
کوبیدن بر طبل جنگ با اظهار نظر های زیانبار
در تاریخ معاصر، قدرتهای امپریالیستی و نیروهای ارتجاعی از هر فرصتی که داشتهاند برای کوبیدن بر طبل جنگ استفاده کردهاند تا از این فاجعهٔ انسانی، که حاصلش چیزی نیست جز ویرانی و تباهی جامعهٔ بشری و به ویژه تباهی زندگی زحمتکشان، برای تأمین منافع خاص خود و رسیدن به هدفهای غیرانسانی خود سود ببرند…
ظریف در واکنش به ترامپ: ایران آغازگر جنگ را ادب خواهد کرد.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه دولت حسن روحانی، در واکنش به “هشدار” و اظهارات تازهی دونالد ترامپ علیه ایران، در صفحه خود در توییتر نوشت: «دوباره توسط آتشافروزان همیشگی جنگ، گمراه نشو. ایران دوستانی دارد: کسی نمیتواند میلیونها “حلقه نیابتی” داشته باشد. برعکسِ آمریکا که مخفیانه دروغ میگوید، فریب میدهد و ترور میکند. ایران فقط، آشکارا، از خودش دفاع میکند. ایران آغازگر هیچ جنگی نیست، اما آنها را که به این کار دست میزنند ادب خواهد کرد.»
بنا بر سخنان ترامپ نیروهای ارتش آمریکا در عراق دست به تدابیر و اقدامات احتیاطی زده و دولت عراق نیز در جریان این تهدید قرار گرفته است.
نقل و انتقالات نیروهای آمریکایی در خاک عراق
آمریکا در چند روز گذشته از خروج نیروهای نظامی این کشور از چند پایگاه نظامی در عراق و استقرار آنان در پایگاه عینالاسد و پایگاه های دیگر این کشور در نزدیک اربیل در منطقه خودمختار کردستان عراق خبر داده است. خبرگزاری فرانسه نیز روز سهشنبه (۱۲فروردین/۳۱ مارس) گزارشی در باره استقرار سامانه پدافند هوایی پاتریوت در عراق منتشر کرده بود. استقرار پدافند پاتریوت در این پایگاه و در یک نقطه دیگر از خاک عراق برای مقابله با حملات موشکی جمهوری اسلامی ایران و شبهنظامیان شیعه متحد ایران در عراق صورت میگیرد. نیویورک تایمز نیز روز سه شنبه در گزارشی از دستور پنتاگون برای آمادگی عملیاتی نیروهای آمریکایی علیه گردانهای کتائب حزبالله و حشدالشعبی در عراق نوشته بود.
واکنش وزارت امور خارجه و تهدید سپاه به “پاسخهای ویرانگر”
پیش از هشدارهای ترامپ، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، روز سه شنبه (۱۲ فروردین/۳۱ مارس) در بیانیهای نسبت به “کوچکترین خطای دشمنان شرور و ماجراجو در هر نقطهای، علیه جمهوری اسلامی ایران” هشدار داده بود. سپاه پاسداران در این بیانیه از “پاسخ های ویرانگر جبهه انقلاب اسلامی” سخن گفته که حتی “فرصت ابراز پشیمانی” را نیز به آنان نخواهد داد.
یک روز پس از این بیانیه، در روز چهارشنبه (۱۳ فروردین/یک آوریل) هم سید عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نسبت به “تحرکات نظامی آمریکا در عراق” واکنش نشان داد و گفت که این “تحرکات” به خواست دولت و مردم عراق صورت نگرفته است و میتواند به بیثباتی و شرایط فاجعهبار در منطقه منجر شود.
تحرکات “نمایشی” آمریکا در عراق، پاسخ “کوبنده” در صورت خطا
از سوی دیگر به گزارش خبرگزاریهای ایران، همزمان با انتشار خبرهایی از تحرکات تازه آمریکا در منطقه و هشدار تازه ترامپ به ایران، سرتیپ احمدرضا پوردستان، رئیس مرکز مطالعات راهبردی ارتش ایران گفته است: «مطالعه و رصدکلی منطقه نشان میدهد که شرایط آمریکا برای ایجاد یک جبهه جدید مناسب نیست.» پوردستان با اشاره به “مشکلات فراوان آمریکاییها در میان نیروهای مسلح خود و در داخل کشورشان” به دلیل رویارویی با بحران کرونا، تحرکات آمریکا در عراق را “نمایشی” و نتیجهی “حرکتهای مردمی و فشارهای جبهه مقاومت به نیروهای آمریکایی در عراق”، میداند.
امیر پوردستان میگوید: «آمریکایی ها با این حرکت می خواهند، جلوی حملات بعدی نیروی های مردمی عراق را بگیرند». رئیس مرکز مطالعات راهبردی ارتش ایران همزمان هشدار داده است: «اگر آمریکایی ها در عراق دست از پاخطا کنند، پاسخ به آنها منحصر به جغرافیای عراق نخواهد شد و هر جا که منافع آمریکایی ها باشد ممکن است هدف قرار بگیرد.» او پاسخ “نیروهای مسلح و جبهه مقاومت” را در صورت اقدامی از سوی آمریکا، “کوبنده و پشیمان کننده” توصیف کرده است.
“نظامیان آمریکایی میدانند به نفع آنها نیست که اقدامی بکنند”
سرلشکر یحیی صفوی، دستیار و مشاور عالی فرمانده کل قوا در جمهوری اسلامی هم با اشاره به “ادامه حضور نامشروع و غیرقانونی آمریکا در عراق” در یادداشتی تحلیلی که خبرگزاریهای ایران آن را منتشر کرده اند، از “مشکلات اقتصادی و سیاسی درون آمریکا و انتخابات پیش رو در این کشور” و نیز از “افول قدرت سیاسی و نظامی آمریکا در جهان و منطقه غرب آسیا” سخن گفته و افزوده است: «نظامیان آمریکایی میدانند به نفع آنها نیست که اقدامی بکنند.»
پارلمان عراق با صدور قطعنامهای بحثانگیز در دیماه، رای به خروج نیروهای خارجی از این کشور داد. این قطعنامه در درجه نخست متوجه پنجهزار سرباز آمریکایی مستقر در عراق است.
صفوی “ادامه حضور این نظامیان بعد از این مصوبه” را “نماد نقض حاکمیت ملی عراق” میداند و مینویسد: «اگر دولت و حاکمیت آمریکا پایبند قوانین و معاهدات بینالملل نیست، باید تبعات حضور غیرقانونی و اشغال خاک عراق را بپذیرند و دفاع مشروع و قانونی مردم، دولت و ارتش عراق در برابر شرارتها و ماجراجوییهای آمریکا اجتنابناپذیر است.»
او در ادامه به ” سیاستمداران و ارتش آمریکا ” توصیه کرده است، “قبل از هر اقدامی به مسئولیت و تبعات اقدامات تحریکآمیز خود بیاندیشند.”
آمادگی برای معامله
در حالی که در سطح کلامی هشدارها و تهدیدها از هر دو طرف ادامه دارد، رئیس جمهوری آمریکا در تازهترین نشست خبری خود در اینباره، از آمادگی ایالات متحده برای “معامله” با ایران سخن گفته است. او در پاسخ به امکان رفع یا کاهش تحریمها علیه جمهوری اسلامی تأکید کرده است، اگر چرخشی در رویکرد رهبری ایران نمایان شود، آمریکا نیز آماده است.
ترامپ ضمن اشاره به مشکلات متعدد ایران به ویژه در زمینه اقتصادی گفت: «من واقعا بر این باورم که آنها [مقامات ایران] خواهان معامله هستند، ولی نمیدانند چگونه شروع کنند. شروط ما هم بسیار ساده است: چشمپوشی از سلاحهستهای».
به گزارش دویچه وله، آمریکا میکوشد با سیاست “فشار حداکثر” جمهوری اسلامی را به نرمش وادارد و در این راستا دست به اقدامات تحریمی وسیعی زده است.
سرلشکر باقری آمریکا را به «شدیدترین عکسالعمل» تهدید کرد.
در پی تحرکات نظامی آمریکا در عراق، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی اعلام کرد که اگر آمریکا «کوچکترین نظرسویی به امنیت کشور» داشته باشد، با «شدیدترین عکسالعملها» مواجه خواهد شد. او گفت ایران قصدی برای تعرض به نیروهای بیگانه ندارد.
سردار سرلشکر پاسدار محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی پنجشنبه ۱۴ فروردین گفت: «آمریکاییها اگر چنانچه کوچکترین اقدام یا چشمداشت و نظرسویی به امنیت کشور ما داشته باشند، با شدیدترین عکسالعملها مواجه خواهند شد.»
باقری همچنین افزود: «ما فعالیتها و تحرکات آمریکاییها را بهطور کامل زیرنظر داریم و در مجموعههای اطلاعاتی ما تمامی این فعالیتها ثبت و به لحظه دنبال خواهند شد.»
شنبه گذشته برخی منابع آمریکایی به نیویورکتایمز گزارش داده بودند که «دولت آمریکا به فرماندهان نظامی دستور داده است از آمادگی لازم برای تشدید حملات علیه گروههای مرتبط با ایران در عراق برخوردار شوند.» دو روز بعد عادل عبدالمهدی، نخستوزیر پیشبرد امور در عراق، از پروازهای «غیرمجاز» آمریکا در نزدیکی مناطق نظامی عراق خبر داد. عبدالمهدی درباره هر گونه «انجام اقدامات جنگی غیرمجاز» هشدار داده بود. همزمان با این تحولات بود که دوشنبه گذشته اسماعیل قاآنی فرمانده سپاه قدس تحت تدابیر شدید امنیتی وارد بغداد شد.
نیروهای آمریکایی در هفتههای اخیر سه پایگاه القیاره در جنوب موصل، القائن در غرب استان الانبار و «کی وان» در استان کرکوک را ترک کرده و به پایگاههای بزرگتر منتقل شدهاند. در این فاصله پایگاه عینالاسد هم که در خونخواهی قاسم سلیمانی هدف موشکباران سپاه قرار گرفته بود به سامانه دفاع موشکی پاتریوت مجهز شده است.
محمد باقری با اشاره به حملات اخیر شبهنظامیان شیعه به پایگاههای آمریکا در عراق گفت: «اتفاقاتی که طی هفتههای اخیر در کشور عراق و علیه پایگاههای آمریکایی صورت گرفته است، عکسالعمل طبیعی مردم عراق و نیروهای مقاومت در برابر اقدام شیطانی آنها در ترور سردار سلیمانی و ابومهدی مهندس فرمانده نیروهای مقاومتی عراق است و هیچ ارتباطی به کشور ما ندارد. آمریکاییها بعضاً این را به ما نسبت میدهند که فرافکنی است.»
او با بیان اینکه آمریکاییها «نسبت به مجموعههای مقاومت و حشد الشعبی در عراق نیاتی دارند»، تأکید کرد که «جمهوری اسلامی ایران هیچگونه دخالتی در این مسائل ندارد و هیچ قصدی برای تعرض به نیروهای بیگانه ندارد».
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا چهارشنبه ۱۳ فروردین در توئیتی نوشت: «بر اساس اطلاعات و باور [ما]، ایران یا گروههای نیابتیاش در حال طراحی حملهای غافلگیرانه علیه نیروها و داراییهای ایالات متحده در عراق هستند. اگر چنین اتفاقی بیفتد، ایران هزینه بسیار سنگینی پرداخت خواهد کرد.»
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در واکنش به این توئیت در صفحه توئیتر خود با بیان اینکه «ایران جنگی شروع نمیکند، اما به کسانی که شروع کنند درسهایی خواهد آموخت»، نوشت: «آن چه ایران دارد، دوست است: هیچ کس نمیتواند میلیونها نفر نیروی “نیابتی” داشته باشد. برخلاف ایالات متحده که پنهانکارانه دروغ میگوید، فریب میدهد و ترور میکند، ایران تنها برای دفاع از خود عمل میکند. آن هم بدون مخفیکاری.»
به گزارش سایت “خبر فوری”، محسن جلالپور، رئیس پیشین اتاق بازرگانی در باره احتمال بروز درگیری با آمریکا گفته: در منطقه دست نظام از همیشه خالیتر است. چون سردار سلیمانی به قتل رسیده و بنیه نظام کاهش یافته. با کشته شدن سردار سلیمانی چه بپذیریم و چه نپذیریم، از این پس در حل پروندههای منطقه ای قطعا ما قدرت کمتری خواهیم داشت.
در همین حال پاسدار اسماعیل قاآنی، سرکرده نیروی قدس سپاه پاسداران در اولین سفر خود به عراق تلاش کرده تا عوامل جمهوری اسلامی در این کشور را دور یک میز جمع کند، اما موفق به این کار نشده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در این باره نوشت: پیشتر پاسدار سلیمانی توانسته بود نیروهای نیابتی رژیم ایران در عراق را بالنسبه متحد کند و در سیاست دولت عراق تاثیرگذار باشد ولی اکنون اکثر مقامات عراقی در مورد توانایی پاسدار قاآنی برای ایجاد توافق میان گروههای مختلف تردید دارند.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn