چنبره مافیای کنکور بر آموزش و پرورش
نفوذ مافیای کنکور در آموزش و پرورش دیگر حرف جدیدی نیست و حساسیت خاصی را ایجاد نمیکند. این موضوع با تمام اهمیتاش، هر ساله معمولا در ایام امتحانات کنکور سوژه اظهار نظر بعضی از مسئولان فرهنگی کشور و همچنین گزارش برخی از روزنامهها میشود و بعد از مدتی باز به دست فراموشی سپرده میشود….
هرساله پیش از رسیدن به زمان کنکور، سیل اظهارنظرها درباره حذف کنکور در رسانهها منتشر میشود، اما غول کنکور به خاطر زدوبندهایی که در آن وجود دارد، کماکان پابرجاست.
بیش از یک دهه است که از حذف کنکور سخن گفته میشود، قانون نیز به صراحت بر حذف کنکور تاکید کرده است، اما از زمان تصویب این قانون از سال ۸۶ کنکور همچنان ادامه دارد. در این قانون که ۱۳سال مافیای کنکور برای جیب خود، اجرای آن را به تاخیر انداختهاند، آمده است:«پذیرش دانشجو در مقطع کاردانی (پیوسته و ناپیوسته)، کارشناسی، کارشناسی ارشد پیوسته، دکترای حرفهای و دکترای پیوسته براساس سوابق تحصیلی داوطلب وآزمونهای سراسری خواهد بود. تأثیر سوابق تحصیلی در هر سال نسبت به سال قبل افزایش مییابد بهنحوی که حداکثر تا پایان سال اول (حدود سال ۱۳۹۱) برنامه پنج ساله پنجم توسعه اقتصادی. اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران آزمونهای سراسری ورودی دانشگاهها و مراکزآموزش عالی بهطور کامل حذف شود. دولت موظف است بسترهای لازم را جهت تحقق این ماده فراهم نماید.» طبق این قانون، دولت باید زمینه حذف کنکور را با طراحی آزمونهای استاندارد در مقاطع تحصیلی متوسطه اول و دوم، فراهم میکرد و هشت سال پیش نیز کلا برگزاری کنکور برچیده میشد. اما این قانون تاکنون اجرایی نشده است و هنوز درآمدهای میلیاردی موسسات کنکور از قِبل کنکور و دانشآموزان حاصل میشود. بیش از دو دهه است که کنکور، با کتابهای تست و ناشران کنکور و موسسات آموزشی گره خورده است، و این موسسات با کتابهای کمک آموزشی متعدد و مختلف و حتی دخالت در شیوه و ساعات درس خواندن دانشآموزان و با تبلیغات گسترده، هر روز فربهتر و پولدارتر میشوند. مافیای کنکور در آموزش و پرورش آن قدر ریشه دوانده و سلطه و باندبازیاش آن قدر زیاد است که مدیران و مسئولان آموزشی کشور هنوز نتوانستهاند جلوی آن قد علم کنند، به نحوی که دو سال پیش و در مقطع زمانی که موضوع حذف کنکور باز بر سر زبانها افتاده بود، سیدمحمد بطحایی، وزیر پیشین آموزش و پرورش که با شعار «نه به کنکور» کارش را در سمت وزیر آموزش و پرورش آغاز کرده بود، با ناتوانی و ناامیدی اعلام کرد:«زورمان به مافیای کنکور نمیرسد.» محسن حاجی میرزایی، وزیر فعلی آموزش و پرورش نیز در اولین نشست خبری خود بعد از گرفتن رأی اعتماد از مجلس گفت: «کنکور نظام آموزشی را گروگان گرفته است». ابراز ناتوانی در حذف کنکور آن هم از سوی شخص اول وزارتخانه آموزش و پرورش نشاندهنده نفوذ همهجانبه مافیای کنکور در نهادهای تصمیمساز و تصمیمگیر جامعه است. عبدالرسول عمادی، مشاور وزیر آموزش و پرورش، که قبلا سرپرست معاونت متوسطه وزارت بود، چند وقت پیش در اظهارنظری گفته بود: «مافیای کنکور جریان اقتصادی اجتماعی فراگیر است که به این راحتی نمیتوان با آن مقابله کرد.» از این گونه اظهارنظرها که نشاندهنده ناتوانی در حذف کنکور است، زیاد دیده و شنیده میشود. چند روز پیش نیز یک نماینده مجلس در مورد به تاخیر افتادن اجرای قانون حذف کنکور، انگشت اتهام را به سوی آموزش و پرورش نشانه رفت و گفت:«باندهای مافیایی کنکور با درآمد سالانه ۱۰هزار میلیاردی درون آموزش و پرورش نفوذ کردهاند.» محمدمهدی زاهدی، در برنامه تلویزیونی پرسشگر با موضوع میزان کاربردی و مفید بودن خروجیهای آموزش و پرورش در زمینه مافیای کنکور پای آموزش و پرورش را به میان کشید و گفت:«باندهای مافیایی با درآمد بالای ۱۰هزار میلیارد در سال در درون آموزش و پرورش نفوذ میکنند.
مشکلی با مجلس ندارند و در مجلس قانون حذف کنکور تصویب شده است و مجلس محکم است. مشکل ما این است که مثلا گفتهایم آزمون استاندارد در سه سال آخر دبیرستان برگزار شود، اما آموزش و پرورش در ۱۲ سال گذشته فقط آزمونهای یک مقطع تحصیلی را استاندارد کرده است که همان پایه دوازدهم است. آیا آموزش و پرورش نمیتوانست در طول ۱۲ سال گذشته آزمون استاندارد برگزار کند؟ بارها وزیر را خواستهایم که پاسخگو باشد. مرتب میگویند چشم و نه نگفتهاند اما نتیجهاش همین است که میبینید. آیا هر روز میتوانیم وزیر را استیضاح کنیم؟ آیا به مصلحت است هر روز یک وزیر را استیضاح کنیم؟ باید یک تعاملی میان آموزش و پرورش و نهادهای بیرونی که شورای عالی انقلاب فرهنگی و کمیسیون آموزش مجلس در راس آن هستند برقرار شود. اما باز هم کافی نیست. وزارت ارتباطات باید پای کار بیاید یا قوه قضائیه هم این مافیاها را شناسایی و با آنها برخورد کند.» حجتالاسلام علیرضا سلیمی عضو هیئت رئیسه مجلس نیز با تایید وجود مافیای کنکور در آموزش و پرورش گفت:«این مافیا شکل گرفته است و به طرق مختلف جیب مردم را خالی میکنند. جدای از کلاسها و کتابهای کنکور روشهای مختلفی از جمله تطمیع و تبلیغ را با اقداماتی فریبکارانه و چهرهای انساندوستانه حتی با عنوان کار خیر به کار میبندند.» وی با بیان این که آموزش و پرورش به همراه وزارت علوم باید این باند را شناسایی کنند و به دستگاه قضایی تحویل دهند، تصریح کرد:«در سالهای گذشته شاهد بودیم بعضی از سوالات آزمونها لو رفته و سرنخ آن به برخی از این موسسات رسیده است.» اگر چه به نظر میرسد آموزش و پرورش با مافیای کنکور همواره دچار زد و خورد هستند، اما نباید فراموش شود که مجوز مؤسسات کنکور که مافیای کنکور را به آنان ربط میدهند، از سوی وزارت آموزش و پرورش صادر میشود. ورود این مؤسسات به مدارس هم باز با مجوز ادارات آموزش و پرورش صورت میگیرد. بنابراین مسئولان آموزش و پرورش اگر میخواهند واقعا شاخ غول مافیای آموزشی و کنکور را بشکنند، لازم است دوباره برنامه آموزشی را تعریف و سیستمی جدید را ایجاد کنند که آن هدف را دنبال کند، باید وارد فاز عمل شوند. بدیهی است که حرفها و شعارها دیگر کارساز نیست.
همدلی
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn