اهداف پیدا و پنهان سفر الکاظمی به تهران
مصطفی الکاظمی که حدود دو ماه و نیم پیش بر کرسی نخستوزیری عراق نشست، قرار است امروز برای نخستین بار به تهران سفر و با مقامات کشورمان دیدار و رایزنی کند. نخستوزیر عراق که بر اساس برنامهریزیها قرار بود روز گذشته پیش از سفر به تهران، به ریاض سفر کند، اما به دلیل کسالت پادشاه عربستان سعودی، این سفر به تعویق افتاد.
البته الکاظمی در تماس تلفنی با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان جویای احوال ملک سلمان شد. دفتر نخستوزیری عراق هم اعلام کرد که این سفر با توافق مقامهای دو کشور در آینده نزدیک انجام خواهد شد. پسازآن سخنگوی وزارت امور خارجه عراق هم گفت که سفر الکاظمی به ایران به تأخیر نخواهد افتاد و انجام خواهد شد. همزمانی این سفر با سفر روز یکشنبه محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان به بغداد و اربیل، اظهارنظرهای بسیاری را در پی داشته است. پیش از بر هم خوردن سفر الکاظمی به عربستان، برخی تحلیلگران بر این عقیده بودند که بغداد درصدد وساطت و میانجیگری بین ریاض و تهران است تا از سطح تنشها در منطقه، بهخصوص در خاک عراق کاسته شود.
به گزارش ستاره صبح، هرچند برخی دیگر به دلیل مواضع نزدیک و دوستانه الکاظمی به ایران در عراق، هم ازنظر جمعیت و هم از حیث تجربه مبارزاتی در دوران حکومت صدام، حمله آمریکا و حملات تروریستی داعش در این کشور جایگاهی ویژه دارند و بهراحتی نمیتوان آنها را نادیده گرفت. واقعیت دیگر پیش روی الکاظمی حضور آمریکا در عراق است. جدا از اینکه عربستان و سایر کشورهای عربی به دنبال بازگرداندن عراق به جهان عرب هستند، حضور آمریکا در خاک عراق نیز مسئله مهمی است. چون خواهناخواه با نیروهای طرفدار ایران اصطکاک پیدا میکنند و این اصطکاک از دید الکاظمی و تیم حاکم بر عراق، مطلوب نیست و به دنبال این هستند تا راهحلی میانه برای این مشکل هم پیدا کنند.
به عقیده نویسنده الکاظمی در سفر به تهران احتمالاً به مقامات ایرانی از این منظر که روابط سیاسی و اقتصادی دو کشور خدشهناپذیر است اطمینان خواهد داد و هم ممکن است راهکارهای کاهش تنشهای بین ایران و عربستان را پیشنهاد کند. نکته قابلذکر دیگر، چشمانداز روابط ایران و عراق با توجه به توافقات و تفاهمات اقتصادی بین دو کشور است. با توجه به نیازهای عراق، در کوتاهمدت امکان تغییر جهت اقتصادی و تجاری برای این کشور وجود ندارد. عراق برای تأمین مواد غذایی، انرژی و بهخصوص برق بهشدت تحتفشار است و تا زمانی که جایگزینی برای آنها پیدا نکند، اوضاع روابط اقتصادی آنها بر محور و مدار ایران است. هرچند ازلحاظ نظری برخی افراد در عراق معتقدند و سعی میکنند، نیاز انرژی عراق را از کشورهایی مانند ترکیه، عربستان و…، جایگزین انرژی ایران کنند ولی این نظر آرمانگرایانه است و عملاً دسترسی آسانتر و ارزانتر به انرژی و دیگر کالاهای ایرانی قابلچشمپوشی و در مواردی قابل جایگزین نیست. بنابراین بامطالعه و بررسی مجموع شرایط جاری بین ایران و عراق، میتوان گفت حداقل در کوتاهمدت و میانمدت عراق مناسبات تجاری و اقتصادی خود با ایران را ادامه خواهد داد.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet