
بازگشت خطرناک مافیای زباله به پایتخت
رژیم بهعیان نشان داده است که هیچ اعتنایی به معضل کودکان کار ندارد. هرچند بعضاً کنفرانس، میزگرد و سمینارهایی شبهعلمی نمایشی نیز در این ارتباط برگزار میکند و برخی افراد و مقامها در آنها سخنرانیهایی میکنند و موضوع دوباره به بوته فراموشی سپرده میشود…..
اعلام ممنوعیت زبالهگردی از سوی شهرداری تهران نه تنها زبالهگردی در پایتخت را متوقف نکرد، بلکه زبالهگردهای جدیدی را به کوچه و خیابانهای شهر کشانده تا یک بار دیگر مافیای زباله و سود این طلای سیاه و نگرانیهای بهداشتی در این عصر کرونایی بر سر زبانها بیفتد.
پس از شیوع ویروس کرونا و توصیهها برای رعایت بهداشت عمومی و فردی توجه به زبالهگردهایی که هر روز با حجم زیادی از زبالههای آلوده سر و کار دارند مورد توجه قرار گرفت تا جایی که دادستانی طی نامهای از فرماندهی انتظامی تهران بزرگ خواست با همکاری شهرداران مانع از زبالهگردی در شهر شوند. شهرداری تهران نیز به دلیل شیوع کرونا و بنا به ملاحظات بهداشتی تفکیک زباله از مخازن را ممنوع اعلام کرد. با اعلام این ممنوعیت پیمانکاران رسمی پسماند خشک نیز از این چرخه خارج شدند. خارج شدن پیمانکاران رسمی طرف قرارداد با شهرداری در امر تفکیک زباله و همچنین افزایش حجم زبالهها در زمان قرنطینه و خانهنشینی زبالهگردهای جدیدی را به سطح شهر کشانده است. زبالهگردهایی که رفتار و کردارشان نشان میدهد افراد تازهکاری هستند که به تازگی وارد عرصه زبالهگردی شدهاند. پس از شیوع کرونا در تهران، صدرالدین علیپور رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران خبر از رشد ۱۲درصدی تولید پسماند پزشکی در تهران داد و حالا با گذشت تقریبا دو ماه آمار پسماند پزشکی افزایش بیشتری هم پیدا کرده است و همین بازار زباله را برای عدهای جذاب کرده است که در غیاب پیمانکاران شهرداری به این عرصه ورود پیدا کنند. چند روز پیش نیز یکی از مسئولان شهرداری تهران به ظهور زبالهگردهای جدید در سطح پایتخت واکنش نشان داد و به ایسنا گفت:این روزها با توجه به اینکه پیمانکاران طرف قرارداد با شهرداری در امر تفکیک زباله فعال نیستند، میبینیم که همچنان زبالهگردها فعال هستند. این در حالی است که بنا به دستور دادستان، زبالهگردی ممنوع است و باید توسط نیروی انتظامی با این پدیده برخورد شود.
سیدمالک حسینی، سرپرست سازمان رفاه و خدمات اجتماعی شهرداری تهران با اشاره به زیان ۱۵ میلیارد تومانی شهرداری در پی ممنوعیت تفکیک زباله از مخازن و معلق کردن فعالیت پیمانکاران این حوزه افزود: آنچه در حوزه اختیارات و مسئولیتهای شهرداری تهران بوده اعلام رسمی ممنوعیت تفکیک زباله از مخازن است که همین تصمیم در راستای حفاظت از امنیت بهداشتی عموم شهروندان، زیانی بالغ بر ۱۵میلیارد تومان برای شهرداری در پی داشته است.
وی با بیان اینکه متولی جمعآوری و ساماندهی زبالهگردها شهرداری نیست، گفت: از ابتدای شیوع کرونا در کشور شهرداری تهران با همکاری سازمانهای مردم نهاد اقدام به توزیع اقلام بهداشتی و غربالگری در گودهای زبالهگردی در اطراف تهران کرد که این خدمات ادامه دارد؛ اما در مورد زبالهگردهای جدید که مشخص نیست در چه مکان و گاراژی فعالیت میکنند نگرانیهایی داریم که اعلام میکنم اگر سازمان مردم نهادی بخواهد به این زبالهگردهای جدید اقلام بهداشتی بدهد، شهرداری تهران نیز آماده است تا به آنها کمک کند. به رغم دستور توقف زبالهگردی از سوی شهرداری تهران، اما زبالهگردها در پایتخت آنقدر زیاد شده است که چند وقت پیش محسن فرهادی معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت درخواست کرد که برای جلوگیری از سرایت و گسترش این بیماری زبالهگردی متوقف شود.
فرهادی در ارتباطی ویدیو کنفرانسی با خبرنگاران گفت: زبالهگردها از افرادی هستند که سنین پایینی دارند و عملا آنها را به انجام این کارها وادار میکنند و بدون شک خطر انتقال ویروس آنها را تهدید میکند. مسئولیت این موضوع با متولیان این امر است و درخواست ما آن است که زبالهگردی با هر تمهیدی که امکانپذیر است متوقف شود.
ظهور زبالهگردهای تازهکار در سطح تهران که تعداد زیادی از آنان نیز کودک هستند نگرانیهای بهداشتی را افزایش داده است. این موضوع زمانی بغرنجتر میشود که زبالهگردهای جدید مشخص نیست تابع امر چه کسانی هستند و برای چه گروهی فعالیت میکنند و آیا از لحاظ بهداشتی امکانات برای آنان فراهم شده است یا ملزم به رعایت پروتکل بهداشتی خاصی هستند؟ برخی از آگاهان شهری ظهور زبالهگردهای جدید را به مافیای زباله گره میزنند و میگویند در این شرایط که کرونا دست پیمانکاران رسمی شهرداری را از خوان زباله کوتاه کرده است، مافیای زباله فرصت را غنیمت شمرده و در غیاب این پیمانکاران با بهکارگیری کودکان زبالهگرد قدیم یا افراد جدید به دنبال کسب سود سرشار از این طلای سیاه هستند. فعالان حقوق کودک و نهادهای مدنی نیز پیشتر نسبت به ابتلای کودکان زبالهگرد به این ویروس هشدار داده بودند. خطر این ماجرا زمانی بیشتر میشود که، در دوران اپیدمی کرونا که وزارت بهداشت برای جلوگیری از ابتلا به کرونا به خانهنشینی و قرنطینه توصیه میکند، کودکان زبالهگرد همچنان وارد سطلهای بزرگ زباله میشوند و ساعت بیشتری را به دنبال یافتن یک وسیله بازیافتی بیشتر در میان سطل زبالهها فرو میروند، تا بتوانند سهمیه روزانهای که کارفرما برای آنها مشخص کرده است فراهم کنند. تعداد کودکان زبالهگرد قبل از کرونا نیز کم نبودند. محمود عباسی، رئیس کمیسیون حقوق کودکان وزارت دادگستری، نیز در آبان ماه سال گذشته اعلام کرد براساس آمارها حدود ۴ هزار و ۶۰۰ کودک زبالهگرد در تهران وجود دارد.
ظاهرا کرونا برای هر شخص که درد داشته برای مافیای کودکان کار و زبالهگردی هم آب و هم نان داشته است. چرا که در سایه ممنوعیت فعالیت پیمانکاران پسماند خشک، مافیای زباله با به کار گماشتن کودکان و افراد نیازمندی که نسبت به اصول بهداشتی و قدرت انتقال کرونا آگاهی زیادی هم ندارند، به فکر پر کردن جیب خود هستند و در واقع جان عدهای را فدای منافع خود میکنند.
همدلی
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn