سایه موج دوم کرونا بر سر فقرا و فرودستان جامعه
حدود ۱۰ میلیون نفر کارگر یا افراد دارای مشاغل فصلی (دستفروشها، کارگران روزمزد و…) که عمدتاً زیرپوشش بیمه تأمین اجتماعی نیستند،
ستاره صبح، محمدرضا محبوبفر؛ تشریح وضعیت کنونی کشور در مواجهه با بیماری کووید-۱۹ تا حد زیادی وابسته به اقتصاد است. متأسفانه مردم به دلیل شرایط اقتصادی ناشی از شیوع کرونا و افزایش کمسابقه قیمتها ناامید شدهاند و خریدوفروش در بازارها چندان رونق ندارد. از طرفی پیشبینی میشد با توجه به کاهش درآمدهای نفتی و مالیاتی ناشی از تحریمها، دولت کسری بودجه را از طریق بالا بردن قیمت ارز جبران کند. وقتی ارزش پول ملی در حال تنزل است، دولت نمیتواند انتظار داشته باشد ابلاغ دستورالعملها و پروتکلهای بهداشتی با استقبال و رعایت مردم مواجه شود؛ چراکه مردم به دلیل نگرانی از کاهش ارزش داراییهای خود، بهجای ماندن در خانه و بازگشت به شرایط قرنطینه، مجبور به انجام فعالیتهای بیشتر هستند و این امر خود در گسترش بیماری اثر مستقیم دارد.
از طرفی به دلیل فشار روانی ناشی از وضعیت اقتصادی، اهتمام نسبت به رعایت مسائل بهداشتی کمتر شده و مردم چندان به فکر سلامت خود نیستند. مطابق برخی آمارهای غیررسمی، حدود ۱۰ میلیون نفر کارگر یا افراد دارای مشاغل فصلی (دستفروشها، کارگران روزمزد و…) که عمدتاً زیرپوشش بیمه تأمین اجتماعی نیستند، طی ماههای گذشته از کار بیکار شدهاند یا درآمد خود را ازدستدادهاند؛ حتی طبقات متوسط جامعه اعم از کارمندان، کسبه محلی، رانندگان و… به دلیل شرایط اقتصادی عملاً تبدیل به قشر ضعیف شدهاند. در این شرایط اقتصادی میزان تمکین و تبعیت از پروتکلها کم میشود. از طرف دیگر میتوان گفت اولین نهاد متخلف در برابر دستورالعملهای بهداشتی کرونایی، خود دولت است؛ کافی است گذارتان به یکی از سازمانها، ادارات و نهادهای دولتی و شبهدولتی بیفتد تا ببینید کارکنان دولت توجه لازم به رعایت مقررات بهداشتی ندارند.
در چنین شرایطی اگر اتاقهای فکر کشور برای بهبود وضعیت کنونی فکری نکنند و اقدام مؤثری انجام ندهند، رقم مبتلایان و قربانیان در ماه مرداد از میانگین کنونی هم بالاتر میرود. به عقیده کارشناسان، اضطراب و نگرانی در بالا رفتن احتمال ابتلا به کرونا مؤثر است. توصیف نگارنده از وضعیت اقتصادی جامعه به این دلیل بود که تأکید شود وضعیت کنونی کشور برای درصد قابلتوجهی از اقشار جامعه غبارآلود و مبهم است و بسیاری از مردم که زیر بار فشارهای اقتصادی و معیشتی قرارگرفتهاند، دچار نگرانی و اضطراب شدهاند. درنتیجه سیستم ایمنی بدن بسیاری از مردم در مقابل ویروس کرونا ضعیفتر شده و میشود.
این روزها بیمارستانهای دولتی و خیریه در تهران، مشهد، کرج و سایر کلانشهرها مملو از بیمارانی است که عمدتاً ازجمله اقشار فرودست جامعه هستند، وضعیت اقتصادی مطلوبی ندارند و امکان دریافت تغذیه مناسب و ویتامینهای ضروری را برای پیشگیری از کرونا ندارند؛ درنتیجه میتوان گفت کرونا بیماری فقرا و فرودستان شده است. برآوردهای آماری نشان میدهد که احتمالاً حدود ۲۰ میلیون نفر از ایرانیان تاکنون به کرونا مبتلا شدهاند که درصد قابلتوجهی از آنها یا علائم و نشانههای خاصی نداشتهاند و یا با بروز علائم خفیف، از طریق خوددرمانی و مصرف داروهای بدون تجویز پزشک، بیماری را از سر گذراندهاند، بدون اینکه در آمارهای مربوطه لحاظ شوند. از سوی دیگر مبتلایان به کرونا میتوانند تا یک ماه ناقل ویروس باشند و دیگران را آلوده کنند. به همین دلیل عدم تداوم فاصلهگذاریها موجب شده تا شاهد موج دوم گسترش ویروس کرونا در کشور باشیم.
متاسفانه باوجود تأکید کارشناسان مبنی بر عدم تعجیل در برداشتن محدودیتها، ستاد مقابله با کرونا از این موضوع تبعیت نکرد و اکنون کشور درگیر موج دوم بیماری شده است؛ به گونه ای که تعداد قربانیان کرونا در طول روزهای گذشته چندین بار از عدد روزانه ۲۰۰ نفر فراتر رفته که نگرانکننده است. بنابراین دولت به دلیل برداشتن محدودیتها و عادی جلوه دادن شرایط مقصر وضعیت کنونی است و اگر بخواهد همین حالا بیماری را کنترل کند، لازم است حدود یک ماه کشور را تعطیل کند. در غیراینصورت این موج همچنان ادامه خواهد داشت و کادر پرتلاش و زحمتکش درمان کشور دچار خستگی و فرسودگی بیشتر خواهد شد.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet