گرسنگی در سرزمین نفت
بر سر نامش هم اختلاف است، در رسانهها «عمران روشنی مقدم» آمده است و در حرفهای مسئولان «عمران محمدیپژوه» نامیده میشود. درست سه روز پیش خودش را بالای چاه نفت میدان نفتی هویزه دار زد. عمران سر چاه نفت طناب را به همان لولهای بست که قرار بود نردبان ترقیاش شود، قرار بود نان را از دل چاه سیاه بر سر سفرهاش ببرد، اما تکیهگاه جسم بیجانش شد. عمران قبل از مرگش نوشت:«نانی ندارم در سفره بگذارم، سرم جلوی زن و فرزندم پایین است، دیگر توان بالا کشیدن وعدههای دروغ را از این چاه فریب ندارم»….
همکارانش گفتند او فقط به خاطر ۵۰۰ هزار تومان طناب دار خود را بافت و خودش را حلقآویز کرد؛ چرا که وی به دلیل فشار اقتصادی و نداشتن پول برای خرید مایحتاج روزمره زندگی درخواست ۵۰۰هزار تومان مساعده کرده بود، اما با درخواستاش موافقت نشد. عمران از کارکنان شرکت «نظمآفرینان ایمان» بود. این شرکت پیمانکار امور نگهبانی و حفاظت است. به گفته کارگران، این شرکت قرارداد استخدامی را در ماههای اخیر تغییر داد، ولی کارگرانی که به قرارداد جدید معترض بودند، با شکایت به اداره کار قرارداد را امضا نکرده بودند و به همین دلیل حقوقشان پرداخت نشده بود. یکی از کارکنان شرکت «نظمآفرینان ایمان» گفته پس از سالها کار برای این شرکت، مدیران از کارگران خواستهاند که قراردادی شش ماهه امضا کنند که یک برگ آن سفید بوده است. او گفته نیمی از کارکنان ناچار به امضای قرارداد با برگ سفید شدهاند. البته محمد حجازی، مدیرعامل شرکت، گفته چنین ادعایی «کذب» است. با وجود تکذیب حجازی، اما سرپرست اداره کار هویزه تایید کرده که بررسی قرارداد جدید این شرکت نشان داده که «بندهای این قرارداد اشکال داشته و هیچ اعتبار اجرایی و قانونی ندارد.»
توضیحات پیمانکار
از همان ابتدای خبر خودکشی «عمران محمدیپژوه» اخبار حول این محور میچرخید که این کارگر به علت دریافت نکردن حقوق خود اقدام به خودکشی کرده است، اما شرکت پیمانکار و شرکت اصلی فعال در میدان نفتی یادآوران پس از بررسیهای خود اعلام کردند که بههیچوجه چنین موضوعی که عمران محمدیپژوه به دلیل عدم دریافت حقوق خود دست به این کار زده است، صحت ندارد. در بخشی از اطلاعیه این مؤسسه که به خاطر خودکشی این کارگر صادر شده، آمده است:«حقوق و مزایای ماه اسفند و عیدی و سنوات مرحوم محمدی روشن بهطور کامل و بر اساس قانون کار و قرارداد منعقده پرداخت شده است که مدارک روزهای حضور ایشان در محل کار و اسناد پرداختی در پیوست یک ارائه شده است. در تاریخ ۲۹/۱۲/۱۳۹۸ قرارداد ایشان به دلیل یک مشکل شخصی تمدید نگردیده و بازگشت به محل کار منوط به حل مشکل یادشده گردیده است که بر اساس مدارک موجود که در صورت نیاز قابل ارائه است متعاقباً مرحوم به مدت ۲۱روز در مؤسسه شفا تحت مداوا قرار گرفته و پس از طی این دوران با مساعدت مؤسسه نظمآفرینان ایمان به محل کار خود بازگشته است.» لازم به ذکر است که موعد پرداخت حقوق اردیبهشت، بر اساس روال در پانزدهم ماه بعد یعنی نیمه خرداد بوده است که تا به امروز با ۶ روز تأخیر و دیرکرد مواجه شده است؛ حال قضاوت با افکار عمومی و وجدانهای بیدار است که آیا ۶ روز دیر کرد میتواند انگیزهای برای ارتکاب به خودکشی آن هم در محل کار باشد؟ قطعاً علل و انگیزه وقوع این حادثه تلخ را باید در جای دیگری به جز محیط کار جست. فقط مسئولان شرکت پیمانکاری نبودند که مرگ عمران محمدی را به مسائل خارج از محیط کاری ربط دادند. ارسلان غمگین مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خوزستان نیر مدعی شد شرکت مذکور تنها حقوق اردیبهشت ۹۹ را پرداخت نکرده که آن هم قرار بوده در هفته آینده پرداخت شود. وی ادامه داد: پلیس آگاهی و دستگاه قضائی نیز در حال بررسی دلیل خودکشی محمدی روشن هستند، اما از دیدگاه ما دریافت نکردن حقوق معوقه نمیتواند دلیل محکمی برای خودکشی باشد.
او گفت: احتمال دارد اختلافات خانوادگی و مسائل روحی در خودکشی این کارگر مؤثر باشد که این موضوع باید مورد بررسی دقیق پلیس و دستگاه قضائی قرار گیرد.
پیشنهاد تشکیل کمیته حقیقتیاب
واکنشها به خبر مرگ خودخواسته عمران کم نبوده است. علاوه بر کاربران فضای مجازی که با پست و توییتهای بیشمار خود به این اتقاق اعتراض کردند؛ از صبح پنجشنبه نیز مدیران شرکت نفتی برای بررسی ماجرا به محل خودکشی عمران محمدیپژوه در میدان یادآوران رفتند، برخی نمایندگان خوزستان در مجلس هم بهخصوص جلیل مختار نماینده آبادان در مجلس در واکنشی خواستار اعزام کمیته حقیقتیاب به منطقه شد. وزیر نفت نیز با درخواست وی موافقت کرد. جلبل مختار در واکنش به مرگ این کارگر گفت:«نمیتوان قبول کرد که کارگری به دلیل وجود هر مشکلی دست به خودکشی بزند، بلکه شأن جوانان خوزستان بالاتر از این موارد است که اجازه دهند کارگری اینگونه به زندگی خود پایان دهد.» مختار تأکید کرد:«حتی اگر این کارگر به دلیل مشکلات شخصی اقدام به این کار کرده است، باید این موضوع ریشهیابی شود و علت مرگ او به صورت دقیق مشخص و به مردم اطلاعرسانی شود.» جلیل مختار نماینده آبادان در مجلس شورای اسلامی در خصوص اظهارات پیمانکار حراست میدان نفتی یادآوران و تایید آن از سوی شرکت مهندسی نفتی مذکور نیز گفته این سخنان قطعاً ما را قانع نمیکند هر چند ممکن است صحیح هم باشد.
دستور وزیر نفت برای پیگیری حادثه
غروب پنجشنبه و بعد از اینکه مسئله خودکشی مرحوم عمران محمدیپژوه در فضای مجازی ابعاد مختلفی پیدا کرد، وزیر نفت در حکمی محمدرضا شمسایی، مشاور امور عمرانی خود را برای پیگیری علت واقعی حادثه خودکشی یکی از کارکنان شاغل در شرکت پیمانکاری دست دوم تأسیسات میدان نفتی یادآوران مأمور کرد تا موضوع را از جوانب مختلف بررسی و گزارش آن را به همراه پیشنهاد خود ارائه کند.
قطار مرگهای خودخواسته
علاوه بر خودکشی عمران محمدی، در روزهای گذشته یک جانباز کرمانشاهی به نام جهانگیر آزادی نیز به دلیل مشکلات اقتصادی خود را جلوی بنیاد شهید کرمانشاه به آتش کشید. همچنین یک نیروی اخراجی فرودگاه امام خمینی(ره) نیز در اعتراض به این تصمیم و پرداخت نشدن حق و حقوقش با پرت کردن خود از طبقه دوم این فرودگاه به زندگی خود پایان داد.
همدلی
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn