واسطهگریِ؛ آفت چرخه تولید و توزیع محصولات کشاورزی
برای حل معضلها در امر مهم کشاورزی کشور، طرح علمی کشت، تعیین میزان محصول و نوع محصول، زیر نظر کارشناسان مجرب و صلاحیتدار، با درنظر گرفتن منافع کشاورزان، ضرورت تام و تمام دارد، چندان که هر کشاورز همواره با توجه به آبوهوای منطقه، کیفیت خاک، برآورد نیاز بازار، و مقدار مصرف، اقدام به کاشت محصولی کند که احتیاج کشور را تأمین کند. نداشتن برنامهریزی و برخورد سوداگرانه و بیاعتنایی مسئولان دولتی به این نکتههای اساسی است که امسال هم کشاورزان کشورمان را دچار خسارتهایی هنگفت کرده و خیل کثیری از آنان را به ورشکستگی کشانده است. با برباد رفتن داروندار زحمتکشان در این شاخه مهم از اقتصاد کشور هم فقر گسترش بیشتر خواهد یافت هم شمار بیکاران فزونتر و درنتیجه حاشیهنشینی پردامنهتر خواهد شد و با واردات بیشتر از خارج فشاری بیشتر بر خزانه خالی کشور وارد خواهد آمد….
خبرنگار همدلی: یک فعال سیاسی -اجتماعی با اشاره به مشکلات و موانعی که برای کشاورزان باتوجه به شرایط حاکم وجود دارد، خواستار توجه جدی مسئولان و نهادهای مرتبط به امر واسطهگریِ به عنوان آفت چرخه تولید و توزیع محصولات کشاورزی، شد.
علی عالیقدر، از فعالان سیاسی و اجتماعی ارومیه با اشاره به ضعفهایی که در نظام توزیع محصولات کشاورزی وجود دارد، عنوان کرد: ناعادلانه بودن قیمت محصولات خریداری شده از کشاورز توسط دلالان و عرضه آن به قیمتهای چند برابری در بازار از موضوعاتی است که بایستی مورد توجه جدی مسئولان و نهادهای مرتبط قرار گیرد. عالیقدر با پرداختن به شکاف عمیقی که بین کشاورز و مصرف کننده محصولات شکل گرفته است، تصریح کرد: بخش زیادی از زحماتی که کشاورزان برای دستیابی به سود حاصل از محصولات خود متحمل میشوند، در نظام توزیع موجود نادیده انگاشته و از بین میرود. وی نبود مدیریت مناسب برای توزیع محصولات کشاورزی در رسیدگی به این موضوع را مهم ارزیابی کرد و افزود: زمانی که کشاورز بر اساس الگوی کشت وزارتخانه عمل میکند و در بازار قیمت مناسبی را برای محصول خود نمیتواند شاهد باشد، تنها راه باقیمانده را بهره از واسطهگران مییابد.ئستمرار امر مذکور میتواند اسباب بیاعتمادی را برای کشاورز نسبت به سیاستهای مد نظر از سوی وزارتخانه و همین طور کاهش تولید محصولات و به مخاطره افتادن امنیت غذایی را به همراه داشته باشد. وی از نهادسازی و ایجاد صنفهای مرتبط جهت حمایت از منافع کشاورزان، سخن گفت و افزود: ایجاد تشکلهای کشاورزی، تعاونیهای روستایی و اتحادیهها و.. استفاده از خود کشاورزان در طول این زنجیره میتواند بسیار موثر و سازنده باشد. این فعال اجتماعی با اشاره به تشکیل تعاونیهای قوی و منسجم در زنجیره مشخص تولید تا توزیع محصولات کشاورزی، خاطرنشان کرد: اگر زنجیره مزرعه تا رساندن محصول به سفره مصرف کننده، شکل پیدا کند، قطعا میتوان دست بسیاری از واسطهگران را از سودهای هنگفت کوتاه کرد. وی با اشاره به شکلگیری زنجیرههای تولید و توزیع و مزایای تحقق این امر، ابراز کرد: علاوه بر حذف واسطهگران غیر ضروری و کوتاه کردن فاصله میان کشاورز و مصرف کننده، زمانی که زنجیره شکل پیدا میکند، میتوان سطح زیرکشت محصولات و فرایند موجود را به دقت بررسی و پایش کرد.
این فعال سیاسی- اجتماعی با اشاره به نقش نهادهای نظارتی و مرتبط در خرید و کنترل قبمتها، گفت: نهادهایی که در قیمتگذاری، خریدهای تضمینی محصولات و نظارت بر توزیع و فروش دارند، باید در این زمینه ورودی جدیتر داشته باشند. ضمنا نهادهای مرتبط به نظام توزیع و عرضه محصولات همچون تعاونیهای روستایی باید برنامهای به فراخور زمان داشته باشند تا بتوان کشاورزان را از این عرصه رهایی بخشید.
سردخانههای شهرستان ارومیه نیازمند تجهیز و نوسازی هستند
اکثر سردخانههای شهرستان ارومیه دارای سیستم آمونیاکی بوده که برای میوههای هستهدار مفید نیست و دولت باید تسهیلات بانکی به سردخانهداران جهت تجهیز و نوسازی مجموعههای خود ارائه کند.
گلایه صادر کنندگان محصولات کشاورزی
محصولات مازاد کشاورزی بهعنوان محصول صادراتی به کشورهای همسایه و دیگر کشورهای جهان به علت نبود زیر ساختهای بانکی و مالیاتهای گزاف و قوانین و بخشنامههای غیر کارشناسی در دست صادرکنندگان و کشاورزان مانده از طریق دستگاه دیپلماسی کمکهای بزرگی در خصوص رایزنی صادرات محصولات کشاورزی باید شکل بگیرد.
باغات ارومیه برق ندارند!
گسترش ارائه برق به داخل باغات ارومیه جزء الزامات برای بهبودی و تسهیل در روند ایجاد زیرساختهای کشاورزی مدرن علیالخصوص آبیاری قطرهای است.
گرانی سموم کشاورزی!
خسارتهای ناشی از آفتهای فصلی به محصولات کشاورزان بیشتر شده، علت اصلی آن گرانی بیش از حد سموم کشاورزی است استفاده سموم برای کشاورزان صرفه اقتصادی ندارد.
از مزرعههای ارگانیک حمایت کنید
کشاورزان بعضی از نقاط ارومیه با ایجاد غرفه مقابل باغات خود محصولات تازه و ارزان را عرضه میکنند که قابل استقبال بخش عظیم مردم شده است. مسئولین برای آموزش و زیرساختهای عرضه مستقیم محصولات کشاورزان تلاش بکنند. در صورت گسترش مزارع و باغات عرضه مستقیم قیمتها میزان شده و تنها محصولات مازاد کشاورزان از طریق میادین میوه و ترهبار عرضه میشود و کشاورزان ضرر اقتصادی نخواهند داشت.
کمبود کامیون یخچالدار برای حمل و نقل محصولات کشاورزی
اکثر محصولات مازاد مورد نیاز جامعه عمر طولانی نگهداری ندارند و در صورت صادر کردن به شهرهای دیگر نیازمند کامیونهای یخچالدار و خط هوایی دارای تاسیسات سرد است.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet