جنگ قدرت در افغانستان
اختلاف بر سر نتایج انتخابات ریاست جمهوری افغانستان پس از قریب به شش ماه به نتیجه نرسید و درنهایت هر دو کاندیدای اصلی همزمان سوگند یادکردند….
به گزارش روز نامه ستاره صلح، موضوعی که واکنشهای مختلف داخلی و خارجی را در پی داشت و چهرههایی نظیر حامد کرزای، رئیسجمهور پیشین و زلمی خلیلزاد، نماینده آمریکا در امور افغانستان تلاشهای بسیاری برای حل مشکل انجام دادند. گفتنی است سال ۲۰۱۴ بعدازاینکه نتایج انتخابات محل جدال شد، عبدالله عبدالله و محمد اشرف غنی با پادرمیانی آمریکا موافقتنامه تشکیل دولت وحدت ملی افغانستان را امضا کردند و غنی بهعنوان رئیسجمهور، پست ریاست اجرایی (مدیریت ۵۰ درصد از پستهای دولتی) را به عبدالله واگذار کرد. بااینحال اشرف غنی، اخیرا طی فرمانی ریاست اجرایی این کشور را لغو و اعلام کرد هیچ حکم صادرشده از سوی ریاست اجرایی، ازاینپس قابلاجرا و معتبر نیست. در واکنش به این موضوع عبدالله هم اعلام کرد اشرف غنی دیگر رئیسجمهوری نیست و «فرامین و احکام او فاقد اعتبار است». در حالی که کمیسیون مستقل انتخابات و سازمان ملل اشرف غنی را رئیس جمهور قانونی می داند. در همین ارتباط کارشناسان و تحلیلگران افغان با ابراز نگرانیهای شدید از شرایط ناشی از بحران سیاسی افغانستان به دلیل سوگند همزمان دو مدعی رئیسجمهوری اعلام کردند علت وضعیت کنونی این کشور نداشتن مشروعیت لازم دولتها از سوی مردم و اعمال فشار خارجی است و تقسیم قدرت میان عبدالله و غنی؛ راهکار فعلی برونرفت افغانستان از بنبست است. گزارش پیش رو به این موضوع میپردازد.
فرزاد رمضانی بونش، کارشناس مسائل شبهقاره، با اشاره به اقدام عبدالله عبدالله و اشرف غنی در برگزاری مراسم تحلیف ریاست جمهوری طی دو مراسم جداگانه و شرایط پیشآمده در این کشور، اظهار کرد: به نظر میرسد بازیگران داخلی و همچنین برخی از بازیگران بینالمللی ازجمله آمریکاییها طیف جدیدی از فشارها را بر روی این دو فرد آغاز خواهند کرد تا آنها با یکدیگر به سازش رسیده و دولت وحدت ملی در این کشور ایجاد شود.
احتمال رایزنیها
وی با بیان اینکه در مراسم تحلیف این دو فرد برخی از شخصیتهایی که تلاش کرده بودند بین عبدالله عبدالله و اشرف غنی میانجیگری کنند و به اختلافات پایان دهند، شرکت نکردند و برخی شخصیتهای سیاسی در افغانستان نیز بر له یا علیه هیچکدام از این دو فرد موضعی نگرفتند، ادامه داد: با توجه به وضعیت کنونی به نظر میرسد طی روزهای آینده بار دیگر شاهد رایزنیها و گفتوگوهایی از سوی شخصیتهای داخلی افغانستان و شخصیتهای منطقهای و بینالمللی با این دو فرد برای تشکیل دولت وحدت ملی در افغانستان باشیم.
بهترین راهحل؟
این کارشناس مسائل شبهقاره بابیان اینکه بهترین راهحل در حال حاضر برای افغانستان جهت برونرفت از وضعیت فعلی تشکیل دولت وحدت ملی نوین در قالب فرمول ۵۰ – ۵۰ است، ادامه داد: در این وضعیت باید قدرت بین آقایان اشرف غنی و عبدالله عبدالله بهصورت مساوی تقسیم شود تا بهمانند گذشته اینگونه نباشد که آقای عبدالله عبدالله علیرغم اینکه مسئولیت دولت اجرایی را بر عهده داشت از اختیاری برخوردار نبود.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet