
ویروس کرونا و انسانیسازی هستی
ویروس کرونا با همه مسائل و مشکلاتی که برای جامعه ایران داشته است، از مسائل و مشکلات اقتصادی گرفته تا رنج و درد بسیارِ کسانی که عزیزانی را به دلیل ابتلا به این ویروس از دست دادهاند و از اضطراب، دشواری و ایثار پزشکان و پرستاران و کادر پزشکی که با این ویروس دستوپنجه نرم میکنند، اما سویه دیگری هم دارد. شیوع ویروس کرونا رخدادی است که فراتر از همه رخدادهای جامعه ایران در طول صد سال گذشته انسانمحوری را برای جامعه ایران به ارمغان آورده است. انسان، محوریت پیدا کرده است. آیین و مراسم و مناسک مذهبی، ورزشی، آموزشی و… برای حفظ جان انسان به تعلیق درآمد.سیمای جهان عوض شده است…
تازهترین گزارش رسمی از کرونا در ایران: ۳۸ هزار و ۳۰۹ نفر مبتلا شدند، ۲۹۰۱ نفر فوت کردند
کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت و درمان ایران ظهر یکشنبه دهم فروردین اعلام کرد: در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۲۳ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در کشور جان خود را از دست دادند. بر این اساس مجموع قربانیان این بیماری در ایران به ۲۶۴۰ نفر رسید. به گفته او از ظهر دیروز (شنبه نهم فروردین) تا امروز ۱۰ فروردین ۲۹۰۱ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شدند. مجموع بیماران شناسایی شده کرونا براساس گزارشهای رسمی تا به حال به ۳۸ هزار و۳۰۹ مورد رسید که ۳۴۶۷ نفر از بیماران در وضعیت شدید این بیماری قرار دارند.
در ایران همزمان با نزدیک شدن به روزهای پایانی تعطیلات نوروزی سختگیریهای بیشتری در ورود و خروج خودروها به شهرها اعمال میشود. فرمانده پلیس راه نیروی انتظامی میگوید: به هیچ عنوان اجازه خروج از استانها داده نمیشود.
با این حال به گفته مسئولان انتظامی آمد و شد میان استانها متوقف نشده است و به همین دلیل پلیس راه و نیروهای نظامی در ورودی شهرها مستقر شدهاند تا از ورود و خروج خودروها جلوگیری کنند.
در همین رابطه تیمور حسینی، فرمانده پلیس راه نیروی انتظامی یکشنبه ۱۰ فروردین به خبرگزاری دانشجویان ایران،(ایسنا)، گفت: «با اجرای طرح فاصلهگذاری اجتماعی، در همه خروجیهای استانها محدودیتهایی را برای تردد قائل شدیم و به هیچ عنوان به افراد اجازه خروج از استان داده نمیشود».
به گفته او ماموران پلیس در ورودی شهرها مستقر شدهاند، «افرادی که وارد شهرها میشوند را به طور دقیق کنترل میکنند و در صورتی که فرد ساکن آن شهر باشد تنها اجازه ورود دارد».
محمدرضا محمودوند، جانشین پلیس راه تهران هم در همین رابطه از استقرار پلیس در سه محور ورودی به این استان خبر داد و گفت: خودروهای با پلاک سایر شهرستانها به مبداء بازگردانده میشوند و به خودروهای پلاک تهران هم اجازه خروج از حوزه استحفاظی تهران داده نمیشود.
به گفته او براساس دستورالعمل اجرایی ستاد مبارزه با کرونا، رانندگانی که قصد تمرد از دستور پلیس را داشته باشند، ۵۰۰ هزار تومان جریمه میشوند و خودرو آنها یک ماه توقیف خواهد شد.
محدودیت ورود و خروج خودروها شامل کامیونهای باربری که کالاهای بهداشتی و ضروری را حمل میکنند، نمیشود. این طرح قرار است تا پانزدهم فروردین در تمامی استانهای ایران ادامه داشته باشد و احتمال دارد بعد از آن نیز تمدید شود.
براساس اعلام کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت و درمان ایران در ظهر یکشنبه دهم فروردین، در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۱۲۳ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در کشور جان خود را از دست دادند تا مجموع قربانیان این بیماری در ایران به ۲۶۴۰ نفر برسد.
جهانپور گفت: از ظهر دیروز (شنبه نهم فروردین) تا امروز ۱۰ فروردین ۲۹۰۱ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شدند.
مجموع بیماران شناسایی شده کرونا براساس گزارشهای رسمی تا به حال به ۳۸ هزار و۳۰۹ مورد رسیده که به گفته جهانپور ۳۴۶۷ نفر از آنها در وضعیت شدید قرار دارند.
به گزارش روزنامه شرق، حمزه نوذری، عضو هیئت علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه خوارزمی، آیین و مراسم و مناسک مذهبی، ورزشی، آموزشی و… برای حفظ جان انسان به تعلیق درآمد. همه چیز فدای حفظ جان یک انسان به قول یورگن کلوپ، مربی نامدار لیورپول اگر تعلیق فوتبال برای حفظ سلامتی یک نفر باشد، ما حاضریم برای همیشه فوتبال را کنار بگذاریم. در تمام گوشه و کنار ایران فریاد حفظ جان انسان و مسئولیت در برابر آن بیش از هر زمان دیگری به گوش میرسد. انسان دیگر ابزار نیست. برای حفظ آرمان دیگری فدا نمیشود. خود انسان هدف است و مهمتر از هرچیز دیگر. به نظر میرسد نوعی اومانیسم در ایران شکل گرفته است.
فریادهای امروز افراد چه بر سر دیگران و چه بر سر دولت فریاد انسانمحوری و انسانگرایی است. فریاد مسئولیت انسان در مقابل خودش و دیگران. این سویه امیدوارکننده شیوع ویروس کرونا است. باید مراقب بود چیزی این انسانمحوری را از ما نگیرد. همه چیز در خدمات انسان باقی بماند و انسان ابزار چیز دیگری نشود. همه عرصههای اقتصادی، سیاسی، مذهبی و… مجبور شدند انسانمحوری را بپذیرند؛ این انسان، چه مؤمن باشد چه نباشد، چه مثل ما فکر کند چه فکر نکند. کدام رخداد تاریخی در ایران چنین ناقوس انسانمحوری را به صدا درآورده است.
بیایید اینگونه فکر کنیم که هر زمان لازم باشد برای حفظ جان یک انسان همه چیز را تعلیق کنیم.این سوال مطرح شد که آیا شیوع ویروس کرونا میتواند تحولات سیاسی و اجتماعی در ایران به دنبال داشته باشد؟ در جواب باید گفت این تحول رقم خورده است. بزرگترین تحول انسانمحوری است و انسان در خدمت چیزی نیست. دیگر جان انسان فدای چیزی نمیشود. خود انسان بی هیچ قیدی مهم است.انسان نقطه مرکزی و بنیادی است که تمامی رویهها و سازوکارهای جامعه انسانیسازی میشود. انقیاد آشکار و پنهان انسان فرو ریخته و ارجاع به هرچیزی جز خود انسان تحتالشعاع قرار گرفته است.شاید بحث از پررنگ شدن جامعه مدنی، اهمیت حضور دولت در ارائه خدمات رفاهی، اقتصادی و… افزایش مسئولیت فردی در اثر همهگیری ویروس کرونا درست و منطقی باشد اما انسانیسازی هستی مفهوم بهتری برای توصیف سویه دیگر این وضعیت است.
تاثیر زیانبار ارتباط سیاست و مذهب در دوران بحران کرونا
کارشناسان مسائل سیاسی معتقد اند تاثیر مذاهب در مبارزه با شیوع اپیدمی ویروس کرونا مشکلآفرین است. او میگوید در جریان بحران کرونا آشکار شد که ارتباط سیاست و مذهب چه نقش زیانباری میتواند داشته باشد.
آندریاس یاکوبس، کارشناس علوم سیاسی و همکار بنیاد کنراد آدناور در مقالهای به تحلیل تاثیر زیانبار مذهب بر تصمیمگیریهای سیاسی در جریان مقابله با بحران کرونا در کشورهای مختلف میپردازد.
به گزارش خبرگزاری آلمان در این مقاله که شنبه نهم فروردین (۲۸ مارس) منتشر شد به کشورهایی اشاره شده که در آنها پس از شیوع ویروس کرونا تجمعهای بزرگ مذهبی به خاطر نفوذ روحانیت و مجامع مذهبی لغو نشده یا لغو آنها دیر انجام شده است.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn