از هر دری سخنی

تجارت ایران فقط با ۱۰ کشور جهان انجام می‌شود!

دیپلماسی تجاری ایران قبل و بعد از خروج آمریکا از برجام دوران پرافت و‌خیزی را تجربه می‌کند. با توجه به تجربه روند کاهشی ارزش صادرات در سال ۹۸ نسبت به ۹۷ با وجود رشد وزنی آن که حکایت از صادرات منابع و مواد خام به‌جای بهره‌مندی و به‌کارگیری از تولید صادرات‌محور و صادرات محصول با ارزش‌افزوده بالا دارد و پیش‌بینی کاهش شدید واردات و تکیه بازار داخل بر محصولات تولیدی در سال جاری، انتظار می‌رود تجارت خارجی ایران در ۹۹ نیز روندی مشابه داشته و البته از‌ آنجا که احتمالا سهم صادرات کشور به سبب عدم سرریز نیاز داخلی کمتر خواهد بود….
 

به گزارش رویداد۲۴،  پنج سال قبل با امضای برجام و گشایش‌های بین‌المللی، تهران محلی برای مذاکرات اقتصادی فعالان اقتصادی ایرانی و خارجی شده بود. این ماه‌عسل دوام زیادی نداشت و دیپلماسی تجاری ایران بعد از خروج آمریکا از برجام دوران پرافت‌‌و‌خیزی را تجربه می‌کند.

در حال حاضر فعالیت‌های بین‌المللی تجاری ایران در بدترین شرایط است. بر اساس آمارهای مرکز پژوهش‌های مجلس، تمرکز تجارت ایران روی کشور‌های محدودی است؛ این در حالی است که تعداد کشور‌هایی که در دهه هشتاد تا ۸۰ درصد از درآمد‌های صادراتی ایران را تامین می‌کردند، ۲۳ کشور بود که در دهه ۹۰ این تعداد به ۹ تا ۱۰ کشور تقلیل پیدا کند.

در این میان تمرکز شدید در بازار‌های هدف صادراتی به خصوص در سه کشور امارات متحده عربی، چین و عراق از میان ۱۴۷ کشور مقصد صادراتی در سال ۱۳۹۷ باعث شد که تنها ۵۴ درصد از ارزش کل صادرات غیرنفتی ایران به این سه کشور اختصاص پیدا کرد.

در حال حاضر بیشترین صادرات غیرنفتی ایران را عمدتا مواد خامی تشکیل می‌دهند که در سبد صادراتی از ارزش افزوده کمی برخوردارند. محصولات معدنی، محصولات شیمیایی و صنایع وابسته به آن از سال ۱۳۸۶ جزء دو قسمت نخست ارزآورترین کالا‌های صادراتی غیرنفتی هستند که تا پایان سال ۱۳۹۷ در همین موقعیت باقی ماندند.

گروه مواد پلاستیکی و اشیاء ساخته شده از این مواد مانند کائوچو و سایر اشیاء نیز از سال ۱۳۹۰ به دو گروه نخست ارزآور پیوسته است؛ به‌طوری که در پایان سال ۱۳۹۷ نزدیک به دو سوم درآمد ارزی از محل صادرات این سه گروه تامین شد.

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn

Print Friendly, PDF & Email
دکمه بازگشت به بالا