۴ میلیون و ۹۴۰ هزار تومان، میانگین هزینههای حداقلی خانوار
در حال حاضر، اکثر مردم میهن ما یعنی کارگران و زحمتکشان بیکار، نیمه بیکار و کمدرآمد، افرادی با دستمزدهایی ثابت و حتی لایههایی اجتماعی با درآمدی متوسط پشت دیوارهای بلندبالای تورم، گرانی، و کمبود کالاهای اساسی ماندهاند. آنان برای تهیهٔ ضروریترین نیازهای زندگی روزمرهشان ازجمله و بهویژه مواد غذایی بهطورکامل درعذابند و و زندگیشان بهتمام معنی فلج شده است…
آخرین گزارش مرکز آمار از شاخص تورم نشان از ادامه سیر نزولی این شاخص کلان اقتصادی طی ماه گذشته دارد. طوریکه نرخ تورم در پایان بهمن به ۳۷ درصد رسیده است. هرچند اعداد و ارقام شاخصهای کلان روند امیدوارکنندهای را به تصویر میکشد، اما شکاف تورمی میان دهکهای مختلف شکاف بیشتری پیدا کرده و ۴/۰ درصد افزایش پیدا کرده است. در پایان یازدهمین ماه سال تورم برای دهک اول نرخ ۳/۳۶ درصد و برای دهک دهم نرخ ۹/۳۸ درصد را نشان میدهد. به این صورت در ماه مورد مطالعه پردرآمدها بیشتر مورد اصابت تورم و افزایش قیمتها قرار گرفتهاند و اقشار کمدرآمد در این زمینه وضعیت بهتری داشتهاند.
بررسی شاخص کل قیمت مصرفکننده نشان میدهد، بیشترین عدد شاخص متعلق به دهک دهم درآمدی، یعنی اقشار برخوردار جامعه است. در بهمن ماه شاخص تورم و هزینه برای این دهک به ۹/۳۸ درصد رسیده و فاصله ۶/۲ درصدی با دهک اولی دارد که طی بهمن ماه تورم ۳/۳۶ درصدی را تجربه کرده است. این نرخ برای دهکهای سوم تا پنجم ۱/۳۷ درصد محاسبه شده و برای دهکهای دوم و ششم ۳۷ درصد است. دهکهای هفتم، هشتم و نهم نیز بهترتیب با تورم ۳/۳۷، ۴/۳۷ و ۸/۳۷ درصدی مواجه شدهاند. نگاهی به جزئیات این آمار نشان میدهد همچنان گروه خوراکیها، آشامیدنیها و مواد دخانی نقش مهمی در شکلگیری تورم قابلتوجه میان دهکها مختلف دارد. در این زمینه هم گروههای پردرآمد جامعه تورم بیشتری را در بهمن ماه تجربه کردهاند. دهک دهم با تورم ۱/۵۰ درصدی رکورددار تورم مواد خوراکی است. برای دهک اول درآمدی نیز تورم ۴/۴۴ درصد ثبت شده تا در این زمینه هم شاهد شکاف ۷/۵ درصدی بین تورم خوراکی میان دهکهای اول و دهم باشیم.
دلیل شکاف تورمی چیست؟
سبد مصرفی دهکهای مختلف باعث میشود نرخ تورم برای گروههای درآمدی مختلف افزایش یابد. برای دهک اول جامعه این مواد خوراکی و آشامیدنی هستند که در اولویت مصرف قرار دارند و در سبد هزینه آنها تورم مسکن بهمراتب تاثیر کمتری دارد. همچنین آنقدر که تغییر قیمت کالاهای لوکس و وارداتی روی هزینه پردرآمدها و دهک دهم تاثیرگذار است، در شاخص تورم دهکهای کمدرآمد نقش پررنگی ایفا نمیکند. اگر نگاهی به ماههای قبل بیندازیم متوجه میشویم در آبان ماه که نرخ بنزین دستخوش تغییر شد، این تورم دهکهای کمدرآمد بود که افزایش یافت و دهکهای بالاتر تورم کمتری احساس کردند. در همان ماه بود شاخص تورم حملونقل بیش از سایر گروههای کالایی و خدماتی افزایش یافت. مشخصا گروههای کمدرآمد استفاده بیشتری از حملونقل دارند. در آن ماه نرخ کرایه تاکسیها بهناگاه افزایش یافت و در برخی مسیرها رشد ۱۰۰ درصدی را تجربه کرد. همچنین نرخ بلیت اتوبوسهای بینشهری و قطارهای مسافربری نیز دستخوش تحولاتی شد که مستقیما روی تورم مورد محاسبه دهکهای کمدرآمد تاثیر میگذارد. حال با تخلیه هیجانات ناشی از افزایش قیمت بنزین، قیمت اینگونه خدمات نیز به ثبات رسیده است. اما در بهمن ماه بیشتر شاهد افزایش قیمت گروههای کالایی مانند مسکن، خودرو، نرخ بلیت هواپیما، کالاهای لوکس و وارداتی و … بودهایم که پردرآمدها بیشترین متقاضی این محصولات هستند و هر گونه تغییری در قیمت این گروه از کالاها، مستقیما بر تورم گروههای پردرآمد تاثیر میگذارد. شاید به همین دلیل است که در بهمن ماه نرخ تورم دهک دهم بیش از تورم دهک اول افزایش داشته و شکاف تورمی به ۶/۲ درصد رسیده است.
آرمان ملی
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn