تعداد و درصد آرای ۱۰ منتخب مرحله دوم مجلس
مشارکت در ۴ حوزه از ۱۰ حوزه انتخابیه دور دوم، زیر ۱۰ درصد و تکرقمی بوده است هیچکدام از منتخبان دور دوم موفق نشدند ۲۵ درصد رأی واجدان شرایط را کسب کنند مجموع مشارکت دور دوم حدود ۳۵ درصد نسبت به دور اول کاهش داشته است آمار آرای باطله در برخی حوزههای انتخابیه، از مجموع آرای نامزدها بیشتر بوده است….
به گزارش ستاره صبح، انتخابات مجلس یازدهم روز جمعه ۲ اسفند ۱۳۹۸ برگزار شد و براساس اعلام وزیر کشور حدود ۲۴ میلیون نفر معادل ۴۲.۵۷ درصد از واجدان شرایط در انتخابات مشارکت داشتند. این میزان مشارکت، پایینترین درصد حضور مردم در انتخابات چهار دهه گذشته بود که موضوعی معنادار است. ضمن آنکه به دلیل مشارکت حداقلی مردم، اکثریت کرسیهای پارلمان در اختیار اصولگرایان قرار گرفت. نمایندگان اصولگراترین مجلس پس از انقلاب در صد روز اول فعالیت، عملکرد ضعیفی از خود برجای گذاشتند که در دو گزارش تحلیلی عملکرد صدروزه مجلس در روزنامه ستاره صبح به آن پرداخته شد. براساس جزئیات آمار وزارت کشور از مرحله نخست انتخابات، استان تهران با ۲۶.۲۴ درصد، کمترین میزان مشارکت را داشت. میزان مشارکت فقط در ده استان بالای ۵۰ درصد بود و ۱۶ استان هم مشارکت بین ۴۰ تا ۵۰ درصد داشتند. علاوه بر تهران، در استانهای مرکزی، اصفهان، کردستان و البرز هم مشارکت کمتر از ۴۰ درصد به ثبت رسید. اما پس از این انتخابات کمفروغ، مشخص شد که سرنوشت کرسیهای ۱۱ حوزه انتخابیه به مرحله دوم کشیده شده است. ابتدا قرار بود در ۲۹ فروردین ۱۳۹۹ رأیگیری در این حوزهها صورت گیرد؛ اما شیوع گسترده ویروس کرونا در کشور انتخابات را تا ۲۱ شهریور ۱۳۹۹ به تعویق انداخت. در این میان انتخابات در حوزه انتخابیه میانه به دلیل ردصلاحیت یکی از کاندیداهای راهیافته به دور دوم، لغو و سرنوشت کرسی آن به انتخابات میاندورهای کشیده شد. اما میزان مشارکت در ۱۰ حوزه باقیمانده، کمفروغتر از دور نخست بود؛ بهگونهای که ۴ حوزه از این ۱۰ حوزه، مشارکتی زیر ۱۰ درصد و به عبارتی تکرقمی داشتند. سرانجام روز گذشته مراسم تحلیف ۱۰ نفر از منتخبان جدید برگزار شد.
انتخابات دور دوم مجلس با بیشترین تأخیر ممکن به دلیل شیوع کرونا برگزار شد. انتخاباتی که حالا آمار و ارقام آن میتواند در نوع خود جالبتوجه باشد. به گزارش ایران، برجستهترین مسئله در بین این آمارها کاهش مشارکت در دور دوم انتخابات است. بهطوریکه ۴ حوزه از ۱۰ حوزهای که در آنها انتخابات برگزار شد، مشارکتی زیر ۱۰ درصد و تکرقمی داشتند. بهطورکلی در همه ادوار مختلف انتخابات مجلس، دور دوم انتخابات بهاندازه دور اول آن رمق و مشارکت ندارد. اما میتوان حدس زد که مسائلی مانند شیوع کرونا هم در کاهش مشارکت انتخابات دور دوم مجلس یازدهم بیتأثیر نبودهاند. در میان حوزههای انتخابیه دهگانه که در آنها انتخابات دور دوم مجلس برگزارشده، بیشترین نرخ کاهش مشارکت نسبت به دور اول مربوط به حوزه زنجان است. جایی که مشارکت دور دوم حدود ۳۵ درصد نسبت به دور اول کاهش داشته است. از نکات قابلتوجه اینکه منتخب کرج در دور دوم انتخابات، از یکمیلیون و هفتصد و پنجاههزار نفر واجد شرایط رأیدهی، فقط ۲۷۰۰۰ رأی داشته است! درحالی نمایندگان مجلس یازدهم در مرحله اول و دوم با آرای پایین به مجلس راه یافتند که از مجلس اول تا سوم، نمایندگان راهیافته به مجلس باید ۵۰ درصد بهعلاوه یک رأی را کسب میکردند تا نماینده منتخب بتواند اکثریت مردم یک شهر را نمایندگی کند، اما بهتدریج این مهم نخست به یکسوم، سپس یکچهارم و درنهایت به یکپنجم واجدان شرایط رأیدهی در یک شهر تقلیل یافت؛ یعنی اگر شهری صدهزار نفر واجد شرایط داشته باشد، کسی که به مجلس وارد میشود، اگر ۲۰هزار رأی را کسب کند، کافی است.
عدم افزایش مشارکت
نکته اینکه دراینبین درصد مشارکت در هیچکدام از حوزهها افزایش نداشته است. همینطور نکته دیگر این است که هیچکدام از افراد پیروز در دور دوم انتخابات موفق نشدهاند که به مرز ۲۵ درصد رأی کل افراد حایز شرایط برای رأی دادن برسند. همچنین در این دور از انتخابات در دو حوزه کرمانشاه و سمیرم فرد پیروز نتوانسته در رقابت با رقیب خود به سقف ۵۰ درصد آرای مأخوذه برسد که دلیل این اتفاق هم بالا بودن آمار آرای باطله در این دو حوزه است. درحالیکه متوسط مشارکت در این ۱۰ حوزه انتخابیه برای دور اول انتخابات حدود ۴۶ درصد بوده این رقم برای دور دوم انتخابات در جمعه گذشته به حدود ۱۹ درصد رسیده است. بررسی و قیاس آرای افراد پیروز دور دوم انتخابات با آرای آنها در انتخابات اسفندماه نشان میدهد که سه منتخب این دوره با کاهش میزان آرا مواجه بودهاند. نکته اینجاست که هر سه این منتخبین نمایندگان سه مرکز استان هستند؛ کرمانشاه، کرج و زنجان. این در حالی است که آرای منتخب دیگر کلانشهر حاضر در لیست انتخابات دور دوم مجلس یعنی اهواز با بیش از ۸ درصد افزایش رأی مواجه بوده. در همین حال آرای نماینده منتخب اسلامآباد غرب در این قیاس نشان از افزایشی ۱۱۶ درصدی دارد و به عبارتی آرای او در این دور نسبت به دور اول بیش از دو برابر شده است.
نتایج دور دوم
جزییات نتایج انتخابات مرحله دوم مجلس یازدهم از سوی سید اسماعیل موسوی، سخنگوی ستاد انتخابات اعلام شد که بر اساس گزارش خبرآنلاین به شرح زیر است: * حوزه انتخابیه کرمانشاه: ابراهیم عزیزی با ۲۱۹۶۶ رأی؛ * حوزه انتخابیه سمیرم: اصغر سلیمی با ۸۵۰۵ رأی؛ * حوزه انتخابیه کرج، اشتهارد و فردیس: علیرضا عباسی با ۲۷۰۱۰ رأی؛ * حوزه انتخابیه لنجان: حسین رجایی ریزی با ۱۴۱۲۷ رأی؛ * حوزه انتخابیه دهلران، دره شهر آبدانان و بدره: بهزاد علیزاده با ۳۱۲۸۷ رأی؛ * حوزه انتخابیه اهواز، باوی، حمیدیه و کارون: شبیب جویجری با ۴۴۷۴۸ رأی؛ * حوزه انتخابیه بیجار: علیرضا زندیان با ۱۰۳۱۹ رأی؛ * حوزه انتخابیه اسلامآباد غرب و دالاهو: مجتبی بخشی پور با ۳۱۰۲۲ رأی؛ * حوزه انتخابیه کردکوی، ترکمن، بندر گز و گمیشان: عبدالجواد ایری با ۳۱۲۲۵ رأی؛ * حوزه انتخابیه زنجان و طارم: مهدی باقری با ۱۴۹۶۴ رأی.
هشدار یک روزنامه
روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: نگاهی اجمالی به آمار مشارکت مردم در مرحله دوم انتخابات مجلس که در ۱۰ حوزه انتخابیه برگزار شد نشان میدهد نگرانی از تحرکاتی که به تضعیف پشتوانه مردمی نظام میانجامد، یک نگرانی واقعی است. درست است که شرایط کرونائی و مرحله دوم بودن انتخابات دو عامل کاهش آراء بودند ولی تأثیر این دو عامل را حداکثر میتوان تا ۱۰ درصد درنظر گرفت. بنابراین، باید بپذیریم که اینهمه ریزش را باید یک خطر برای پشتوانه مردمی نظام جمهوری اسلامی دانست که از نوع تعامل مسئولان با مردم و بیتوجهی به نقش مردم در تعیین سرنوشت خود و کشور ناشی میشود. در انتخابات مجلس یازدهم بهویژه در مرحله دوم، تقریباً رقابت واقعی که رقابت بین افکار و گرایشهای سیاسی متفاوت است وجود نداشت. وزیر کشور در آستانه انتخابات مرحله دوم گفته بود این انتخابات که در شرایط کرونائی برگزار میشود الگویی برای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ خواهد بود. این آقای وزیر و سایر مسئولین انتخابات باید بدانند که آنچه مانع مشارکت مردم در انتخابات است، کرونا نیست، بدتر از کرونا محدود کردن حق انتخاب مردم است. در هر انتخاباتی که رقابت واقعی وجود داشته باشد، مردم برای حضور در پای صندوقهای رأی، انگیزه خواهند داشت حتی در شرایط کرونائی. مردم، خواهان تقویت نظام هستند، مشکل در رفتار مسئولان است.
به کانال صدای مردم در تلگرام بپیوندید
@sedayemardomdotnet