آمار، درد اقتصادی مردم را التیام نمیبخشد
براساس آنچه که سازمان آمار ایران اعلام کرده نتایج بررسیها نشان میدهد که متوسط هزینه کل خالص سالانه یک خانوار شهری ۴۷ میلیون و ۴۳۷ هزارتومان بوده است که نسبت به رقم مشابه در سال قبل(۱۳۹۷) ۲۰.۶ درصد افزایش نشان میدهد.
آرمانملی- محمدسیاح: اوضاع اقتصادی کشور نیازی به تعریف ندارد و همه تقریبا از حال آن خبر دارند، ملموستر اینکه مردم میبینند که سفرههایشان هر روز کوچکتر و سبد خانوارشان خالیتر میشود. هزینههای زندگی برای افراد مجرد هم زیاد است چه برسد به خانوادههایی که فرزند دارند یا زوجهای جوانی که میخواهند زندگیشان را تازه شروع کنند. نابسامانی وضعیت اقتصادی در چند ماهه شروع سال ۹۹ اتفاق نیفتاده بلکه از سالهای گذشته این روند وجود داشته است. بنابراین نمیتوان تمام مشکلات اقتصادی بهویژه مشکلات امروز را بهگردن تحولات اخیر انداخت. در شرایطی که بنگاه اقتصادی یکی پس از دیگری به دلیل مشکلات اقتصادی مجبور به تعدیل نیرو هستند و مردم بیش از گذشته فقر و کاهش درآمد را حس کردهاند مرکز آمار ایران، آماری را منتشر کرده که نشان میدهد اوضاع درآمد و هزینه خانوارهای شهری در سال ۹۸ بد نبوده است! براساس این آمار خانوارهای شهری با متوسط درآمد ۵۴ میلیونی در سال، درآمد آنها حدود شش میلیون تومان بیشتر از هزینههایشان بوده است. طرح آمارگیری هزینه و درآمد خانوار، برای بررسی متوسط هزینهها و درآمد یک خانوار شهری و یک خانوار روستایی در سطح کشور و استانهاست.
مرکز آمار ایران در حالی این موضوع را مطرح کرده که کمتر از ۴۰ هزار خانوار جامعه آماری این گزارش بوده است. بر این اساس، مرکز آمار در سال ۱۳۹۸ حدود ۱۹ هزار و ۸۹۸ خانوار نمونه در نقاط شهری و ۱۸ هزار و ۴۳۰ خانوار نمونه در نقاط روستایی کشور را مورد بررسی قرار داده است. براساس آنچه که سازمان آمار ایران اعلام کرده نتایج بررسیها نشان میدهد که متوسط هزینه کل خالص سالانه یک خانوار شهری ۴۷ میلیون و ۴۳۷ هزارتومان بوده است که نسبت به رقم مشابه در سال قبل(۱۳۹۷) ۲۰.۶ درصد افزایش نشان میدهد. از هزینه کل سالانه خانوار شهری۱۱ میلیون و ۷۵۲ هزار تومان با سهم ۸/۲۴ درصد مربوط به هزینههای خوراکی و دخانی و ۳۵ میلیون و ۶۸۵ هزار تومان با سهم ۲/۷۵ درصد مربوط به هزینههای غیرخوراکی بوده است. در بین هزینههای خوراکی و دخانی، بیشترین سهم با ۰/۲۲ درصد به هزینه گوشت و در بین هزینههای غیرخوراکی بیشترین سهم با ۴۸ درصد مربوط به هزینه مسکن، سوخت و روشنایی اختصاص دارد.
درآمد بیشتر از هزینه!
براساس همین آمار، متوسط درآمد اظهار شده سالانه یک خانوار شهری ۵۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان بوده که نسبت به سال قبل، ۴/۲۴ درصد افزایش داشته است. بر این اساس در سال ۱۳۹۸ رشد متوسط درآمد سالانه خانوارهای شهری بیشتر از رشد متوسط هزینه کل سالانه بوده است. وضعیت منابع درآمد خانوارهای شهری نشان میدهد که ۳۲.۵ درصد درآمد از مشاغل مزد و حقوق بگیری، ۱/۱۶ درصد از مشاغل آزاد کشاورزی و غیرکشاورزی و ۴/۵۱ درصد از محل درامدهای متفرقه خانوار تامین شده است. بررسی وضعیت هزینه و درآمد خانوارهای روستایی در سال ۱۳۹۸ نشان میدهد که متوسط هزینه کل خالص سالانه یک خانوار روستایی ۲۶ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان بوده است که نسبت به سال قبل ۷/۲۱ درصد افزایش دارد. از هزینه کل سالانه خانوار روستایی ۱۰ میلیون و ۲۶۶ هزار تومان با سهم ۳/۳۹ درصد مربوط به هزینههای خوراکی و دخانی و ۱۵ میلیون و ۸۳۴ هزار تومان با سهم ۷/۶۰ درصد مربوط به هزینههای غیرخوراکی بوده است. این در حالی است که در بین هزینههای خوراکی و دخانی، بیشترین سهم مربوط به هزینه آرد، رشته، غلات، نان و فرآوردهای آن و گوشت هر کدام ۲۲ درصد و در بین هزینههای غیرخوراکی، بیشترین سهم با ۳۰ درصد مربوط به مسکن، سوخت و روشنایی بوده است.چیزی که در این گزارش آماری مرکز آمار ایران درباره آن صحبتی نشده این است که این شش میلیون تومان افزایش درآمد چه کمکی توانسته به خانوارها کند آن هم در شرایطی که نرخ تورم از سال گذشته سیر صعودی به خود گرفته است! از این گذشته چطور نتیجه گزارش جامعه آماری کمتر از ۴۰ هزار خانوار را به کل خانوارهای شهرنشین و روستایی تعمیم دادهاند؟
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotn