ترامپ تحریمهای آمریکا علیه دیوان کیفری لاهه را تأیید کرد
دولت ایالات متحده آمریکا قضات و مسئولان دیوان بینالمللی کیفری را تهدید کرد در صورت تحت تعقیب قرار دادن نظامیان آمریکایی در جریان جنگ افغانستان، آنها را تحریم اقتصادی خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، کاخ سفید روز پنجشنبه با صدور بیانیهای ضمن اعلام این خبر افزود دونالد ترامپ مجوز اعمال این مجازاتها را در صورت تعقیب بدون رضایت واشنگتن علیه نظامیان این کشور، صادر کرده است.
بنا بر این دستور دونالد ترامپ، سفر آن دسته از کارکنان دیوان که بدون رضایت ایالات متحده، مستقیماً در تحقیقات درباره جنایتهای جنگی نظامیان و مقامهای اطلاعاتی آمریکا در افغانستان نقش دارند، با محدودیتهایی مواجه میشود.
همزمان مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا در یک کنفرانس خبری با انتقاد شدید از رویه دیوان بینالمللی کیفری، این مرجع قضایی با صلاحیت جهانی را «بیخاصیت» توصیف کرد و گفت: «ما نمیتوانیم زمانی که فرزندانمان از سوی یک دادگاه بیخاصیت تهدید میشوند دست روی دست بگذاریم و این کار را نخواهیم کرد.»
در جریان این کنفرانس، وزرای دفاع و دادگستری دولت ترامپ و مشاور امنیت ملی کاخ سفید هم حضور داشتند.
تنش میان دولت ایالات متحده و دیوان، ماه مارس امسال و پس از تصمیم دادستانی برای آغاز تحقیقات علیه نظامیان آمریکایی در افغانستان به اتهام ارتکاب جنایات جنگی آغاز شد. در آن زمان فاتو بنسوده، دادستان دیوان بینالمللی کیفری در پرونده بررسی جنایات جنگی در افغانستان، دستور تحقیق درباره عملکرد سربازان تحت پرچم ایالات متحده و بررسی اتهام شکنجه از سوی کارکنان سیا را هم صادر کرده بود. این دستور قضایی، تنها چند روز پس از توافق طالبان با ایالات متحده برای صلح در افغانستان داده شد.
واکنشهای جهانی به تهدید دیوان کیفری بینالمللی از سوی دونالد ترامپ
به گزارش یورو نیوز، تهدید دولت دونالد ترامپ به تحریم قضات دیوان بینالمللی کیفری، بلافاصله با واکنش تند جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روبهرو شد؛ آقای بورل این تصمیم را یک دغدغه جدی توصیف و بر حمایت تمام و کمال اتحادیه اروپا از این نهاد قضایی بینالمللی تاکید کرد.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با انتشار یک پیام در توییتر، نوشت دیوان دیوان بینالمللی کیفری «هدف باجگیری دار و دسته قانونشکنی قرار گرفته که قیافه دیپلمات به خودشان گرفتهاند.»
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل با استقبال از فرمان دونالد ترامپ، دیوان بینالمللی کیفری را دادگاهی سیاسی توصیف کرد و گفت: «تمام تلاش این نهاد تحت فشار قرار دادن اسرائیل، ایالات متحده و دیگر دموکراسیهایی است که به حقوق انسانی احترام میگذارند.» آقای نتانیاهو با متهم کردن دیوان به اهمال در برابر دولتهای ناقض حقوق بشر افزود: «در برابر، همین دادگاه چشمش را به روی وحشتناکترین ناقضان حقوق بشر از جمله رژیم تروریست ایران بسته است.»
دیوان بینالمللی کیفری در سال ۲۰۰۲ و پس از نزدیک به نیم قرن کشمکش میان دولتها و طرفداران برتری حقوق فراملی بر حقوق داخلی در امور کیفری تاسیس شد. در آن زمان، بسیاری از حقوقدانان، تشکیل چنین نهادی را نشانه تکمیل پروسه پیدایی و اثبات حقوق بینالملل توصیف میکردند. ایالات متحده آمریکا و اسرائیل عضو این مرجع قضایی بینالمللی نیستند.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn