واکنش رئیسی به عقب نشینی در برابر اعدام نکنید
در حالی که حکم اعدام سه متهم بازداشت شده پس از ناآرامیهای آبان ماه در دستور بررسی مجدد قرار گرفته، رئیس قوه قضائیه در اشارهای تلویحی به هشتگهای اعتراضی به این حکم، “ضدانقلاب و رباتها” را پشت هشتگها معرفی کرد.ابراهیم رئیسی رئیس قوه قضائیه ایران دوشنبه ۳۰ تیر در جلسه شورای عالی قوه قضائیه گفت: «اعتراض را باید شنید اما خط قرمز ما اغتشاش، ناامنی و برهم ریختن کشور است.»…
او بدون اشاره به پرونده سه متهم اعتراضهای آباه ماه که به اعدام محکوم شدهاند، افزود: «فضاسازی ها و جوسازی ها تاثیرگذار نیست و بنای دستگاه قضایی بر صدور رأی بر مبنای شرع و قانون است.»
صدور حکم اعدام برای امیر حسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی، سه جوان بازداشت شد پس از اعتراضهای آبانماه، بازتاب گستردهای در فضای مجازی و رسانههای داخل و خارج از ایران داشت.
پس از کمپین بزرگ “نه به اعدام” که هشتک آن چندین میلیون بار در شبکههای اجتماعی تکرار شد، وکلای پرونده سه متهم محکوم به اعدام اعلام کرد، اجرای حکم متوقف شده و پرونده متهمان دوباره بررسی خواهد شد.
آنها در اطلاعیهای مشترک گفتهاند که دیوان عالی ایران درخواست بررسی مجدد پرونده را پذیرفته و آن را برای دادرسی مجدد به یکی از شعبههای دیوان عالی ارجاع داده است.
در متن وکلای پرونده، که توسط خبرگزاری دانشجویی ایسنا، منتشر شده، آمده است: «با توجه به موازین قانونی و رویه جاری قضایی در حال حاضر اجرای حکم اعدام موکلین تا زمان تعیین تکلیف نهایی قضایی در این پرونده، متوقف میباشد.»
بابک پاکنیا، یکی از این چهار وکیل، یکشنبه (۲۹ تیرماه) در پیامی توییتری نوشت: «درخواست اعاده دادرسی از سوی دیوان عالی کشور پذیرفته شد.»
امیر حسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی اسفندماه گذشته در دادگاهی به ریاست ابوالقاسم صلواتی، با اتهامهایی چون درگیری مسلحانه، خروج غیرقانونی از کشور و شرکت در اعتراضها و مشارکت در تخریب، به اعدام محکوم شدند. آنها همچنین در مجموع به ۳۸ سال زندان و ۲۲۲ ضربه شلاق محکوم شدهاند.
فعالان حقوق بشر میگویند از این سه جوان تحت شکنجه اعتراف گرفته شده است.
اظهارات رئیسی پس از آن بیان شده است که به دنبال فشارهای داخلی و بین المللی، جمهوری اسلامی ناچار شد حکم اعدام سه جوان معترض را متوقف کند
حکم اعدام این سه جوان موج اعتراضی بیسابقه در شبکههای اجتماعی به دنبال داشت و به “طوفان توییتری” منجر شد. هزاران نفر از سراسر جهان، میلیونها بار با استفاده از هشتگ “اعدام نکنید” خواستار توقف حکم اعدام امیرحسین مرادی، سعید تمجیدی و محمد رجبی شدند.
رئیس قوه قضائیه خامنه ای در ادامه سخنان خود در اشارهای تلویحی به هشتگهای اعتراضی به این حکم، مخالفان رژیم و رباتها را پشت هشتگها معرفی کرد و گفت: ضدانقلاب و رباتها فضاسازی میکنند که گاهی ناشی از بی اطلاعی و کم اطلاعی است یا کار ” ضدانقلاب و رباتها” است.
هشتک اعدام نکنید تا روز پنج شنبه حدود ۶ میلیارد بار دیده شده و بیش از ۷ میلیون بار توئیت شده است. در حالیکه اعدام نکنید؛ یک جنبش جهانی شده است، بر اساس گزارشی کمپین «ما شهروندان دیجیتال» در این طوفان توئیتری دستکم ۵۵۶ هزار کاربر بیش از ۵۰۰ هزار پیام حاوی این هشتگ را توئیت کردهاند که شمار بازتوئیت آن ها از ۴ میلیون بار گذشته است.
هشتکی که عالیترین سیاستمداران جهان را هم به میدان کشید. گستردگی طوفانی که ایرانیان به راه انداختند، باعث شد که سیاستمداران دنیا هم با آنها همراه شوند: طوفان توئیتری اعدام نکنید، صرفا یک طوفان نبود. بلکه یک هشدار به حکومت آدمکشان بود که عصر اعدام بسر رسیده است.اعدام باید کنار گذاشته شود و یا اعدامخواهان باید بروند. دیگر جامعه ایران از این ابزار ضد انسانی به تنگ آمده است.
به گفته وکیل یکی از محکومان، سه جوان معترض زندانی از حمایتهای مردم و جهانیان شگفتزده شدهاند.
حکم اعدام سه جوان معترض ایرانی واکنشهای بیسابقهای را علیه جمهوری اسلامی برانگیخته است. آخرین موضعگیری در این باره از جانب یک نماینده حزب سوسیال دموکرات ترکیه صورت گرفت.
ابراهیم کابوقلو در گفتوگو با دویچهوله اظهار داشت، دولت ترکیه نمیبایست سعید تمجیدی و محمد رجبی را که برای نجات جانشان به ترکیه گریخته بودند به ایران بازمیگرداند، زیرا مقامات این کشور بهخوبی میدانند که اعدام در ایران امری رایج است.
این نماینده مجلس ترکیه معتقد است که دولت آنکارا با اخراج این دو جوان قوانین بینالمللی را نقض کرده است. به همین دلیل او از رئیس پارلمان، رئیس جمهور و وزیر دادگستری کشورش خواست، تمامی تلاش خود را برای برگزاری “محاکمهعادلانه” سه جوان ایرانی بهکار گیرند.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet