چرا شاخص فلاکت در کشور افزایش یافته است؟
مرکز آمار ایران گزارشی از وضعیت اقتصاد کشور در سال گذشته منتشر کرد که بررسی وضعیت شاخصهای کلیدی اقتصادی قابلتأمل است.
ستاره صبح، اشاره: وضعیت اقتصادی افراد جامعه را با ضریب جینی که برابری و نابرابری را مشخص میکند سنجیده میشود. رشد اقتصادی مثبت منجر به رفاه و آسایش عموم میشود و در مقابل وقتی رشد اقتصادی منفی شود، معنایش این است که اقتصاد کشور کوچکشده و درآمد مردم متناسب با آن کم شده است. علاوه بر آن شاخص دیگری به نام شاخص فلاکت وجود دارد که این شاخص مجموع نرخ بیکاری و تورم است، یعنی هر چه تورم و بیکاری بیشتر شود شاخص فلاکت نیز متناسب با آن بیشتر میشود. واقعیت این است که رشد اقتصادی پس از امضای برجام در سال ۹۵، ۹۶ و ۹۷ مثبت شد و براثر آن شاخص فلاکت نیز کاهش پیدا کرد. مرکز آمار ایران در تازهترین گزارش خود درباره شاخص فلاکت نوشت: «شاخص فلاکت سال ۱۳۹۸ نسبت به سال ۱۳۹۷ ۲۶ درصد رشد کرده است.» این پدیده مربوط به تحریمها و سو مدیریت در کشور بوده و هست.
شاخص فلاکت به ۴۵.۴ درصد رسید
تازهترین گزارش رسمی بیانگر افزایش ۲۶ درصدی است. به گزارش ایسنا، مرکز آمار ایران گزارشی از وضعیت اقتصاد کشور در سال گذشته منتشر کرد که بررسی وضعیت شاخصهای کلیدی اقتصادی قابلتأمل است. این در حالی است که اوضاع شاخصها در بخش واقعی اقتصاد نشان میدهد که شاخص فلاکت (که وضعیت اقتصادی و اجتماعی یک جامعه را نشان میدهد و برای به دست آوردن آن نرخ بیکاری و نرخ تورم را باهم جمع میزنند) در پایان سال ۱۳۹۸ به ۴۵.۴ درصد رسیده است. طبق این آمار شاخص فلاکت در سال ۱۳۹۵ معادل ۱۹.۳ درصد بوده که با رشد به ۲۰.۳ درصد در سال ۱۳۹۶ و ۳۸.۹ در سال ۱۳۹۷ میرسد و در ادامه در سال ۱۳۹۸ در فصول مختلف دچار نوسان شده است؛ به گونهای که در سال ۹۸ بهار ۴۸.۴، تابستان ۵۳.۱ و پاییز ۵۰.۶ درصد گزارش شده بود که در زمستان به ۴۵.۴ درصد کاهش مییابد. بر این اساس در مجموع شاخص فلاکت نسبت به سال ۱۳۹۵ حدود ۲۶ درصد و در مقایسه با پایان سال ۱۳۹۷ حدود شش درصد افزایش دارد. رشد اقتصادی با نفت در سال ۱۳۹۵ حدود ۱۴ درصد بوده که با نوسان در سه سال اخیر به منفی ۶.۳ در زمستان سال گذشته رسیده است. همچنین رشد اقتصادی بدون نفت از ۹.۲ در سال ۱۳۹۵ به منفی ۲.۵ درصد در سال گذشته رسید.
اوضاع نرخ تورم نیز بیانگر رشد حدود ۲۸ درصدی از سال ۱۳۹۵ تا پایان سال گذشته است که از ۶.۹ به ۳۴.۸ درصد افزایش یافته است.وضعیت اشتغال در اقتصاد ایران از سال ۱۳۹۵ تا پایان سال گذشته از این حکایت دارد که از ۱۲.۴ به ۱۰.۶ درصد کاهش یافته و نرخ مشارکت اقتصادی از ۳۹.۴ به ۴۲.۲ رسیده است.
بخش پولی اقتصادی ایران نیز در دوره ۱۳۹۵ تا پایان ۱۳۹۸ این گونه گذشته رشد نقدینگی از ۲۳.۲ تا ۳۱.۳ پیش رفته است و رشد پول از ۱۹.۳ به ۴۹.۸ و رشد شبه پول از ۲۳.۸ به ۲۸ رسیده است.
تغییرات سهم مالیات و نفت
آنچه که درآمدهای دولت در سه سال گذشته از این حکایت دارد که سهم درآمدهای مالیاتی از کل منابع در سال ۱۳۹۵، ۳۵.۹ درصد بوده که این رقم در زمستان سال ۱۳۹۶ با ۴۷.۳ به بالاترین میزان میرسد. البته مرکز آمار گزارشی از وضعیت این شاخص از پاییز ۱۳۹۷ که حدود ۳۰.۶ درصد بوده اعلام نکرده است.همچنین سهم درآمدهای نفتی از کل منابع از حدود ۲۶.۱ به ۳۰.۲ در پاییز ۱۳۹۷ رسیده و بعد از آن آماری وجود ندارد.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet