
دولت ترامپ به دنبال برگرداندن تحریمهای شورای امنیت و اتحادیه اروپا علیه ایران
بعید است که تمام ۱۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل طرح تحریم تسلیحاتی را بپذیرند.
ستاره صبح، علی اکبر بیگدلی؛ اشاره: طی هفتههای گذشته، تنش میان ایران و آمریکا بالا گرفته است و هر دو طرف، برای هم خطونشان میکشند. در تازهترین اقدام، وزیر خارجه آمریکا مدعی شده که این کشور عضو برجام است و قصد دارد تحریمهای لغو شده در شش قطعنامه شورای امنیت را برگرداند. در این ارتباط ستاره صبح با دکتر علی بیگدلی، تحلیلگر مسائل بینالملل گفتوگو کرده است.
آیا طرح مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا برای تصویب قطعنامهای در شورای امنیت که کشورها را از صدور تسلیحات متعارف به ایران پس از انقضای تحریم تسلیحاتی در ماه اکتبر منع کند، اجرایی است؟
چند نقطهنظر در این زمینه وجود دارد. اولاً این انتظار آمریکا منهای مباحث حقوقی، بهعنوان یک تقاضای سیاسی مطرح میشود و باید دید آیا تمام ۱۵ عضو شورای امنیت سازمان ملل این را میپذیرند یا خیر که اینطور به نظر نمیرسد. با توجه به مخالفتهای احتمالی روسیه و چین و وتوی این پیشنهاد، قدری بعید به نظر میرسد که چنین طرحی را تأیید کنند. هرچند دوستان اروپایی ایالاتمتحده یعنی انگلیس و فرانسه ممکن است با این طرح همراهی کنند، چراکه قبلاً هم به ایران گوشزد کرده بودند که از برداشتن گامهای کاهش تعهدات هستهای خودداری کند. ولی مجموعاً باید این پیشنهاد ۹ رأی در شورای امنیت کسب کند که گمان نمیکنم این اتفاق بیفتد و علیرغم مذاکرات پنهان و آشکار مقامات وزارت امور خارجه آمریکا با کشورها، خیلی روشن و مشخص نیست که دیگران با این طرح همراهی کنند. از جهت حقوقی هم آمریکاییها معتقدند که ما هرگز اعلام نکردهایم که از برجام خارج شدهایم، بلکه چون ایران به تعهداتش عملنکرده و اقدامات تهدیدکننده هستهای و نظامی داشته، ما هم به تعهدات خود عمل نکردهایم. بنابراین مجموعاً اینطور به نظر میرسد که آمریکا توفیقی در این زمینه به دست بیاورد، بهخصوص که اکنون روابط چین و آمریکا خدشهدار شده، بهاحتمال بسیار زیاد چین و روسیه این طرح را وتو خواهند کرد.
به نظر شما چقدر این احتمال وجود دارد که آمریکا بتواند مکانسیم ماشه (فرایند بازگشت خودکار تحریمهای شورای امنیت علیه ایران) را فعال کند؟
برای فعال شدن مکانیسم ماشه باید قطعنامه صادر شود و آمریکا بهتنهایی نمیتواند این کار را انجام دهد، بلکه باید پرونده را به شورای امنیت ارجاع دهد. در این صورت بازهم شرایط حاکم بر روابط بین اعضای شورای امنیت بهگونهای نیست که به نفع آمریکاییها باشد. ممکن است سه کشور اروپایی یعنی انگلیس، فرانسه و آلمان تحریمهای خود را علیه ایران بیشتر کنند، اما اکنون از میان تحریمهای چهارگانه سنگین علیه ایران (شورای امنیت، اتحادیه اروپا، کنگره آمریکا و کاخ سفید) که بعد از توافق هستهای برداشته شد، فقط تحریم کاخ سفید را داریم، آمریکاییها و مشخصا دولت ترامپ به دنبال آن هستند که آن سه تحریم را هم برگردانند و مسئله را پیچیده کردهاند. بااینحال خیلی سخت است که آمریکا از سنگلاخ شورای امنیت بهسلامت عبور کند.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn