چالش های پذیرش لوایح پالرمو و سی اف تی ؛ جدال بر سر پولشویی
در گرما گرم تحول های منطقه و همزمان با نزدیک شدن به پایان فرصت ۶۰ روزه سوم ایران به طرف های باقیمانده در برجام؛ کشمکش واصطکاک میان جناح های حکومت بر سرتصویب لوایح پالرمو و سی اف تی شدت بیشتری پیدا کرده است.
جدال بر سر پولشویی؛ اصطکاک منافع جناح های حکومتی!
جهان صنعت – محمدجواد ظریف در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی به سوال محمدجواد ابطحی پاسخ داد. سوالی که درباره علت اظهارات وزیر خارجه در باب پولشویی به میزان ۳۰ هزار میلیارد تومان در ایران و انفعال در برابر وقتکشی سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس در مجلس مطرح شده بود اما ظریف سوال را نگاه جناحی نمایندگان دانست و منفعت ملی را به حضور کامل در بهارستان ترجیح داد از این رو به بهانه حضور در جلسه شورای امنیت زودتر از موعد قانونی مجلس را ترک کرد. البته وزیر امور خارجه در بخشی از سخنانش تاکید کرد که بیشترین تلاش برای مقابله با حرکت غربیها جهت مقابله با پولشویی را جمهوری اسلامی و وزارت خارجه انجام داده و بعد از آخرین اقدام گروه ویژه مالی(FATF) علیه ایران نیز تندترین دفاع را از موضع جمهوری اسلامی خود او داشته است.
به هرحال با وجود توضیحات ظریف اما نماینده سوالکننده از پاسخ او قانع نشد. ابطحی معتقد بود که ظریف در رابطه با اینستکس و تعهدات اروپاییها جوابی نداده است و اینکه وزیر امور خارجه بگوید که عدهای پول دادند تا گروهی با FTAF مخالفت کنند کاملا غیرمنطقی است. در نهایت مسعود پزشکیان که ریاست جلسه علنی را برعهده داشت وساطت کرد تا دوباره از آقای ظریف در جلسه بعدی دعوت شود تا ضمن پاسخ به سوال ذوالنوری به صحبتهای ابطحی نیز گوش کند.
اما محمدجواد ظریف در صحن علنی مجلس ابتدا گلایهای را نسبت به هیات رییسه مطرح کرد و آن اینکه در طول سه ماه گذشته هشت بار برای پاسخ به سوال بهارستاننشینها به مجلس آمده است و این باعث شد که ظریف از جلسات مهم دیگر خود عقب بماند. البته وزیر امور خارجه بعد از پاسخ به سوال نماینده صحن علنی را ترک کرد…ظریف در ادامه پاسخ به سوال خود در مجلس گفت: بیشترین تلاش را برای مقابله با حرکتهای غربیها در مورد پولشویی، جمهوری اسلامی و وزارت امور خارجه انجام داده است و ما این تلاشها را ادامه خواهیم داد. الان هم که آخرین اقدام کمیته اقدام مشترک (FATF) در مورد پولشویی علیه ایران صورت گرفت، تندترین دفاعها از موضع جمهوری اسلامی را بنده کردم.
وزیر امور خارجه خاطرنشان کرد: صحبتی که قبلا در مورد پولشویی کردم، صحبت بنده نبود بلکه اظهاراتی بود که مقامات مختلف کشور مطرح کرده بودند. وظیفه من حمایت و دفاع از جمهوری اسلامی است و حتما یک مقداری و شاید عقل داشته باشم که صحبتی نکنم که در خارج مجبور شوم خودم از آن دفاع کنم.اتهاماتی که به جمهوری اسلامی وارد میکنند این است که به این کنوانسیونها نمیپیوندد چراکه نمیخواهد با تروریسم و پولشویی مقابله کند ولی آنچه من عرض کردم این بود که گروههای فشاری هستند که آنها منافع مالی شخصی دارند. حالا شما میتوانید در تلویزیون ببینید که در دادگاه سلطان سکه در خصوص روشهای پولشویی چهگفتند…اگر برخی ۱۰۰۰ میلیارد از پولشویی سود نبردهاند نیاز نبود دولت و قوه قضاییه ۶۰ صفحه آییننامه تصویب کنند. مگر دو هفته گذشته دولت و قوه قضاییه قانون تصویب نکردند؟ اگر پولشویی نیست پس سلطان سکه را به چه جرمی اعدام کردید؟..
پس از خارج شدن وزیر امور خارجه کشورمان از مجلس، محمدجواد ابطحی بیان کرد: کار آقای ظریف خلاف آییننامه است. ایشان باید به صحبتهای ما گوش میدادند. من باید با چه کسی حرف بزنم؟! ایشان یکطرفه صحبت کرده است و سپس مجلس را ترک کرد. این کار توهین به مجلس و خلاف آییننامه است. آقای پزشکیان این کار درست نبود.مسعود پزشکیان که ریاست مجلس را برعهده داشت به ابطحی گفت: شما حرفتان را بزنید، چشم، به این موضوع رسیدگی میکنیم.ابطحی ادامه داد: آقای ظریف باید مینشستند و به سوالات گوش میدادند. ایشان درباره اینستکس، تعهدات اروپا و پولشویی صحبت نکردند. این چه استدلالی است که ایشان بیان میکنند که عدهای پول گرفتند تا با FATF مخالفت کنند. پس آنهایی هم که با FATF موافق هستند پول گرفتند؟ آخر این چه استدلالی است؟!…
اف ای تی اف همچنان پرچالش
تجارت آنلاین – آخرین مهلت کارگروه ویژه اقدام مالی برای تعلیق اقدامات تقابلی علیه ایران رو به پایان است؛ زیرا از آخرین مهلت به ایران چهار ماه میگذرد… وزیر امور اقتصاد و دارایی اظهار کرد: از آنجایی که یک ماه پیش از برگزاری اجلاس اصلی FATF، اجلاس مقدماتی آن برگزار میشود ما باید پیش از اجلاس مقدماتی گزارشی از وضعیت خود ارائه دهیم تا شرایط مان در اجلاس مقدماتی بررسی و تعیین تکلیف شود بنابراین مهلتمان خیلی کمتر از چهار ماه است. ما در گذشته چندین بار از FATF درخواست تمدید مهلت کرده ایم که با درخواستمان موافقت شده است، اما این مرتبه به ما هشدار داده اند که این آخرین بار است و دیگر مهلت ایران قابل تمدید نیست…
وزیر امور اقتصاد و دارایی ادامه داد: بنابراین مهلتمان خیلی کمتر از چهار ماه است و طبیعی است اگر در این مهلت کارهای مربوطه در داخل کشور انجام نشود به طور خودکار وارد لیست سیاه FATF میشویم و پس از آن برای خروج از لیست سیاه باید مجددا برنامه اقدام بنویسیم که ممکن است آن زمان شرایط سخت تری را مطرح کنند…از سوی دیگر احمد سالک با انتقاد از اصرار دولت بر تصویب لوایح FATF، اظهارداشت: اصرار دولتمردان برای تصویب FATF جای تعجب دارد چرا که مومن از یک سوراخ، دو بار گزیده نمیشود. وی ادامه داد: دولت مدام بر تصویب برجام تاکید میکرد، اما امروز میبینیم که با وجود برجام هم دشمنان دست از تحریم ایران برنداشته اند…ایران ۴۰ سال است که در تحریم است، اما با وجود این تحریمها در بسیاری از عرصه ها به خودکفایی رسیده است و اصرار دولتمردان بر تصویب لوایح FATF صرفا به این دلیل است که آنان در این باره به طرف مقابل تعهد داده اند.
ادامه گفتگو با طرف های برجام و لوایح پالرمو و سی اف تی
همچنین معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه در گفتوگو با روزنامه اعتماد از جمله اظهار داشت: یکی از هشدارهایی که وزارت خارجه در جلسات مختلف داده است، بحث FATF است. مانند این است که شما از من سوال کنید نظر شما در مورد سفرکردن چیست؟ من میگویم سفرکردن کار بسیار خوبی است، ولی مخالف گرفتن پاسپورت هستم.
کسی که میخواهد از مرزهای کشور خود خارج شود، یک شرط مورد توافق بینالمللی، داشتن پاسپورت است. امروز FATF یعنی داشتن پاسپورت. اگر سیستم بانکی ایران میخواهد با سیستم بانکی جهان اعم از کوچک یا بزرگ آن هر نوع ارتباطی را برقرار کند، شرط آن FATF است.امروز FATF و مقررات آن شرط حضور سیستم بانکی ما در بیرون از مرزهاست. خواه این بانک در افغانستان، سوریه و چین باشد یا در اروپا. متاسفانه به این مفهوم توجه نشده است.FATF ابزار شما برای خارجشدن از مرزهای شما در سیستم بانکی است.
اگر ما نتوانیم به سلام از این وضعیت عبور کنیم، سیستم بانکی کشور بهطور کامل فلج خواهد شد. یعنی شما حتی امکان حضور در کشورهای دوست و همسایه را در حوزه بانکی نخواهید داشت.اگر در این چند ماه که به ما فرصت داده شده نتوانیم FATF را بگذرانیم، مطمئن باشید که سیستم بانکی کشور با یک بحران جدی روبهرو خواهد شد.تاکنون فرصتهای سه و چهار ماهه بسیاری به ما داده شده است و بالاخره تا یک سال، دو سال الی چهار سال این موضوع طول کشید. امروز و در آخرین جلسه اعلام کردند که بهمنماه پایان کار است. اگر ما این سد را رد نکنیم، مانند تیر خلاص به سیستم بانکی کشور است که به علت تحریمها بهشدت آسیب دیده است.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn