پنجه ترکیه بر گلوی عراق
علی ورهان، عضو اتحادیه میهنی کردستان عراق از وجود ۲۱ پایگاه نظامی غیر رسمی ترکیه در اقلیم کردستان خبر میدهد، پایگاههایی که در استانهای «دهوک»، «اربیل» و نیز در مناطق دیگر آن، واقع شدهاند. او همچنین اظهار داشت که در این پایگاهها، تسلیحات مختلفی وجود دارد و از طریق هواپیما به این پایگاهها کمکهای لجستیکی و نظامی لازم ارسال میشود. ورهان ادامه داد که بزرگترین پایگاه ترکیه در منطقه «کانی ماسی» در استان دهوک قرار دارد و در آن بیش از ۱۵۰۰ تن از نیروهای ارتش ترکیه و نیروهای آموزش دیده مستقر شدهاند. او همچنین گفت که وجود این پایگاهها در داخل خاک عراق غیر رسمی است، چرا که با توجه به توافق حاصل شده با نظام سابق، به آنها اجازه ورود به خاک عراق در عمق ۱۰کیلومتر مربع داده شده بود، در حالی که این پایگاههای ترکیه در عمق صدها کیلومتر از خاک عراق واقع شدهاند….
همدلی| محسن رفیق: در حالی عملیات «پنجه عقاب» نیروهای ترکیه در شمال عراق، وارد پنجمین روز خود میشود که واکنشها نسبت به این حملات ترکیه افزایش پیدا کرده است. روز گذشته و در ادامه این حملات علیه حزب کارگران کردستان، موسوم به پ.ک.ک، روستایی مرزی در شمال استان دهوک عراق، هدف بمباران نیروهای نظامی ترکیه قرار گرفت.
به گزارش شبکه خبری روسیا الیوم، ترکیه در چارچوب عملیات نظامی که علیه نیروهای این حزب آغاز کرده است، در حملهای هوایی روستای مرزی «بیرسیفی» واقع در شمال استان دهوک را مورد هدف قرار داد. وزارت دفاع ترکیه، در توئیتی اعلام کرده بود که نیروهای یگان کماندوی آن برای خنثیسازی نیروهای حزب کارگران کردستان و دیگر تروریستها که امنیت مردم و مرزهای ترکیه را تهدید میکنند، وارد منطقه هفتانین شدهاند.در همین زمینه، وزارت خارجه عراق هفته گذشته سفیر ترکیه در بغداد را احضار کرده و یادداشتی در اعتراض به حمله توپخانهای ترکیه به برخی مناطق شمال این کشور، به او تحویل داده بود. بغداد در این یادداشت، نقض حاکمیت و حریم هوایی عراق را محکوم کرده و آن را بر خلاف منشورهای بینالمللی، قوانین بینالمللی مربوطه، روابط دوستانه دو کشور، اصل حسن همجواری و احترام متقابل دانست.
این درحالی است که روز چهارشنبه گذشته نیز ارتش ترکیه از عملیات نظامی دیگری تحت عنوان «پنجه ببر» در شمال عراق خبر داده بود. حنین قدو، نماینده پارلمان عراق از ائتلاف فتح، در گفتوگو با سایت بغدادالیوم تاکید کرد: مسئولیت بزرگ نفوذ نیروهای ترکیهای به داخل خاک عراق، بر عهده دولت اقلیم کردستان است که اجازه ورود ارتش عراق و استقرار آن در نوار مرزی را نداده است. قدو اضافه کرد: برخی فراکسیونهای سیاسی در حفاظت از حاکمیت کشور با دولت همکاری نمیکنند زیرا زمانی که خواستیم سلاحهای پیشرفتهای را از روسیه خریداری کنیم، مخالفت شدیدی از سوی آن فراکسیونها در پارلمان صورت گرفت. این نماینده پارلمان عراق در ادامه گفت: حضور گروههای مسلح و دشمن با کشورهای همسایه در خاک عراق بر اساس قانون اساسی به منزله تعرض به حاکمیت کشور است.
در همین زمینه، دولت اقلیم کردستان عراق نیز حملات اخیر ترکیه به مناطق این اقلیم را محکوم کرده و از ترکیه خواسته است به حاکمیت اقلیم بر این اراضی احترام بگذارد. جوتیار عادل، سخنگوی اربیل در بیانیهای اظهار کرد: با نگرانی و تاسف شدیدی اتفاقات امروز و روزهای گذشته مناطق مرزی را که به تلفات انسانی و خسارات مالی غیرنظامیان و ساکنان روستاهای منطقه منجر شد، دنبال میکنیم. عادل گفت: دولت اقلیم کردستان کشتار و آزار دادن شهروندان از سوی هر طرفی و با هر علت و انگیزهای را محکوم میکند. او با اشاره به اینکه پ.ک.ک باید این منطقه را تخلیه کند تا دلیلی برای ایجاد تنش در مناطق هم مرز با اقلیم نباشد، تاکید کرد: از جمهوری ترکیه میخواهیم به حاکمیت ملی و تمامیت ارضی ما احترام بگذارد. سخنگوی اربیل در ادامه تاکید کرد: دولت اقلیم کردستان به دنبال آن است که روابط دوستانهای را با کشورهای همسایه ایجاد کند و نمیخواهد اراضی اقلیم نقطه آغاز حمله به هر کشوری باشد.
نماینده ائتلاف سائرون عراق نیز در پاسخ به این حملات ترکیه، خواهان برگزاری جلسه فوقالعاده مجلس در پاسخ به تجاوزهای مکرر ترکیه شد. به گزارش شبکه خبری سومریه نیوز، جمال فاخر، نماینده ائتلاف سائرون در پارلمان عراق گفت: ترکیه، تجاوزها و نقضهای زیادی مرتکب شده، تمام عرف و آداب دیپلماسی بینالمللی در روابط با همسایگان را کنار گذاشته، سهمیه آب عراق را قطع کرده و اعزام نیروهای زمینی به داخل خاک ما را از سر گرفته است.
او ادامه داد که ترکیه از نیروی نظامی خود در داخل خاک عراق برای تسویه حساب با دشمنانش استفاده میکند. از نظر او، زبان تهدید و اعتراض، زبان ضعیفان است و باعث میشود ترکیه بدون ترس از هرگونه تحریمی به تجاوزات خود به خاک عراق ادامه دهد. فاخر همچنین گفت: اهرمهای فشار زیادی وجود دارد که میتوان از آن برای توقف تجاوز ترکیه استفاده کرد. من معتقدم که پارلمان باید نقش واقعی را از طریق برگزاری جلسه فوقالعاده و دادن اختیار کامل به دولت برای اتخاذ تمام اقدامات ممکن برای پاسخ به ترکیه از جمله قطع روابط اقتصادی، اخراج شرکتهای ترکیه در عراق، بستن سفارت عراق در ترکیه، اخراج سفیر ترکیه و ارائه شکایت رسمی به شورای امنیت برای برگزاری جلسه فوقالعاده ایفا کند. او ادامه داد: در صورت ادامه تجاوز، نیروهای مسلح ما باید به هرگونه نیرو یا جنگندهای که حریم هوایی ما را نقض کند برای دفاع از حاکمیت کشورمان پاسخ بدهند.
با این وجود، علی ورهان، عضو اتحادیه میهنی کردستان عراق از وجود ۲۱ پایگاه نظامی غیر رسمی ترکیه در اقلیم کردستان خبر میدهد، پایگاههایی که در استانهای «دهوک»، «اربیل» و نیز در مناطق دیگر آن، واقع شدهاند. او همچنین اظهار داشت که در این پایگاهها، تسلیحات مختلفی وجود دارد و از طریق هواپیما به این پایگاهها کمکهای لجستیکی و نظامی لازم ارسال میشود. ورهان ادامه داد که بزرگترین پایگاه ترکیه در منطقه «کانی ماسی» در استان دهوک قرار دارد و در آن بیش از ۱۵۰۰ تن از نیروهای ارتش ترکیه و نیروهای آموزش دیده مستقر شدهاند. او همچنین گفت که وجود این پایگاهها در داخل خاک عراق غیر رسمی است، چرا که با توجه به توافق حاصل شده با نظام سابق، به آنها اجازه ورود به خاک عراق در عمق ۱۰کیلومتر مربع داده شده بود، در حالی که این پایگاههای ترکیه در عمق صدها کیلومتر از خاک عراق واقع شدهاند.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn