اخبار

چرا تغییری در قیمت کالاهای اساسی به نفع مردم دیده نمی‌شود؟

در حالیکه دولت مدعی است ثبات به بازار ارز بازگشته اما قیمت کالاهای اساسی و مایحتاج مورد نیاز مردم همچنان افزایش پیدا می کند. کسب رانت و سود های هنگفت توسط لایه های متمول و به موازات ان فقر گسترده در جامعه نتیجه سیاست های اقتصادی نظام حاکم است.

به کام رانت خواران و دلال ها،به زیان توده های مردم

جهان صنعت – دولت از اداره بازار مواد غذایی برنمی‌آید؛با اینکه چند ماهی می‌شود ثبات به بازار ارز بازگشته اما هنوز قیمت کالاهای اساسی و مورد نیاز مردم با کاهش مواجه نشده است. این در حالی است که عده‌ای از صاحب‌نظران اقتصادی در واکنش به انتقادات مردم در رابطه با ارزان نشدن قیمت کالاها آن هم با وجود کاهش نرخ ارز اعلام کردند ارتباط افزایش نرخ ارز با افزایش قیمت‌ها در بازار رابطه‌ای مستقیم و فوری است اما کاهش نرخ ارز لزوما به همان سرعت افزایش نرخ، روی قیمت کالاها تاثیر نمی‌گذارد و مدت زمانی طول می‌کشد تا این اثرگذاری در بازار محسوس شود.

با این وجود اگرچه با کاهش قیمت ارز طی ماه‌های اخیر روبه‌رو هستیم اما کاهش قیمتی را در بازار مایحتاج مورد نیاز مصرف‌کنندگان مشاهده نمی‌کنیم. بنابراین به نظر می‌رسد که گذشت زمان نه تنها تاثیری در کاهش قیمت کالاها ندارد بلکه افزایش قیمت‌های جدیدی را برای کالاهای اساسی رقم می‌زند همان‌طور که طی هفته‌های اخیر با افزایش قیمت کالاهایی نظیر لبنیات و نان در بازار روبه‌رو بودیم.

در واقع زمانی که نرخ ارز با جهش غیر‌قابل باور در سال گذشته روبه‌رو شد، انواع و اقسام کالاهای اساسی نیز به تناسب افزایش نرخ ارز با گرانی‌های عجیب و غریبی روبه‌رو شدند اما حالا که قیمت دلار از ۱۸ هزار تومان به کانال ۱۱ هزار تومان برگشته است، تغییری در قیمت کالاهای اساسی به نفع مردم مشاهده نمی‌شود. به همین دلیل برخی کارشناسان بر این باور هستند که در بازار نابسامان کشور زمانی که قیمت کالایی بالا می‌رود، دیگر به روال سابق باز‌نمی‌گردد. به عبارت دیگر قیمت کالاها با افزایش قیمت ارز بالا می‌رود اما با کاهش قیمت ارز به پایین برنمی‌گردد.

این در حالی است که سال گذشته با افزایش قیمت‌های پی‌در‌پی به دنبال نوسان قیمت ارز در بازار روبه‌رو بودیم؛ موضوعی که به عنوان بهانه‌ای برای گرانفروشی بین عرضه‌کنندگان انواع کالاها در بازار دست به دست می‌شد. اما حالا که شرایط بازار ارز تا حدی به روال عادی برگشته است، خبری از کاهش قیمت یا حتی ثبات قیمت در بازار کالاهای اساسی نیست… اگر قیمت ارز بیشتر از آنچه تا‌کنون اتفاق افتاده پایین هم بیاید، نباید منتظر کاهش قیمت در بازار بود چرا که دلالان و سودجویان همواره به راحتی در بازار کالاهای اساسی فعالیت می‌کنند و موجب ضرر مصرف‌کنندگان خواهند شد…

جهت‌گیری‌های اقتصادی به سود چه کسانی است؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایلنا، فرشاد مومنی در نشست هفتگی موسسه دین و اقتصاد گفت: مجموعه تحولاتی که در همه عرصه‌های حیات جمعی ایرانیان در سال ۹۷ اتفاق افتاد نیازمند یک واکاوی گسترده و عمیق است. از منظر اقتصادسیاسی در این سال یک تحول مهم در ماهیت دولت، به معنای حکومت، روی داد که اگر واکاوی بایسته صورت نگیرد می‌تواند پیامدهای سنگینی برای آینده کشور داشته باشد. آن تحول بزرگ این است که در سال ۹۷ مجموع رانت‌های ایجاد شده از ناحیه سیاست‌های اقتصادی نادرست دولت از اندازه رانت خام‌فروشی فراتر رفت که نقطه عطف در اقتصادسیاسی ایران است.

وی ادامه داد: درباره سیاست‌های تضعیف ارزش پول ملی یا همان افزایش نرخ ارز، با وجود اختلافات گسترده، کارشناسان اتفاق نظر دارند که این سیاست تورم‌زا به دلیل وابستگی تولید به واردات در ایران، ابعاد بسیار فراتری از آنچه در ادبیات موضوع مطرح است را به دنبال دارد…ما همه این تجربه‌ها را کرده‌ایم اما باز مشاهده می‌کنیم که مافیای رسانه‌ای دائما حرکت به سمت این سیاست‌ها را تشویق می‌کند و حالا هم با پشتیبانی نئوکلاسیک‌های وطنی دوباره موجی را به راه انداخته‌اند که بحران تورم ربطی به افزایش نرخ ارز ندارد یعنی آگاهانه فضای ذهنی سیاست گذاران را آشوب ناک می‌کنند تا آنچه اتفاق افتاده را به درستی نفهمند.

مومنی با بیان اینکه در اثر جهش ارزی سال ۹۷، شاهد بی‌سابقه‌ترین فرار سرمایه بودیم، گفت: براساس گزارش‌های رسمی با افزایش نرخ ارز و همدلی و همراهی نظام تصمیم گیری با آن، ایرانیان در سال ۹۷ به اندازه ۱۰ سال پیش در ترکیه ملک خریداری کرده اند و ابراز شگفتی میکردند که این در شرایطی بود که بخش مسکن ایران بیشترین سود سوداگری را داشته است که در ادبیات اقتصادی به آن پارادکس لوکاس می‌گویند یعنی وقتی فضا ناامن باشد سرمایه از وجود بازدهی بزرگ صرفه نظر کرده و به جای امن می‌رود…

باید توجه داشت که افزایش نرخ بنزین دوباره در شرایطی مطرح میشود که شاخص فلاکت از مرز ۵۰ درصد عبور کرده است در حالیکه متوسط جهانی این شاخص ۱۲ درصد است.این اقتصاددان تصریح کرد: در سال ۱۳۹۶ آشفتگی ناشی از دستکاری قیمت‌های کیدی باعث شد تا تجارت پول به موتور خلق ارزش افزوده تبدیل شود و نسبت سود تعلق گرفته به سپرده‌های بانکی در بازار رسمی پول از مرز ۱۶ درصد گذشته که بالاترین میزان پاداش به تجارت پول در سطح دنیا در آن سال بود و ببینید در این زمینه ما چه ادعاهایی داریم و چگونه عمل می‌کنیم.

وجود ۲ تریلیون تومان نقدینگی سرگردان

به گزارش خبرنگار مهر، احمد همتی در جلسه شورای برنامه‌ریزی و ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی استان سمنان به میزبانی استانداریاظهار داشت: دو تریلیون تومان نقدینگی سرگردان در کشور وجود دارد…در شرایط فعلی برای ایجاد هر شغل نیازمند سرمایه‌گذاری یک میلیارد تومان است که تحقق این امر با مشارکت بخش خصوصی با دولت محقق خواهد شد…

افزایش ۱۷۵ درصدی قیمت زمین در کشور طی یک سال

اسکان نیوز: مرکز آمار گزارشی ازتحولات قیمت زمین، آپارتمان و اجاره بها حد فاصل بهار ۹۷ تا بهار ۹۸ منتشر کرد که نشان می دهد قیمت زمین در مدت مذکور ۱۷۵ درصد و نرخ اجاره بها ۳۵ درصد رشد داشته است. وضعیت قیمت فروش و اجاره زمین و ملک از سوی مرکز آمار ایران برای فصل بهار سال جاری از سوی مرکز آمار ایران منتشر شد.بنگاه‌های معاملات ملکی کشور موظف هستند مشخصات کلیه‎ معاملات خرید و فروش و اجاره را در سامانه‎ اطلاعات مدیریت معاملات املاک و مستغلات کشور ثبت کنند.بر این اساس در فصل بهار سال جاری نسبت به بهار سال گذشته قیمت فروش یک مترمربع زمین یا زمین ساختمان مسکونی کلنگی افزایش ۱۷۴.۶ درصدی داشته است.قیمت فروش یک مترمربع زیربنای مسکونی ۱۰۹.۶ درصد و متوسط مبلغ اجاره به‌علاوه‎ سه‌ درصد ودیعه‎ پرداختی برای اجاره‎ یک مترمربع زیربنای مسکونی ۳۵ درصد افزایش داشته است.

 

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn

 

Print Friendly, PDF & Email
دکمه بازگشت به بالا