برگزاری جلسه کمیته دستمزد؛ تشکل های زرد٬ دولتیها و کارفرمایان در مقابل کارگران
با وجود اینکه بر اساس آمارهای رسمی سبد معاش خانوارهای کارگری در هفته های اخیراز مرز ۸ میلیون تومان عبور کرده است؛ تاکنون کارفرمایان با حمایت دولت وتشکل های زرد حکومتی ما نع ترمیم و افزایش دستمزد شده اند.آیا برگزاری جلسه آتی کمیته دستمزد صرفا تشریفاتی نیست؟
جلسات نمایشی شورای عالی کار
اولین جلسه کارگروه تخصصی مزد، ذیل شورای عالی کار، دوشنبه این هفته برگزار میشود.به گزارش خبرنگار ایلنا، اولین جلسه کمیته دستمزد یا همان کارگروه تخصصی مزد که یکی از کمیتههای ذیل شورای عالی کار است، دوشنبه (سیزدهم آبان ماه) راس ساعت ۱۶ برگزار خواهد شد.
از نمایندگان کارگران، دولت و کارفرمایان برای شرکت در این جلسه دعوت شده و قرار شده هر سه گروه راهکارهای علمی خود را در مورد حداقل مزد و پیشنهادات اولیه برای مزد ۹۹ را ارائه دهند؛ چالش اصلی اینجاست که آیا دولتیها و کارفرمایان حاضر به پذیرش سبد معیشت و راهکارهای کارگران هستند یا بازهم قرار است به نرخهای تورم رسمی و همچنین مشکلات اقتصادی اشاره و به روال معمول، از زیر بار اجرای ماده ۴۱ قانون کار طفره بروند؟! بند دوم ماده ۴۱ قانون کار بر لزوم تعیین حداقل دستمزد متناسب با سبد حداقلی معاش خانوار متوسط تاکید دارد.
ژرفش شکاف مزد-هزینه
سبد معاش خانوار» مولفهای است که از دل بند دوم ماده ۴۱ قانون کار بیرون میآید؛ ماده ۴۱ قانون کار تاکید دارد دستمزد کارگران باید براساس نرخ تورم رسمی و به گونهای تعیین شود که هزینههای ماهانهی خانوار متوسط را پوشش دهد؛ براساس این تاکید قانون کار است که در یکی، دو سال گذشته، محاسبه سبد معاش برای یک خانوار متوسط ۳.۳ نفره، تبدیل به یک گفتمان مسلط در مذاکرات دستمزد شده است؛ گفتمانی که البته تاکنون به یک راهبرد عملی و ملموس در پروسهی «تعیین دستمزد» تبدیل نشده است…
سبد معاش در شهریور ماه از مرز ۸ میلیون تومان عبور کرده است. درشهریور ماه برای اولین بار، نرخ سبد معاش خانوار از مرز ۸ میلیون تومان گذشته و به ۸ میلیون و ۷۴ هزار تومان در هر ماه رسیده است؛ به عبارت سادهتر، یک خانوار ۳.۳ نفره اگر بخواهد همه مولفههای زندگی را در حد نسبتاً قابل قبولی فراهم آورد، در شهریورماه ۹۸ نیاز به ۸ میلیون و ۷۴ هزار تومان درآمد دارد.
مقایسه این رقم با سبد معاش محاسبه شده در اسفند ماه ۹۷ که مبنای مذاکرات مزدی ۹۸ قرار گرفت، میزان شاخصی تحت عنوانِ «مابهالتفاوت، جهت نگهداری قدرت خرید در همان شرایط» را مشخص میکند؛ در واقع تفاوت سبد معاش شهریور ماه سال جاری با سبد معاش اسفند ماه سال قبل نشان میدهد که خانوارهای کارگری چقدر پول اضافه به نسبت روز اول فروردین نیاز دارند تا قدرت خرید خود را در سطح روزهای ابتدایی سال نگه دارند. سبد اسفند ماه ۹۷ که هر سه گروه کارگری، کارفرمایی و دولت بر سر مبلغ آن توافق داشتند، ۳ میلیون و ۷۵۹ هزار تومان بوده است…در این اوضاع، کارگران هر ماه شاهد افول هرچه بیشتر «قدرت خرید خود» هستند…
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn