصاص داده بود. در همین زمان هم بود که مسئولهای مختلف تعزیراتی از تخلف در واردات گوشت صحبت میکردند. دهم مرداد سال گذشته منصور پوریان، رئیس شورای تامینکنندگان دام زنده، در گفتوگو یی اعلام کرده بود: «شنیدهها حاکی از آن است که یازده شرکت به جای واردات گوشت قرمز ۷۷۸ میلیون دلار ارز به جیب زدند که این رقم بسیار هنگفتی است و نظارت دستگاههای ذیربط را میطلبد.» اما در ماههای بعد هم قیمت گوشت هم چنان افزایش یافت و در مهرماه مرز ۶۰ هزارتومان را رد کرد. در بهمن ۹۷ به اوج رسید؛ از ۱۰۰ هزار تومان هم عبور کرد و در نهایت با اندکی کاهش، در همین محدوده ۱۰۰ هزار تومانی تثبیت شد. جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد که قیمت یک کیلو گوشت گاو یا گوساله در خرداد ۹۸ نسبت به خرداد ۹۷، ۱۱۹ درصد و قیمت گوشت گوسفندی نیز ۱۰۸ درصد افزایش داشته است. علی اصغر ملکی، رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی درباره علت گرانی این کالا به ایرنا گفت: «قیمت همه چیز افزایش یافته است، گوشت هم مثل همه چیزهای دیگر. دلایل مختلفی باعث این اتفاق میشود. گرانی علوفه و افزایش قیمت نهادههای دامی، یک دلیل است. از طرفی قاچاق دام هم در سالهای گذشته بسیار بیرویه بوده و حالا نتیجه آن را میبینیم.» ملکی، دامداران و رفتار بازاری آنها را یکی از اصلیترین علتهای گرانی گوشت میداند و گفت «دامداران به طمع سالهای گذشته، دامها را نگه داشته و عرضه نمیکنند. تفکر آنها این است که اگر به هر طریقی بتوانند دام زنده از کشور خارج کنند، میتوانند با دلار بفروشند و سود بسیار خوبی به دست آورند.» در نیمه دوم سال گذشته، صحبت از قاچاق دام به عنوان عامل اصلی گرانی گوشت به موج خبری تبدیل شد. اما بررسیهای بعدی از منابع مختلف نشان داد که تاثیر نهایی قاچاق دام زنده در این گرانی کمتر از ۱۰ درصد است. در واکنش به برجستهسازی نقش قاچاق دام در گرانی گوشت، ایوب سلیمانی، جانشین فرمانده نیروی انتظامی نیز در اسفند ۹۷ گفت: «مصرف یک سال کشور حدود یک میلیون تن گوشت قرمز است که تمام قاچاق دامی که امسال انجام شده به ۱۰ هزار تن نمیرسد. ما یک حرف داریم؛ میگوئیم قاچاق وجود داشته و دارد، تشدید شده است، تلاش کرده و آن را کاهش دادیم اما نباید آدرس غلط به دیگران بدهیم، این موضوع در سهم قیمت گوشت در کشور بیش از یک درصد نیست.»
تخلف در توزیع و عرضه گوشت با دلار ۱۵ هزار تومانی
«مشکل خاصی در تامین گوشت قرمز وجود ندارد. واردات آن نسبت به گذشته بیشتر شده و تولید هم تغییری نسبت به گذشته نداشته است. هم اکنون واردات گوشت برزیلی و گوشت گوسفندی بیشتر از گذشته شده اما مشکلاتی در توزیع آن وجود دارد و آنقدر دست به دست میشود که با نرخی که باید به دست مصرفکنندگان نمیرسد.همین دست به دست شدنها و دلالیها عامل گرانی گوشت قرمز شده و دستهایی وجود دارد که در این میان در حال سودجویی به نفع خودشان و به زیان مردم هستند.» علی اکبر مهرفرد، معاون توسعه بازرگانی و صنایع وزیر جهاد کشاورزی اواخر بهمن ماه سال گذشته اینچنین درباره علت اصلی گرانی گوشت صحبت کرده بود. به گزارش آفتاب نیوز بررسیهای بعدی نیز تایید میکرد که «انحصار توزیع» و «واردات و توزیع شبکهای» غائله گوشت را شکل دادهاند. به همین خاطر گوشتی که با دلار ۴۲۰۰ تومانی وارد شد، عملاً با دلار ۱۵ هزار تومانی بهدست مصرفکننده رسید. گفته شد اگرچه بیش از ۱۰۰ شرکت مجاز به واردات گوشت هستند، اما کمتر از ۵ شرکت بخش عمده واردات را در دست گرفتهاند. گوشتهای وارداتی نیز جای آن که مستقیم به مراکز عرضه برسد، ابتدا به چند شرکت واسطهای تحویل داده میشد تا آنها بنابر سهمیه تعریف شده، گوشت را در میان فروشگاههای مختلف توزیع کنند. در همان زمان بود که عباس جعفری دولت آبادی، دادستان تهران نیز اعلام کرده بود: «اولین پرونده در رابطه با گوشت قرمز در شعب ویژه تشکیل شده است. در این رابطه دو نفر از ستاد تنظیم بازار استان تهران و دو نفر از سایر دستگاههای مرتبط با تامین و توزیع گوشت بازداشت شده و پرونده آنها در حال تکمیل تحقیقات است.» بررسی صحبتهای تولیدکنندهها و مقامهای صنفی نیز نشان میدهد که روندی مشابه در تامین و توزیع نهادههای دامی بخش مهمی از گرانی گوشت داخلی را به گردن دارد. در حالی که ۷۰ درصد از نهادههای دامی وارداتی است و ارز ۴۲۰۰ تومانی برای تامین آن اختصاص داده شده است، اما با قیمتی بالاتر به دست تولیدکننده رسید و در قیمت نهایی گوشت، تاثیر جدی گذاشت.
افزایش تعداد دام اما کاهش میزان تولید گوشت
علیاصغر ملکی، رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی به ایرنا میگوید: «در بررسی علت گرانی کالاها، هزینههای تولیدکننده را هم باید در نظر گرفت. در حال حاضر، هزینههای دامداریها هم افزایش یافته و روی قیمت نهایی گوشت تاثیر جدی دارد. کارگران، حقوقشان بالا رفته است. هزینه آب و برق افزایش یافته، اجارهها و هزینه سالنهای سوله بالا رفته است.» آخرین گزارش مرکز آمار ایران نیز نشان میدهد که در زمستان ۹۷، تورم تولیدکننده در بخش کشاورزی ۴۸.۸ درصد بوده است. اما با وجود تمام این مسائل، در حال حاضر ۶۴.۸ میلیون راس دام سبک در کشور وجود دارد. تعداد دامهای کشور در سالهای اخیر روند افزایشی داشته است. بررسی گزارشهای مرکز آمار نشان میدهد که در انتهای زمستان سال گذشته، ۴۸ میلیون و ۵۰۰ هزار راس گوسفند و بره در دامداریهای کشور وجود داشت، در حالی که این تعداد در سال ۹۶، ۴۰ میلیون راس بود. با این وجود، آمار کشتار دام و تولید گوشت روند کاهشی داشته است. به طور میانگین در زمستان ۹۷ نسبت به زمستان ۹۶، ۲۳ درصد گوشت کمتر در کشور تولید شد. این کاهش در تولید گوشت گوسفند و بره ۳۴ درصد، و گاو گوساله ۱۵ درصد بوده است. پرسوجو در میان تولیدکنندهها و فروشندهها، نشان میدهد که علت این اتفاق بیمیلی دامداران به فروش دام بوده است. علیاصغر ملکی، رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت گوسفندی میگوید: «امسال بارشها خوب بوده و در صحرا علوفه زیادی وجود داشته است، به همین خاطر باید گوشت بیشتری عرضه شود و قیمتها کاهش یابد اما این اتفاق نمیافتد. چرا که دامدارها دامشان را نگه داشتهاند.»! بررسی در میان منابع مختلف نشان میدهد که سوءاستفاده از ارز ۴۲۰۰ تومانی، کاهش تولید گوشت در کشتارگاهها و تخلف در توزیع عوامل اصلی گرانی این کالای اساسی بود.
افزایش ۱۰۸ درصدی قیمت گوشت در یکسال
میانگین قیمت یک کیلو گوشت گوسفندی در شهرهای ایران در خرداد ۹۸، ۹۲ هزار و ۲۰۰ تومان بود، عددی که ۱۰۸ درصد نسبت به خرداد سال ۹۷ افزایش داشت. همچنین در زمستان سال ۹۷، تولید گوشت گوسفندی در کشتارگاههای رسمی کشور ۳۴ درصد کاهش اما واردات آن، ۱۴۶ درصد افزایش داشت. از طرف دیگر هزینه خوراک دام تا ۷۰درصد در قیمت محصولات پروتئینی نقش دارد و ۷۰درصد از خوراک دام نیز وارداتی است. هر کدام از این اعداد، شبیه به قطعههای یک پازل از دلایل بیش از دو برابر شدن قیمت گوشت قرمز در یک سال روایت میکنند.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn