
تصویب کلیات طرح اصلاح قانون انتخابات
طرح اصلاح قانون انتخابات تاکنون چندبار در مجلس دهم مطرح و تصویبشده، اما هردفعه نهاد بالادستی یعنی شوراینگهبان این طرح را رد کرده است. با این حال، هفته گذشته بازهم این طرح از سوی نمایندگان مجلس و کمیسیون شوراها بهمجلس ارائه شد تا برروی آن بحثوبررسی صورت گرفته و در نهایت بهرای گذاشته شود.
تصویب کلیات با چاشنی انتقادات تند و تیز
آرمان ملی- حمید شجاعی: طرح دوفوریتی اصلاح قانون انتخابات ریاستجمهوری، مجلس و شوراهایشهر پس از یک هفته و با واکنشهای متفاوت بالاخره روز گذشته در دستور کار بهارستاننشینان قرار گرفت و نمایندگان با ۱۵۹ رای موافق کلیات این طرح را تصویب کردند و در بررسی جزئیات نیز یک ماده بهقانون انتخابات اضافه کردند. هر چند که دیروز مجلس حواشی زیادی ازجمله انتقادات بیسابقه نماینده اصولگرا بهشورای نگهبان داشت. طرح اصلاح قانون انتخابات پیش از این نیز بهتصویب مجلس رسیده و در شورای نگهبان رد شده؛ باید دید تلاش نمایندگان مجلس دهم بهکجا خواهد رسید.
اصلاح قانون انتخابات
طرح اصلاح قانون انتخابات تاکنون چندبار در مجلس دهم مطرح و تصویبشده، اما هردفعه نهاد بالادستی یعنی شوراینگهبان این طرح را رد کرده است. با این حال، هفته گذشته بازهم این طرح از سوی نمایندگان مجلس و کمیسیون شوراها بهمجلس ارائه شد تا برروی آن بحثوبررسی صورت گرفته و در نهایت بهرای گذاشته شود. هرچند این طرح در همان روزهای اولی که مطرح شد مورد انتقاد برخی چهرهها همچون کدخدایی، سخنگوی شوراینگهبان قرار گرفت و وی انتقادش را در قالب یادداشتی در فضای مجازی منتشر کرد که «وسط بحران کرونا چهچیز واجبتر از اصلاحقانون انتخابات؟ ما در شورای نگهبان البته موافق هستیم که هرکس ادعای کذبی بهنمایندگان و غیرنمایندگان وارد کرد باید در محاکمه پاسخگو باشد، اما از آن طرف طراحان این طرح هم قول دهند وقتی مطالب برایشان روشن شد و دلایل آن هم نه در یک که بعضا در چند جلسه توضیح دادهشده از توسل به این مقام و آن مقام خودداری کرده و از حاشیهسازی پرهیز کنند.» هرچند که این اظهارات وی بیپاسخ نماند و علی مطهری، نماینده تهران در واکنش بهاظهارات کدخدایی در توئیتی نوشت: واکنش آقای کدخدایی بهطرح دوفوریتی مجلس برای اصلاح قانون انتخابات قابل تامل است. اصرار پیدرپی وی براینکه کار شورا درست بوده، حاکی از عذابوجدان ایشان از برخی ردصلاحیتهای بیحساب است که امری مبارک است». با این همه این طرح در مجلس نیز موافقان و مخالفانی دارد که ادله محکمی برای خود دارند. از ادله مخالفان که این طرح را تضعیف برخی نهادها میدانند تا موافقان که آن را بهشفافیت هرچهبیشتر انتخابات تعبیر میکنند. گرچه دستآخر همهچیز در شوراینگهبان تعیینتکلیف خواهد شد و این شوراست که تصمیم خواهد گرفت این طرح تایید شود یا طبق سنوات گذشته رد شود. بهدید اکثر کارشناسان این طرح اگر بهتصویب مجلس هم برسد از سوی شوراینگهبان رد خواهد شد.
موافقان و موافقان طرح
روز گذشته، بررسی کلیات و جزئیات طرح دوفوریتی اصلاح قانون انتخابات ریاستجمهوری، مجلسو شوراهایشهر در دستور کار بهارستاننشینان قرار گرفت. خبرآنلاین نوشت؛ در جریان بررسی کلیات این طرح موافقان و مخالفان بهنطق پرداختند. رحیم زارع، اولین نمایندهای بود که در مقام مخالف پشت تریبون قرار گرفت و این طرح را تضعیف دستگاههای امنیتی و شوراینگهبان معرفی کرد. علی ادیانیراد، نماینده قائمشهر دومین مخالفی بود که در اخطاری پیرامون این طرح دوفوریتی گفت: طرح اصلاح برخی قوانین راجع بهانتخابات ریاستجمهوری مجلس و شوراهای اسلامی کشور مخالف نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام و نظریهتفسیری شوراینگهبان است که مسعود پزشکیان، ریاستجلسه در پاسخ به این اخطار گفت: «شورای نگهبان دراینباره تصمیمگیری میکند. سخنان شما، تفسیر خودتان است. احمد امیرآبادی، نیز در مخالفت بیان کرد: عزیزان با توجه بهرایی که مردم دادند و کمتر از ۶۰ نفر از نمایندگان مجلس برای دوره بعد رای آوردهاند دیگر بیش از این نباید تیرخلاص بهمجلس دهم زد. در مقابل محسن کوهکن، نماینده لنجان و از طراحان دوفوریتی اصلاح قانون انتخابات مجلس و ریاستجمهوری در موافقت با این طرح بیان کرد: تمام بار بررسی و هزینه ردکاندیداها بهدوش شوراینگهبان است و این طرح از شوراینگهبان حمایت میکند. محسن کوهکن گفت: مجلس برای کنار زدن منتخبان خود قانون دارد و حتی رئیس و هیاترئیسه را برای یکسال انتخاب میکند و در آئیننامه دارد که اگر تخلفی صورت بگیرد استیضاح میکند و از کار برکنار میکند. اما برای حقوقدانان شورای نگهبان هیچ قاعدهوقانونی وجود ندارد. روز اول میآیند اینجا و متواضعانه مینشینند که رای بگیرند اما بعد از رای جواب تلفن شما را نمیدهند شما جواب بدهید و محکم بگویید تخلف دارید و مطابق این مدارک صلاحیت ندارید. وی خطاب بهنمایندگان تصریح کرد: دوستانی که رای آوردهاید چرا حرف نمیزنید؟ از چه چیزی میترسید؟ میترسید ردصلاحیتتان کنند؟ خب ردصلاحیت کنند، پای حرفتان بایستید؟ در نهایت بعد از اظهارات موافقان و مخالفان کلیات طرح بهرای گذاشته شد و با ۱۵۹ رای موافق بهتصویب نمایندگان رسید.
بررسی جزئیات
نمایندگان در جریان بررسی جزئیات طرح اصلاح برخی قوانین راجع بهانتخابات ریاستجمهوری، مجلس و شوراهای اسلامی کشور ماده یک این طرح را بهتصویب رساندند که براساس آن یک ماده بهقانون انتخابات ریاستجمهوری، مجلس و شوراهای اسلامی شهر با اصلاحات و الحاقات بعدی آن الحاق میشود. براساس این ماده الحاقی: هرگاه براساس پاسخ استعلامات دریافتی از مراجع توسط هیاتهای اجراییونظارت صلاحیت داوطلبان رده شده باشد، هیاتهای مزبور موظفند درصورت درخواست داوطلب در موعدقانونی اعتراض، استنادات و گزارشاتی که موجب ردصلاحیت وی شده است را به وی تسلیم و اقدام بهاخذ توضیحات و دفاعیات از وی کنند و سپس با عنایت بهتوضیحات و دفاعیات ارائهشده، نتایج بررسیهای خود را به وی اعلام کنند. طبق «تبصره یک» این ماده درصورتی که داوطلب ردصلاحیت شده مدعی خلاف واقع بودن گزارشات یا جعلی یا نادرست بودن مستندات موضوع این ماده باشد میتواند ظرف مهلت پنج روز پس از اعلام نتایج بررسی اعتراض توسط هیاتهای مذکور، نزد محاکم قضایی صالح علیه دستگاه، مقام و یا شخص گزارشدهنده حسب مورد شکایت کند. در صورتی که اثبات شود گزارش مزبور خلاف واقع یا [غیر]مستند، جعلی یا نادرست بوده است مرتکب بهمجازات حبس یا محرومیت از حقوق اجتماعی (دو سال انفصال از خدمات دولتیوعمومی) درجه شش محکوم میشود.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn