از هر دری سخنی

از پشت پرده چه خبر؟!

اینها کسانی نبودند که خود را در پشت پرده پنهان کنند، دانه درشت ها را معرفی کنید!

بازخـوانی فسـادهای بـزرگ
اکبر طبری اتهام: اعمال‌نفوذ در پرونده‌های قضایی، دریافت رشوه، جعل اسناد و پول‌شویی بابک زنجانی اتهام: بدهی ۲.۵ میلیارد یورویی به وزارت نفت و بانک مرکزی و اخلال در نظام اقتصادی (محکوم‌به اعدام) فاضل خداداد اتهام: اختلاس ۱۲۳ میلیارد تومانی از بانک صادرات (اعدام‌شده) شهرام جزایری اتهام: دادن رشوه و اعمال نفوذ در دستگاه های حکومتی (محکوم به حبس) مه‌آفرید امیرخسروی اتهام: اختلاس به میزان سه هزار میلیارد تومان (اعدام‌شده)

ستاره صبح: اولین جلسه دادگاه اکبر طبری، معاون اجرایی دفتر ریاست قوه قضائیه در دوران صادق آملی لاریجانی روز یکشنبه برگزار شد. طبری که حدود ۲۰سال، در سمت‌های بالا در قوه قضائیه حضور داشت، به اعمال‌نفوذ در پرونده‌های قضایی، دریافت رشوه، جعل اسناد و پول‌شویی متهم شده است. آن‌گونه که نماینده دادستان در نخستین جلسه دادگاه عنوان کرد، دستکم چهار نفر از متهمان این پرونده حسن نجفی (متهم ردیف دوم)، مصطفی نیاز آذری (متهم ردیف پنجم)، محمد انوشه (متهم ردیف هفتم) و غلامرضا منصوری (متهم ردیف نهم) در خارج از ایران به سر می‌برند و به گفته دادستانی متواری‌اند؛ در این میان متواری شدن غلامرضا منصوری، بازپرس دادسرای کارکنان دولت، فرهنگ و رسانه که فقط در سال ۹۱ طی یک هفته ۲۰ خبرنگار را بازداشت کرده بود، به اتهام دریافت رشوه ۵۰۰ هزار یورویی، واکنش گسترده روزنامه‌نگاران را در شبکه‌های اجتماعی به دنبال داشت. علاوه بر متهمان فراری، دستکم چهارتن از دیگر متهمان این پرونده نیز با قرار وثیقه آزاد هستند که ازجمله آن‌ها می‌توان به رسول دانیال زاده، متهم ردیف چهارم که چند ماه پیش بازگشتش به ایران خبرساز شده بود و همچنین بیژن قاسم‌زاده، بازپرس پیشین دادسرای رسانه که فیلتر تلگرام با دستور وی صورت گرفته، اشاره کرد. بااین‌حال در بین بیش از ۲۲ نامی که روز یکشنبه در دادگاه قرائت شد، نام خود اکبر طبری را می‌توان به‌عنوان سلطان رشوه مطرح کرد؛ آن‌گونه که بسیاری از وکلای دادگستری و کارشناسان حقوقی اذعان می‌کنند، دیدار با اکبر طبری، آرزوی کسانی بود که پرونده‌ای مهم در دستگاه قضایی داشتند و البته او تنها به پرونده‌هایی که برای خود و اطرافیانش آب‌ونان آن‌چنانی داشت ورود می‌کرد. بنابراین دستگاه قضایی اکنون یکی از بزرگ‌ترین پرونده‌های فساد در چهار دهه اخیر را در دست بررسی دارد که مایه امید مردم شده است. در طول دو دهه گذشته، پرونده‌های بزرگ و جنجالی فساد در کشور کم نبوده‌اند؛ ازجمله آن‌ها می‌توان به پرونده شهرام جزایری، اخلالگر بزرگ نظام اقتصادی کشور؛ پرونده اختلاس ۱۲۳ میلیارد تومانی از بانک صادرات با متهمانی ازجمله فاضل خداداد (اعدام‌شده) و مرتضی رفیق‌دوست؛ پرونده اختلاس معروف به سه هزارمیلیاردی توسط مه‌آفرید امیرخسروی یا امیرمنصور آریا (اعدام‌شده) و مشارکت محمودرضا خاوری، مدیرعامل پیشین بانک ملی که از کشور متواری شده؛ پرونده پول‌شویی کلان بابک زنجانی با بیش از ۲.۵ میلیارد یورو بدهی به وزارت نفت و بانک مرکزی و اخلال در نظام اقتصادی (محکوم‌به اعدام)؛ پرونده فساد سازمان تأمین اجتماعی و ارتباط با بابک زنجانی در دوران ریاست سعید مرتضوی در دولت محمود احمدی‌نژاد (گزارش تحقیق و تفحص در مجلس نهم)؛ و… که عمدتاً در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد رخ‌داده‌اند، برخی همچنان مفتوح‌اند و انتظار از دستگاه قضا این است که زودتر به سرنوشت پول‌های مردم رسیدگی کند. محاکمه‌های مربوط به بانک سرمایه و برخی موارد دیگر و همچنین اکنون‌که قوه قضائیه مبارزه با فساد را دنبال کرده و می‌کند، از خود آغاز کرده است، شواهد و قرائن نشان می‌دهد که حجم فسادهای رخ‌داده در مجالس و دولت‌های اصولگرا صورت گرفته، در مقایسه با دوره‌های پیشین دولت و مجلس سنگین و نجومی بوده است. حال که رئیس قوه قضائیه به‌صراحت گفته با فساد در هرجایی قاطعانه مبارزه خواهد کرد، نباید فرق کند که مفسد اصلاح‌طلب بوده یا اصولگرا؛ کسی که به فساد اقدام کی کند، درواقع دست در جیب مردم می‌کند و گفتنی‌های دیگر. گزارش پیش رو به این موضوع می‌پردازد.

‌ ‌محمود صادقی، نماینده پیشین مجلس: تازه متوجه شدم چوب در چه لانه‌زنبوری کرده بودم! واکنش گسترده روزنامه‌نگاران به متواری شدن قاضی سابق مطبوعات غلامرضا منصوری، که به دریافت رشوه ۵۰۰ هزار یورویی متهم شده، از کشور متواری است بیژن قاسم‌زاده، بازپرس پیشین دادسرای رسانه که دستور فیلتر تلگرام را صادر کرده بود، متهم به ارتشا است

رسول قهرمانی، نماینده دادستان تهران، روز یکشنبه در جلسه محاکمه پرونده طبری گفت که متهمان این پرونده «اقدامات مجرمانه‌ای اعم از اعمال‌نفوذ و ارتشاء در حد وسیع مرتکب شده‌اند». وی در معرفی اکبر طبری گفت که «در پرونده حاضر متهم ردیف اول فردی که به محاکمه کشیده شده شخصی است که در طول حدود ۲۰ سال حضور در قوه قضاییه علیرغم این‌که رابطه استخدامی نداشته و مأمور به خدمت بوده، اقدامات مجرمانه وسیعی را رقم‌زده است.» او درباره متهم ردیف اول پرونده گفت «اکبر طبری با انبوهی از اتهامات هم خود به بیراهه رفته و هم راه اجرای عدالت را در مورد برخی از متهمان دانه‌درشت اقتصادی سد کرده است و با تشکیل گروه مجرمانه در معاونت اجرایی سابق حوزه ریاست قوه قضاییه موجب شد تا دفتر وی به‌عنوان کانونی جهت مراجعه برخی از متهمان برای حل پرونده خود، تبدیل شود.» او تأیید کرده که «دایره اعمال‌نفوذ اکبر طبری در پرونده‌های بستگان، رجال سیاسی و متهمان کلان اقتصادی قابل‌توجه است.»

واکنش قاضی‌القضات
رئیس قوه قضاییه روز گذشته با اشاره به قاطعیت دستگاه قضایی در رسیدگی به پرونده‎های فساد اقتصادی، یکی از مصادیق ظلم و بی‌عدالتی را پناه‎ دادن غربی‌ها به مجرمان و مفسدان و غارتگران اموال مردم و منافقین عنوان کرد و گفت: این‎که غرب به یک متهم یا مجرم اقتصادی که با پول‎های حرام فرار کرده پناه بدهد، با هیچ‎یک از قواعد بین‌المللی سازگار نیست. رئیسی همچنین به کسانی که نام آن‌ها به‌عنوان متهم در پرونده‎های فساد اقتصادی مطرح است اما از کشور خارج‌شده‌اند نیز هشدار داد که احساس نکنند می‎توانند از چنگ عدالت فرار کنند و تسلیم شدن در برابر قانون و عدالت را هم به نفع خودشان و هم برای جامعه مفید دانست.

چوب در لانه زنبور
محمود صادقی نماینده مجلس دهم پس از برگزاری نخستین دادگاه اکبر طبری توئیت کنایه‌آمیزی منتشر کرد. به گزارش رسانه‌ها، محمود صادقی که در دوران نمایندگی مجلس به خاطر سخنانش درباره حساب‌های قوه قضائیه با شکایت رئیس سابق این قوه مواجه شد، پس از برگزاری نخستین دادگاه اکبر طبری  در صفحه توییتر خود نوشت: «با کیفرخواست اکبر طبری تازه دارم متوجه می‌شوم چوب در چه لانه‌زنبوری کرده بودم! حالا متوجه شدم که چرا برای صدور حکم شتاب‌زده و غیرقانونی جلب شبانه من آن‌قدر آن بازپرس بی‌نوا را تحت‌فشار گذاشته بودند!»
واکنش روزنامه‌نگاران
اما در میان همه نام‌هایی که روز یکشنبه در دادگاه طبری مطرح شد، نام غلامرضا منصوری، قاضی پیشین اجراییات لواسان به اتهام دریافت رشوه ۵۰۰ هزار یورویی و‌ فرار کردنش از ایران در شبکه‌های اجتماعی موردتوجه قرار گرفت. او حالا متهم ردیف نهم پرونده مربوط به اکبر طبری و فساد در قوه قضاییه است اما منصوری پیش‌تر بازپرس دادسرای کارکنان دولت، فرهنگ و رسانه بوده. او در سال ۹۱ طی یک هفته ۲۰ خبرنگار را بازداشت کرد. همین موضوع واکنش گسترده روزنامه‌نگاران را در شبکه‌های اجتماعی در پی داشت. ریحانه طباطبایی، روزنامه‌نگار نوشت: «سال ۹۱ نزدیک به ۲۰ روزنامه‌نگار طی یک هفته بازداشت شدیم، غلامرضا منصوری بازپرس پرونده بود.» اکبر منتجبی، دیگر روزنامه‌نگار باسابقه هم در توییتر خود این‌گونه نوشت: «‏یکی از آن روزنامه‌نگاران من بودم که با اتهام بی‌ربطی بازداشت شدم. همسرم بیماری ام‌اس داشت و دارد. آن بازداشت کذایی باعث شد بیماری‌اش عود کند. مدتی بعد با قرار وثیقه آزاد شدم. درحالی‌که هیچ اتهامی نداشتم اما بعد از ۸ سال هنوز قرار وثیقه‌ام را آزاد نکرده‌اند.» صبا آذرپیک، روزنامه‌نگاری که در توییتر خود افشاگری‌های زیادی علیه بسیاری از مسئولان می‌کند، نوشت: «انفرادی ۳۷ روزه، به دستور منصوری سال ۹۱» همچنین کیوان مهرگان، از دیگر روزنامه‌نگاران باسابقه هم نوشت: «آقای بازپرس خاطرت هست؟ زمستان ۹۱، قرار بازداشت،اوین،چشم‌بند،روزنامه‌نگارها، مزدورها، وابسته‌ به خارج، تفهیم اتهام، تبلیغ علیه نظام.» پوریا عالمی، نویسنده و طنزپرداز هم نوشت: «۳۲ روز انفرادی به اتهام همکاری با MI6. به مادرم گفته بود برای رضای خدا حکم می‌دهد.»

مرور پرونده در رسانه‌ها
روز یکشنبه اکبر طبری، معاونت وقت اجرایی حوزه ریاست قوه قضاییه و باند او با انبوهی از اتهامات ازجمله دریافت رشوه، جعل سند، اعمال‌نفوذ در حکم مجرمان، فراری دادن متهمان و… در دادگاه حاضر شدند که جزئیات این جلسه به صفحه اول روزنامه‌ها آمد که به گزارش شفقنا رسانه در این میان روزنامه سازندگی متفاوت‌تر کارکرد و در گزارش خوبی با تیتر «باند طبری» به اتهامات طبری و بیست‌ودو متهم دیگر این پرونده پرداخت و آن را به‌صورت مختصر در صفحه اول آورد. اگرچه این دادگاه سوژه مهمی است بااین‌حال روزنامه اطلاعات از معدود روزنامه‌هایی بود که خبر آن را در صفحه اول کار نکرد. همچنین به گزارش ستاره صبح، روزنامه هفت صبح با تیتر «محاکمه هزاردستان»، آرمان ملی با تیتر «رمزگشایی از اتهامات متفاوت طبری»، اعتماد با تیتر «روز بزرگ عدلیه»، جام جم با تیتر «محاکمه تاریخی طبری»، شرق با تیتر «محاکمه مرد در سایه»، جوان با تیتر «رشوه‌خوار قضایی زیر تبر قضا» و رسالت با تیتر «تبرّی عدلیه از طبری» به این موضوع در شماره روز دوشنبه خود واکنش نشان دادند.
بررسی دو روزنامه دلواپس
روز گذشته، محمدحسین مهرزاد در امتداد نوشت: شاید مهم‌ترین چیزی که امروز صبح جلب‌توجه می‌کند نحوه پرداختن دلواپسان به دادگاه اکبر طبری باشد. فردی که سال‌ها معاون اجرایی حوزه ریاست رئیس قوه قضاییه بود و تا روزی که در سمتش قرار داشت کمترین بازخواستی نشد. در نگاه اول کیهان با تیتر درشت در صفحه یک به موضوع پرداخته و به نظر می‌آید یک‌بار هم که شده بدون سیاسی‌کاری به فساد پرداخته است. اما واقعیت چیز دیگری است. در کیهان امروز تنها و تنها حرف‌های دادستان در جلسه دیروز دادگاه منتشرشده است. نه تحلیلی نه یادداشتی و نه حتی یک اندکی مطلب مستقل افزون بر آنچه خبرگزاری میزان نوشته است. ظاهراً در این موضوع خاص چشمه ذوق و قریحه یادداشت نویسان کیهان و در رأس آن‌ها برادر حسین شریعتمداری خشکیده است. تصور کنید این اتفاق در دولت افتاده بود چه‌ مرثیه‌سرایی‌هایی که برای عدالت نمی‌کردند. وطن امروز یک‌قدم از کیهان هم جلوتر است. تیتری کوچک در صفحه اول با عنوان آغاز محاکمه طبری و بازنشر سخنان دادستان کل چیزی است که در وطن امروز درباره این دادگاه منتشرشده است.ظاهراً علاوه بر چشمه ذوق یادداشت نویسان کیهان، تیترزن‌های وطن امروز هم خشکیده‌اند!

گوش شکسته در دادگاه
یکی دیگر از چهره‌هایی که روز یکشنبه توجه رسانه‌ها را به خود جلب کرد، نه با لباس زندانی، که با کت‌وشلوار و البته یک ماسک بدون فیلتر در دادگاه حاضرشده بود. بیژن قاسم‌زاده روز یکشنبه در ردیف نخست صندلی‌های دادگاه رسیدگی که به فساد گسترده در قوه قضائیه، ظاهر شد. اما برخلاف اکبر طبری، معاون اجرایی سابق حوزه ریاست قوه‌قضائیه و متهم ردیف اول، او بدون لباس زندان، با یک کت‌وشلوار خاکستری و ماسک در دادگاه حاضر شد. باوجود پوشش متفاوت، اما گوش‌های شکسته و بدن ورزیده، به‌سرعت هویت این کشتی‌گیر سابق و بازپرس برکنار شده را برملا می‌کرد. او همچنین به‌عنوان فردی که دستور فیلتر تلگرام را داده بود مشهور شد. بیژن قاسم‌زاده به‌محض پایان دوران ورزشی به سمت کمیته انضباطی فدراسیون در کمتر از یک دهه فعالیت حقوقی، هر جا پاگذاشت خبرساز شد و به هر موضوعی دست زد، به فساد متهم شد. محاکمه او هم علاوه بر این‌که بسیاری را خوشحال کرد، این پرسش را به وجود می‌آورد که آیا حکم فیلترینگ تلگرام که توسط یک قاضی فاسد صادرشده، همچنان قانونی است یا خیر؟

به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn

Print Friendly, PDF & Email
دکمه بازگشت به بالا