سقوط قیمت نفت و شاخص بورس؛ صعود طلا و ارز
آژانس سازمان ملل متحد: تجارت جهانی در سه ماه گذشته ۲۷ درصد کاهش داشت صعود طلا در ایران با افزایش انس جهانی و دلار ۱۸۰۰۰ تومانی…
روند ابتلا به کرونا در بسیاری از کشورها همزمان با بازگشایی کسبوکارها مجدداً حالت صعودی به خود گرفت و همین مسئله زنگ خطر بازگشت موج دوم کرونا در جهان را تقویت کرده است. به نظر میرسد هزینه قرنطینه برای اقتصاد کشورها آنچنان سنگین است که خیلی از آنها ترجیح میدهند به هر قیمتی شده فعالیتهای اقتصادی را ادامه دهند. دراینارتباط آژانس سازمان ملل متحد اعلام کرد: تجارت جهانی در سهماهه گذشته سقوط ۲۷ درصدی داشته است. روند قیمتها در هفته گذشته بهگونهای بود که قیمت نفت کاهش یافت و به ۳۶ یا ۳۸ دلار رسید. همچنین بورسهای جهان قرمز بودند، اما قیمت انس طلا افزایش یافت. در ایران نیز قیمت دلار به ۱۸ هزار تومان رسید و منجر به افزایش ۳۰۰ هزارتومانی قیمت سکه تمام بهار آزادی شد. کارشناسان میگویند اقتصاد جهان در سال ۲۰۲۰ بیش از ۵ برابر و اقتصاد آمریکا حدود ۷ درصد کوچک خواهد شد. در همین حال اقتصاد بریتانیا در طول یک ماه گذشته ۲۰ درصد کوچکشده است. کرونا اقتصاد همه کشورها را تحت تأثیر قرار داده است. گزارش پیشرو به این موضوع میپردازد.
کرونا و اقتصاد
بانک جهانی در گزارش جدید خود از چشمانداز اقتصادی جهان پیشبینی کرده است متوسط رشد اقتصادی کشورها در سال جاری تحت تأثیر شیوع کرونا و تعطیلی گسترده کسبوکارها به منفی ۵.۲ درصد برسد که بدترین عملکرد از زمان جنگ جهانی دوم خواهد بود. بهجز چین، رشد اقتصادی پنج قدرت اقتصادی دیگر منفی خواهد بود که دراینبین آمریکا و ژاپن رشد منفی ۶.۱ درصدی و ۱۹ کشور عضو منطقه یورو (ازجمله آلمان، فرانسه و ایتالیا) بهطور متوسط رشد منفی ۹ درصدی را تجربه خواهند کرد، یعنی کرونا به بحرانی بدتر از رکود بزرگسال ۲۰۰۸ برای اقتصاد جهانی تبدیلشده است.استیون منو چین، وزیر خزانهداری آمریکا گفته است حتی در صورت بروز موج دوم همهگیری، دولت قصدی برای اعمال یک قرنطینه سراسر دیگر ندارد و فعالیت کسبوکارها ادامه خواهد یافت و دولت از آنها حمایت میکند.اگرچه بانکهای مرکزی بزرگ در سراسر جهان به تزریق نقدینگی به بازارهای مالی ادامه میدهند، اما نسبت به توانایی بانکها برای تداوم رویکرد حمایتی کنونی یا نگهداشتن نرخ بهره در سطوح منفی تردیدهایی وجود دارد. نرخ بهره اکنون در امریکا ۰.۲۵ درصد و در منطقه یورو، سوئیس و ژاپن منفی است.
از سوی دیگر، تنشهای بین آمریکا و چین بر سر مسئله هنگکنگ پس از برخورد نیروهای امنیتی هنگکنگی با معترضین این کشور شدت یافته است. آمریکا در تازهترین اقدام خصمانه خود علیه چین اعلام کرد که در هر هفته تنها اجازه ورود دو هواپیمای مسافری چینی به خاک این کشور را خواهد داد. رسانهها همچنین از احتمال موافقت دونالد ترامپ با تحریم برخی از مقامات چینی به بهانههای حقوق بشری و دخالت در امور هنگکنگ خبر دادهاند.چارلی ریپلی – کارشناس بازار در موسسه الیانس اینوستمنت – گفت: معامله گران منتظر انتشار دادههای بیشتری هستند تا مشخص شود احتمال بروز موج دوم همهگیری چه قدر جدی است. روند احیای اقتصادی آغازشده اما ریسکهای قابلتوجهی در مسیر باقیمانده است.
نفت
در بازار طلای سیاه روند قیمتها نزولی بود. هر بشکه نفت “وست تگزاس اینتر مدیت” با ۸.۶۶ درصد کاهش به ۳۶.۱۷ دلار رسید و نفت خام برنت دریای شمال با ریزش ۸.۱۲ درصدی به ازای ۳۸.۳۴ دلار در هر بشکه مبادله شد.
سقوط ۲۷ درصدی تجارت جهانی
در سهماهه جاری
گزارش یک آژانس سازمان ملل متحد نشان داد که تجارت جهانی در سهماهه دوم ۲۷ درصد و برای کل سال ۲۰۲۰ به میزان ۲۰ درصد سقوط خواهد کرد.
به گزارش ایسنا، کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (UNCTAD) در گزارشی اعلام کرد که با فرض تداوم ابهامات اخیر، پیش بینی UNCTAD نشان می دهد که تجارت جهانی با فروپاشی صنایعی مانند انرژی و خودروسازی تحت تأثیر تبعات پاندمی ویروس کرونا در سال ۲۰۲۰ حدود ۲۰ درصد سقوط پیدا خواهد کرد. تجارت بخشهای خودرو و انرژی کاهش پیدا کرده در حالی که تجارت محصولات غذایی کشاورزی ثابت بوده است.طبق گزارش UNCTAD، تجارت در کشورهای در حال توسعه در آوریل سقوط کرد و نسبت به کشورهای توسعه یافته، افت بسیار سریعتری داشت. واردات در کشورهای در حال توسعه در آوریل ۱۹ درصد و صادرات آنها ۱۸ درصد کاهش پیدا کرد.بر اساس گزارش رویترز، با این حال به نظر میرسد چین نسبت به سایر اقتصادی بزرگ عملکرد بهتری داشته و صادرات این کشور در آوریل سه درصد رشد کرد اما روند احیا موقتی بود و واردات و صادرات این کشور در ماه مه هشت درصد سقوط کرد.سازمان جهانی تجارت (WTO) در مارس پیش بینی کرده بود به دلیل نامعلوم ماندن پیامدهای اقتصادی همه گیری ویروس کرونا، تجارت جهانی در سال ۲۰۲۰ بین ۱۳ تا ۳۲ درصد کاهش پیدا خواهد کرد که در مقایسه با بحران مالی یک دهه قبل شدیدتر خواهد بود. در جریان بحران مالی سال ۲۰۰۹، تجارت جهانی ۱۲.۵ درصد کاهش پیدا کرده بود.
طلا و نقره
همچنین در بازار فلزات گرانبها، بهای هر اونس طلا با صعود ۰.۲۴ درصدی نسبت به روز قبل در سطح ۱۷۲۷.۷۸ دلار معامله شد. هر اونس نقره با افت ۰.۲۶ درصدی به ازای ۱۷.۷۵ دلار مبادله شد.
هفته صعودی سکه و طلا
به گفته نایب رییس دوم اتحادیه طلا و جواهر تهران، در یک هفته اخیر باتوجه به افزایش قیمت دو عامل موثر بر قیمت سکه و طلا در بازار داخلی، روند قیمتی هفته صعودی بوده است؛ بهگونهای که قیمت هر قطعه سکه در انتهای هفته نسبت به ابتدای آن ۳۰۰ هزار تومان گرانتر شده است.
محمد کشتیآرای در گفتوگو با ایسنا، در رابطه با وضعیت یک هفته اخیر بازار سکه و طلا داخلی اظهار کرد: به دو دلیل هفتهای که گذشت بازار سکه و طلا روندی صعودی را تجربه کرد؛ اولین دلیل عمده افزایش شدید قیمت انس جهانی تا حدود ۵۱ دلار بدین صورت بوده است که در ابتدای هفته قیمت هر انس ۱۶۸۵ دلار بود و در انتهای هفته به ۱۷۳۶ دلار رسیده است. این افزایش ۵۱ دلاری برای هر انس در طول یک هفته رقم بالایی است که سبب بالا رفتن حدود ۳۰۰ هزارتومانی سکه طرح جدید و ۳۵۰ هزارتومانی سکه طرح قدیم شد.وی افزود: از سوی دیگر بازار ارز آزاد نیز با حدود ۳۰۰ تومان افزایش در طول هفته از ۱۷ هزار و ۷۰۰ تومان به ۱۸ هزار تومان رسیده است. این دو عامل افزایش نرخ ارز و افزایش قیمت جهانی به صورت همزمان باعث شد قیمت طلا و سکه هفته را صعودی به پایان برساند.وی در رابطه با آخرین قیمتهای سکه و طلا در بازار و تغییرات آنها در طول هفته گفت: قیمت هر قطعه سکه طرح قدیم روز جمعه با تغییرات افزایشی حدودا ۳۰۰ هزارتومانی نسبت به ابتدای هفته به هفت میلیون و ۳۵۰ هزار تومان رسیده است. سکه تمام طرح جدید نیز هفت میلیون و ۶۵۰ هزار تومان قیمت دارد که نسبت به ابتدای هفته ۳۵۰ هزار تومان افزایش را تجربه کرده است.کشتیآرای ادامه داد: آخرین قیمتهای معاملاتی برای نیم سکه نیز سه میلیون و ۷۸۰ هزار تومان، ربع سکه دو میلیون و ۷۰ هزار تومان، سکههای یک گرمی نیز یک میلیون و ۷۰ هزار تومان است. حباب سکه نیز در دو روز چهارشنبه و پنجشنبه افزایش یافت و به حدود ۳۴۰ هزار تومان رسیده است.او در رابطه با قیمت طلا نیز گفت: قیمت طلای آب شده نیز باتوجه به افزایش قیمت انس جهانی و همچنین قیمت ارز، هر مثقال ۱۳۲ هزار تومان نسبت به اوایل هفته افزایش داشته و از سه میلیون و ۷۵ هزار تومان به سه میلیون و ۲۱۷ هزار تومان رسیده است. همچنین هر گرم طلای ۱۸ عیار نیز افزایش ۳۲ هزار و ۸۰۰ تومانی داشته و ۷۴۲ هزار و ۶۰۰ تومان هفته را به پایان رسانده است.
ستاره سبح
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn