
تیر خلاص
بالاخره فشارها تاثیر خود را گذاشت و مجمع تشخیص مصلحت نظام لوایح باقی مانده از FATF را کنار گذاشت تا زین پس شاهد اتفاقات دیگری در این حوزه باشیم. محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام دراین خصوص میگوید: «مدت زمان بررسی لوایح پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت نظام سپری شده است و در این حالت از نظر آیین نامه داخلی مجمع تشخیص، وقتی زمان پایان پذیرد، نظر شورای نگهبان درباره لوایح، محکم است.» این در حالی است که بهنظر میرسد عدم تصویب لوایح باقی مانده FATF در مجمع تشخیص و خارج نمودن پالرمو و CFT از دستور کار، فصل جدیدی از برخورد این نهاد بین دولتی را با ایران رقم بزند و مجمع باید منتظر پذیرش تبعات عدم تصویب این لوایح باشد…
وقتکشی
هفته اول بهمن نیز گذشت و تکلیف لوایح باقی مانده از FATF مشخص نشد و اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام تنها به این گزاره که «مهلت مجمع برای بررسی لوایح پالرمو و CFT به پایان رسیده است» بسنده کردند. این در حالی است که بهنظر میرسد عزمی در برخی اعضا وجود داشت که این پروسه کشدار و فرسایشی شود تا موعد مقرر بررسی نیز تمام شود. شاید این بهترین رویکردی بود که مخالفان این لوایح در مجمع میتوانستند دنبال کنند چرا که نه این لوایح را صریح رد کردند که با انتقادات مخالفان روبهرو شوند و نه تایید که بخش دیگری از مخالفان این لوایح را تحریک کنند. به عبارت دیگر مجمع با شیوه ظاهرا زمینههای خروج از لوایح CFT و پالرمو را فراهم کرد تا این لوایح عملا با بنبست مواجه شوند. هر چند که برخی متغیرهای داخلی و بینالمللی از جمله ترور سردار شهید سلیمانی از سوی آمریکاییها در این مساله تاثیر بسزایی داشت. با این حال اینکه مجمع بخواهد با لوایح FATF که کاملا تخصصی و فنی هستند برخورد سیاسی و جناحی داشته باشد اصلا امری موجه نبوده و نیست. هر چند که بهنظر میرسد فشارهای بیرونی بهخصوص پیامکهای سازمان یافته و تهدیدآمیز در روند خارج کردن این لوایح از دستور کار بیتاثیر نبوده است. چنانکه چندی پیش سیدمحمد صدر عضو مجمع تشخیص در این خصوص به «آرمان ملی» گفت: «ما که علم غیب نداریم، اما نشانههایی جدی از دخالت سیاسی بیرونی وجود دارد. هر بار که در کمیسیون میخواستیم این لوایح را بررسی کنیم، پیامکهای تهدیدآمیز شروع میشد. برای خود من بیش از ۱۷۰ پیامک گوناگون آمد که مشخص است از جایی هدایت صورت میگیرد و مشخص است که جریانی پشت این پیامها فعال بوده است.» با این وجود افکار عمومی هنوز تصویب نشدن لوایح FATF و تبعات حاصل از آن را متوجه مجمع تشخیص میداند که باید نسبت به آن پاسخگو باشند. چرا که هیچ دلیل منطقی و مستدلی در جهت رد کردن این لوایح وجود ندارد.
FATF و منافع ملی
لوایح پالرمو و CFT بدون اظهار دلایلی منطقی و کارشناسانه مخالفان از دستور کار مجمع تشخیص مصلحت نظام کنار رفت تا وضعیت روابط مالی و بانکی کشورمان با سایر کشورها برهمان منوال باقی بماند. جایی که شاید حتی چین و روسیه نیز که از شرکای ایران هستند از همکاری با ایران به دلیل عدم پذیرش FATF سر باز زنند. این در حالی است که با وجود برخوردهای سیاسی این لوایح نه سیاسی بلکه کاملا در راستای شفافیت مالی و اقتصادی کشورها عمل میکنند. چنانکه رئیسجمهور نیز میگوید: «نمیشود قانون و مقرراتی را که دولت آن را تصویب کرده و به عنوان لایحه به مجلس داده و مجلس نیز به عنوان نماینده ملت آن را تصویب کرده بین زمین و آسمان بماند. مخالفان FAFT توضیح دهند و نمیشود با شعار و چهار تا حرف در فضای مجازی و حقیقی و رسانهها منافع ملی را زیر پا بگذاریم.»
زمان بررسی مجمع تمام شده
دبیر مجمع تشخیص مصلحت با اشاره به آخرین وضعیت بررسی لوایح مربوط به FATF اظهار داشت: مدت زمان بررسی لوایح پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت نظام سپری شده است و در این حالت از نظر آیین نامه داخلی مجمع تشخیص، وقتی زمان پایان پذیرد، نظر شورای نگهبان درباره لوایح، محکم است. ایسنا نوشت؛ محسن رضایی در جمع اعضای بسیج رسانه در مجتمع ولیعصر با بیان اینکه دولت و مجلس در پی این هستند که مسائل را از طریق دیگری پیگیری کنند، گفت: از نظر ما در مجمع تشخیص مصلحت نظام، فعلا نمیتوانیم بحث را پیگیری کنیم و بنابراین از نظر ما نظر شورای نگهبان حاکم است. وی افزود: بنابراین موضوع پذیرش شروط FATF فعلا بسته به این است که خود نهاد FATF کاری را انجام دهد، چون مجمع بیاعتماد شده است. رضایی با بیان اینکه در حال عبور از وضعیت راهبردی قبلی به وضعیت راهبردی جدیدی هستیم، اظهار کرد: در یکی از نقاط عطف تاریخ انقلاب قرار داریم به شکلی که از زمان پایان جنگ تا ۲ سال پیش یک شرایط داشتیم، اما از ۲ سال پیش تاکنون وارد شرایط جدید شدهایم که درک این شرایط بسیار مهم است و اگر با شرایط راهبردی جدید انطباق پیدا کنیم، تصمیمهای بهتری اتخاذ خواهیم کرد.
آرمان ملی- حمید شجاعی
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn